Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

czyszczenie listwy matrix

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Dziamba

Dziamba
  • 34 postów

Napisany 03 lutego 2011 - 10:01

Witam Koledzy mam pytanko znalazłem podobny temat ale bez zakończenia ,,rafalsnk" Pisał że ma problem z listwami matrixa on miał V6 ja mam 2.016V pytał jak je czyścic ja byłem u gaziarza i powiedział ze tez to muszę zrobić tylko że złodziej chce ode mnie 80pln !!!!!!!!!!! wiec chciałbym sobie je sam wyczyścić. Tylko i tu jest moje pytanie JAK!! czy jest to bardzo trudne czy przy moim pojęciu o mechanice dam rade zrobić to sam pojecie mam nie małe wiec po mojemu dam rade proszę o pomoc z góry dzieki

#2 OFFLINE   bula86

bula86
  • 487 postów

Napisany 03 lutego 2011 - 14:17

powiedział ze tez to muszę zrobić tylko że złodziej chce ode mnie 80pln

Dlaczego złodziej? 40zł/listwe to normalna cena za czyszczenie.

#3 OFFLINE   Dziamba

Dziamba
  • 34 postów

Napisany 04 lutego 2011 - 09:53

ale w 2.0 jest jedna listwa i ta cena o której mówisz jest dwa razy większa niż ta która on mi powiedział.

To może ktoś wie ja ja wyczyścić i będzie służył pomocą

#4 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 lutego 2011 - 23:57

tylko że złodziej chce ode mnie 80pln !

Złodziej to ten, który przywłaszcza sobie cudzą własność celem czerpania z niej korzyści.
Po:
1-Może nie złodziej, choć zaproponowana cena jest nieco za wysoka; jeśli gazownik to wróg, to po co składać mu wizyty, trzeba było samemu zdiagnozować problem...
2-Być może usługa składa się z czyszczenia listwy oraz wglądu lub/i ewentualnej poprawy parametrów/nastawów a niektórzy mają swoje zdanie na temat lini mnożnika przy zastosowaniu matrixów;
3-Jeżeli coś umiesz zrobić, to nie rób tego za darmo, jak się ma miękkie serce to trzeba mieć twardą pupę - gazownik chce żyć.

Ogólna instrukcja: 1-Wymontować listwę; 2-Rozebrać listwę - odkładac elementy tak, by złożyć w takiej samej pozycji w jakiej pracowały; 3-Wyczyścić wnętrze: dolną pokrywę, przekładkę, listwę z ogumowanymi blaszkami; 4-Złożyć w odwrotnej kolejności-zapamiętać położenie elementów z pkt.2/ sprawdzić stan uszczelek gumowych, śruby wkręcić z wyczuciem o wiele większym niż wyczucie nakrętek kół od Stara, 5- zamontować w samochodzie, sprawdzić szczelność - woda z mydłem podczas pracy.

Potrzebne narzędzia: piwo-do czyszczenia nerek operatora/odprężenia; klucze imbus/torx; śrubokręt/nasadowa 7 lub 8 do odkręcenia opasek; czysty spirytus (choć nie wiedzieć czemu np. instrukcja listw Rail zabrania używania spirytusu/alkoholu etylowego??) lub WD-40, niektórzy używają preparatów do czyszcznia przepustnic/gaźników - celem rozpuszczenia smolistego osadu; miękkie i chłonne tkaniny do wycierania elementów lub patyczki kosmetyczne; kompresor/sprężarka do przedmuchania elementów. Ponieważ Matrix nie wymaga kalibracji operacja jest prosta, trzeba uważnie przyjrzeć się ogumowanym blaszkom - jeśli są wyraźne ślady wypracowania, uszkodzenia gumek trzeba założyć zestaw naprawczy. Warto sprawdzić rezystancję cewek.
Odpowiadając na Twoje wątpliwości: nie jest to ogólnie trudne-nie wymaga kalibracji czyli specjalistycznego wyposażenia; nie wiemy jakie masz pojęcie o mechanice - to odczucie subiektywne, stopień trudności zależny od posiadanej wiedzy - ocena również subiektywna.
Jakbyś napisał: "Chłopaki, coś się dzieje niedobrego z autem, miejscowy autorytet ;) zaproponował czyszczenie wtryskiwaczy lecz cena jest dla mnie zaporowa, nie mam pieniędzy i dwóch lewych rąk i chcę to zrobić sam" miałbyś więcej odpowiedzi :)

