Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Gaz nie wbity w dowód

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Maniek6600

Maniek6600
  • 640 postów

Napisany 28 stycznia 2011 - 17:27

Witajcie.Otóż kolega chce kupić auto.Problem w tym iz auto nie ma wbitego w dowód rejestracyjny faktu iż gaz posiada.Sprzedający mówił że jak jezdził na przegląd techniczny to nie mówił ze ma gaz...Policja wiadomo nie sprawdzają tego faktu.Kolega pytał znajomego który pracuje w przeglądach i ten powiedział że tylko pytają właściciela czy jest gaz.NIe sprawdzają spalin ani nic...Więc jak to jest z tym ustrojstwem???

#2 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 stycznia 2011 - 17:29

http://www.drypa.pl/...ZEPISY_LPG.html

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#3 OFFLINE   Maniek6600

Maniek6600
  • 640 postów

Napisany 28 stycznia 2011 - 17:31

Nie wiem co myślicie???

#4 OFFLINE   maciek22 zd-wola

maciek22 zd-wola
  • 131 postów

Napisany 28 stycznia 2011 - 17:40

jak bedzie butla widoczna i policjant spojrzy w dowód auta a tam nie bedzie wbitego gazu to bedzie problem.. np. zatrzymanie dowodu lub laweta

a diagnosci tez nie sa cichociemni i po otwarciu maski zauwazy czy jest lpg czy nie wiec wiadomo zawsze jakies ryzyko jest.. lepiej zalatwic papiery i miec wszystko legalnie.

#5 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 stycznia 2011 - 17:41

na przeglądzie trzeba by mieć znajomości , bo nie tak łatwo ukryć inst. LPG a policja też przez przypadek może wyniuchać LPG np. zaglądną do bagażnika i zobaczą butlę i masz po dowodzie

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#6 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 28 stycznia 2011 - 17:55

na przeglądzie trzeba by mieć znajomości , bo nie tak łatwo ukryć inst. LPG a policja też przez przypadek może wyniuchać LPG np. zaglądną do bagażnika i zobaczą butlę i masz po dowodzie

wszystko sie zgadza, ale ile mamy czasu na wpisanie gazu do dowodu po jego instalacji w aucie?? miesiac??
jak policjant wyniucha to mozna mu powiedziec, ze topiero co zalozona jest instalacja, a my dzisiaj/jutro jedziemy do urzedu to wpisac, a dokumenty od gazu zostawilismy w domu.

znam kilka osob, ktore w ten sposob kombinuja, jaki jest tego powod - nie pytajcie bo nie wiem.
chyba ze chca sprzedac auto, w ktorym nigdy nie byl gaz zalozony ;)

ja osobiscie bym pojechal i sprawe wyprostowal.

#7 OFFLINE   paskudny

paskudny
  • 32 postów

Napisany 28 stycznia 2011 - 18:28

Miałem podobny problem z moją Omegą.Gaz założony prawie 5 lat wstecz,a nie wbity w dowód rejestracyjny.Jak rejestrowałem w WK to mi powiedzieli że ta sprawa śmierdzi paragrafami dla poprzednich właścicieli auta.Musiałem zdobyć duplikat faktury potwierdzającej montaż instalacji z warsztatu który montował( w Łęczycy, załatwione po 1 telefonie wysłali mi piorytetem) i dalej dzięki uprzejmości pewnej osoby udało mi się auto zarejestrować. Zakład montujący instalację trzyma fakturę 5 lat(zgodnie z prawem) Jeśli nie będzie tej faktury to nie zarejestrują auta i możesz stracić dowód lub też będzie trzeba zdemontować instalację(tak mi powiedziano w WK)

#8 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 28 stycznia 2011 - 18:44

wszystko sie zgadza, ale ile mamy czasu na wpisanie gazu do dowodu po jego instalacji w aucie?? miesiac??

Po zakupie swojej v6 dopiero ja wbiłem instalacje LPG w dowód prawie 4 lata po założeniu i nikt problemów nie miał. Do tego babka w urzedzie wiedziała że mam gaz, ale nie miałem papierów bo poprzedni własciciel zapomniał dać i normalnie wydała mi dowód tylko powiedziała że jak bede chciał wbic lpg to przyjsc z papierami.

I sam żałuje że wbiłem w dowód bo przegląd jest 60zł drozszy, nie masz czym sie przejmowac.

#9 OFFLINE   paskudny

paskudny
  • 32 postów

Napisany 28 stycznia 2011 - 19:09

I sam żałuje że wbiłem w dowód bo przegląd jest 60zł drozszy, nie masz czym sie przejmowac.

Można i tak,mój znajomy sam przełożył sobie instalkę,oczywiście nigdzie nie zgłaszał. Raz pojechał do Wa-wy i zbili mu szybę na parkingu zabrali radio i inne pierdołki.Wezwana Policja znalazła LPG w aucie podczas oględzin.Efekt: zabrany DR i 500 zł mandatu.

#10 OFFLINE   FOTON

FOTON

GMS+Pioneer+MacAudio :D

• 2 963 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 1.8 18S gaźnik

Napisany 28 stycznia 2011 - 22:00

Mówienie, że gaz został zamontowany niecały miesiąc temu to też nie zawsze może przejść.
Policja może zażądać faktury na montaż a tam masz datę wystawienia i datę montażu.

Najlepiej mieć wszystko wbite w dowód i nie ma żadnych problemów.
W poprzednim aucie miałem wbity gaz w dowód, ale pieczątka była słabo widoczna (nie wiem czy im się tusz kończył) i pojechałem na przegląd, a jak diagnosta otworzył maskę to mówi: ooo i lpg tutaj zamontowane, ale miałem pieczątkę w starym dowodzie (na ostatniej stronie) i nie wnikał. Było wszystko ok.
W nowym dowodzie też to trzeba wbić,a do tego jeszcze musisz iść z kartą pojazdu (jeśli jest wydana dla pojazdu) i tam też pieczątkę wbijają.
Ja byłem wczoraj to załatwić, szybko i może z 15 min razem z czekaniem w kolejce (byłem 4 w kolejce), wypełniasz kwestionariusz, pani robi ksero papierów, wbija Ci w dowód i kartę pojazdu pieczatkę i nic nie płacisz.

Ja tam wolę mieć legalne, a nie trząść się jak mnie zatrzyma policja i będzie chciała zajrzeć pod maskę, albo do bagażnika (wlew mam pod klapką) i jeszcze zabierze dowód, no i wezwie lawetę.
A to już może Cię drooogo kosztować.