Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Rozrusznik jak sprawdzić

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
5 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   bossi11

bossi11
  • 161 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 02 lutego 2011 - 17:15

Witam pojawił mi się problem przy przekręceniu kluczyka na zapłon jest ok ale po przekręceniu na rozruch wszystko zgasło kontrolki i światło po odłączeniu aku i podłączeniu go wszystko wróciło do normy z kontrolkami.
Podejrzenie padło na rozrusznik i miałem racje po wyjęciu i podłączeniu na krótko iskry się posypały teraz moje pytanie jest jak sprawdzić czy to bendix czy sam rozrusznik miernikiem sprawdziłem przejścia i pokazuje że.
miedzy stykiem 1 a 2,3,4 oraz obudową brak przejścia i tak powinno być.
między stykiem 2a 3,4 oraz obudowa jest przejście czyli zwarcie czy tak powinno być ???
Dodam że rozebrałem cały rozrusznik i wygląda ze wszystko ok czy można jakoś sprawdzić bendix czy jest ok i dlaczego między szczotko-trzymaczem a obudową:( rozrusznika jest przejście przecież nie powinno być
Dodany obrazek

#2 OFFLINE   aparat

aparat

Zbanowany

• 274 postów

Napisany 02 lutego 2011 - 18:46

tak powinno być.w/g mnie jak wszystko przygasło to problem z klemami na aku.rozrusznik będzie iskrzył,bo troche prądu pobiera,ale powinien chodzić.weż dobre kable rozruchowe i na szybko,jeżeli taki objaw wystąpi,zdubluj nimi mase i plusa.

#3 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 lutego 2011 - 18:50

dokładnie. Wcale sie nie zdziwie, jesli po ponownym zamontowaniu rozrusznika i podłączeniu akumulatora wszystko będzie chodzić cacy.

Wg mnie jest wielce prawdopodobne, ze był kiepski styk na klemach akumulatora lub zaciskach rozrusznika, ew alternatora.

#4 OFFLINE   bossi11

bossi11
  • 161 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 04 lutego 2011 - 09:43

Faktycznie podłączyłem i chodzi jak nowy:D ale chociaż go wyczyściłem bo syfu było sporo.
Dzięki za szybką odpowiedz:)

#5 OFFLINE   postiga

postiga
  • 8 postów

Napisany 08 kwietnia 2013 - 13:29

Według tych pinów opisanych na zdjęciu gdzie podłączyć na króko "+" i "-" aby sprawdzić wszystko

Według tych pinów opisanych na zdjęciu gdzie podłączyć na króko "+" i "-" aby sprawdzić wszystko
Dodany obrazek

#6 OFFLINE   gta77

gta77
  • 245 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Silnik: 2.0i 8v 20SE

Napisany 08 kwietnia 2013 - 13:53

plecionkę wychodzącą z rozrusznika przykręć do automatu. podaj prąd (gruby) na drugą śrubę M8 w automacie, masą do obudowy rozrusznika i + do małej śrubki M6

zdjęcie nie wchodziło
masa do imadła
jak podasz na 4 + to sprawdzisz czy działa silnik
4 połącz z 2
wtedy po podaniu napięcia na 3 ma automat wrzucić bendiks i rozrusznik isę krecić
gta77