#5 OFFLINE   Dziamba

Dziamba
  • 34 postów

Napisany 05 lutego 2011 - 17:07

no dzięki dokonałem dzisiaj czyszczenia nic trudnego wymaga strasznie dużej ostrożności. Wyczyściłem wszystko bardzo dokładnie jednak nie pomogło a przynajmniej niewiele wiec mam pytanie czy oznacza to że listwa się kończy czy może pomóc ten zestaw naprawczy wymieniłem przewody świece cewka raczej dobra bo na benie jezdzi ok. wiec mam jeszcze jedno pytanie czy pomoże regulacja czy może to być jeszcze coś innego.

ps. Po samodzielnym czyszczeniu listwy czy się to komu podoba czy nie dalej uważam że grubas który siedział za biurkiem i uważa się za króla gazu jest złodziejem bo takie czyszczenie nie jest warte 80!!!!zl a max 40pln

#6 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 06 lutego 2011 - 00:17

czy pomoże regulacja czy może to być jeszcze coś innego.

jeśli układ zapłonowy w porządku; na wtryskiwaczach śladu mazutu już nie ma, filtry czyste a parownik dobrany do wielkości silnika (jaki masz??) to została regulacja. Możesz to zrobić u gazownika, możesz to zrobić sam po zakupieniu interfejsu do instalacji LPG (zakładając, że masz laptopa). Może nie wszystko da się zrobić przez internet/forum ale w razie czego pomożemy.

#7 OFFLINE   Dziamba

Dziamba
  • 34 postów

Napisany 06 lutego 2011 - 08:21

Mam lapka mam nawet płytkę do staga Ale nie mam interfejsu patrzyłem na allegro niby nie jest drogi ale trzeba mieć 80pln w tym miesiącu już nie dam rady za dużo mnie kosztowała moja omcia ale nie ma co od kwietni jezdziła dzielnie i o nic nie wołała tulko o lpg i pb.

nie wiem jaki jest parownik w specyfikacji jaka dostałem do gazu pisze że to lovato ale nie wiem czy to jest to samo od początku bo ma juz 5 lat i na gazie chyba z 80tys wiem ze listwa wtryskowa była zminiana na nowa ze sklepu

Może ktos w mojej okolicy ma taki interfejs ochote i wiedze zeby pomuc mi to ogarnąć

#8 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 06 lutego 2011 - 09:28

http://allegro.pl/hi...1434822939.html z kablem nr8. Podejrzewam, że bład tkwi w nastawach a co do parownika to mógłbyś zrobić fotkę i tu zamieścić.

#9 OFFLINE   Dziamba

Dziamba
  • 34 postów

Napisany 06 lutego 2011 - 13:24

bedę dzisiaj w Monster garage :D zrobie fotke i postara sie zamiesci

#10 OFFLINE   truespinmice

truespinmice
  • 34 postów

Napisany 10 grudnia 2011 - 12:27

Po wielu walkach z moimi wtryskiwaczami valteka postanowiłem zaryzykować i spróbować nowego preparatu jaki odkryłem:
http://www.olekmotoc...voline_news.jpg

konsystencja lekko tłusta (coś ala benzyna), więc trochę się bałem. Ale uwaga....efekt przerósł moje oczekiwania :) Wtryskiwacze zaczęły pracować jak nowe.

Odkręciłem przewód gazowy do listew i napsikałem trochę preparatu. Następnie skręciłem przewód, odpaliłem auto na benzynie, podbiłem obroty i przełączyłem na gaz. Chwilkę popracował nie równo, a później to już tylko sama przyjemność słuchać silnika.
Koszt preparatu to 25zł, a efekt bezcenny :)

Oczywiście to zadziałało w moim przypadku, gdzie pewnie było sporo nagaru w środku.

#11 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 10 grudnia 2011 - 15:17

Jeśli już jakaś chemia to takie cóś zatankowane do pustego zbiornika + 10L gazu, zastosowane dwa razy wyczyściło zacinający się parownik Prinsa. A byłem sceptyczny...

#12 OFFLINE   truespinmice

truespinmice
  • 34 postów

Napisany 20 grudnia 2011 - 11:46

jeszcze pozwolę sobie na aktualizację:
Po tygodniu jazdy znów listwy przestały ładnie pracować (z czasem pogarszała się ich praca). Postanowiłem zrobić jeszcze inny zabieg: wymieniłem filtry fazy lotnej (30zł) i ciekłej (6 zł) i jeszcze raz przeczyściłem listwy.
Póki co działają bardzo dobrze i nie widać jeszcze oznak "zabrudzenia".
Może pomoże na dłużej :)