tylko że złodziej chce ode mnie 80pln !
Złodziej to ten, który przywłaszcza sobie cudzą własność celem czerpania z niej korzyści.
Po:
1-Może nie złodziej, choć zaproponowana cena jest nieco za wysoka; jeśli gazownik to wróg, to po co składać mu wizyty, trzeba było samemu zdiagnozować problem...
2-Być może usługa składa się z czyszczenia listwy oraz wglądu lub/i ewentualnej poprawy parametrów/nastawów a niektórzy mają swoje zdanie na temat lini mnożnika przy zastosowaniu matrixów;
3-Jeżeli coś umiesz zrobić, to nie rób tego za darmo, jak się ma miękkie serce to trzeba mieć twardą pupę - gazownik chce żyć.
Ogólna instrukcja: 1-Wymontować listwę; 2-Rozebrać listwę - odkładac elementy tak, by złożyć w takiej samej pozycji w jakiej pracowały; 3-Wyczyścić wnętrze: dolną pokrywę, przekładkę, listwę z ogumowanymi blaszkami; 4-Złożyć w odwrotnej kolejności-zapamiętać położenie elementów z pkt.2/ sprawdzić stan uszczelek gumowych, śruby wkręcić z wyczuciem o wiele większym niż wyczucie nakrętek kół od Stara, 5- zamontować w samochodzie, sprawdzić szczelność - woda z mydłem podczas pracy.
Potrzebne narzędzia: piwo-do czyszczenia nerek operatora/odprężenia; klucze imbus/torx; śrubokręt/nasadowa 7 lub 8 do odkręcenia opasek; czysty spirytus (choć nie wiedzieć czemu np. instrukcja listw Rail zabrania używania spirytusu/alkoholu etylowego??) lub WD-40, niektórzy używają preparatów do czyszcznia przepustnic/gaźników - celem rozpuszczenia smolistego osadu; miękkie i chłonne tkaniny do wycierania elementów lub patyczki kosmetyczne; kompresor/sprężarka do przedmuchania elementów. Ponieważ Matrix nie wymaga kalibracji operacja jest prosta, trzeba uważnie przyjrzeć się ogumowanym blaszkom - jeśli są wyraźne ślady wypracowania, uszkodzenia gumek trzeba założyć zestaw naprawczy. Warto sprawdzić rezystancję cewek.
Odpowiadając na Twoje wątpliwości: nie jest to ogólnie trudne-nie wymaga kalibracji czyli specjalistycznego wyposażenia; nie wiemy jakie masz pojęcie o mechanice - to odczucie subiektywne, stopień trudności zależny od posiadanej wiedzy - ocena również subiektywna.
Jakbyś napisał: "Chłopaki, coś się dzieje niedobrego z autem, miejscowy autorytet

zaproponował czyszczenie wtryskiwaczy lecz cena jest dla mnie zaporowa, nie mam pieniędzy i dwóch lewych rąk i chcę to zrobić sam" miałbyś więcej odpowiedzi