Jeździł ktoś AUDI po 95 roku
Rozpoczęte przez
Sojer
, 13 maj 2007, 21:51
12 odpowiedzi na ten temat
Napisany 13 maja 2007 - 21:51
Czy ktoś miał przyjemność jeździć jakimś audi, a najlepiej A3 wyprodukowanym po 95 roku ?
Pytam, bo kolega który jest na kupnie takiego auta, zabrał mnie na oględziny jednej takiej i
ku mojemu zdziwieniu jeszcze przed uruchomieniem silnika gasła kontrolka oleju.
Stwierdziłem, że coś nie tak jak na moje oko bo nawet na kursie prawa jazdy, byłem uczony że kontrolka od ładowania i kontrolka od oleju ma gasnąć po zastartowaniu silnika(pod warunkiem że wszystko ok).
Kazałem koledze zapytać na forum A3 i właśnie przysłał mi link
A3 Club
W sumie wynika, że oni sami nie wiedzą jak ma być ale wszystcy chyba nie mogą mieć coś nie tak.
Może ta kontrolka w audi nie kontroluje ciśnienia tylko stan ??
A może żeczywiście tak robią i mam zaległości w dziedzinie motoryzacji.
W każdym razie ja pierwsze widzę.
Co wy na to ?
PS.Kolega Gradz ma chyba teraz audi, może tu zaglądnie i coś napisze.
Pytam, bo kolega który jest na kupnie takiego auta, zabrał mnie na oględziny jednej takiej i
ku mojemu zdziwieniu jeszcze przed uruchomieniem silnika gasła kontrolka oleju.
Stwierdziłem, że coś nie tak jak na moje oko bo nawet na kursie prawa jazdy, byłem uczony że kontrolka od ładowania i kontrolka od oleju ma gasnąć po zastartowaniu silnika(pod warunkiem że wszystko ok).
Kazałem koledze zapytać na forum A3 i właśnie przysłał mi link
A3 Club
W sumie wynika, że oni sami nie wiedzą jak ma być ale wszystcy chyba nie mogą mieć coś nie tak.
Może ta kontrolka w audi nie kontroluje ciśnienia tylko stan ??
A może żeczywiście tak robią i mam zaległości w dziedzinie motoryzacji.
W każdym razie ja pierwsze widzę.
Co wy na to ?
PS.Kolega Gradz ma chyba teraz audi, może tu zaglądnie i coś napisze.
Napisany 13 maja 2007 - 23:47
ja osobiście miałem okazje pojeździć audi a4 2,5TDi i powiem ze kontrolka oleju gasła dopiero po zapaleniu silnika.
Napisany 14 maja 2007 - 14:11
No na forum do którego podałem link wcześniej twierdzą że od 95 roku gaśnie niby przed zapaleniem auta, ale z tego co widzę to goście tylko gdybają, a żaden nie wie na 100% jak ma być.
Z tego co mi wiadomo to A4 zaczeli produkować w 95 więc teraz mam już mętlik w głowie.
Z tego co mi wiadomo to A4 zaczeli produkować w 95 więc teraz mam już mętlik w głowie.
Napisany 14 maja 2007 - 15:39
a ja jeździłem przez parę dni A6 z 2.5 tdi i gasła przed zapaleniem w momencie gdy silnik był już rozbujany ale nie zapalony
Napisany 14 maja 2007 - 19:56
No właśnie się dziś dowiedziałem, że ma tak być na 100%
Spytałem instruktora nauki jazdy, ten zadzwonił do 2 różnych mechaników i obydwaj potwierdzili że tak jest ok, czyli kontrolka ma gasnąć przed uruchomieniem silnika.
Nawiasem mówiąc powiedział mi jeszcze że on w octawi nie ma wogóle kontrolki tylko w razie niesprawności, lub nieprawidłowości wyświetlany jest komunikat na kompie.
Kto by się spodziewał, ale się porobiło
Spytałem instruktora nauki jazdy, ten zadzwonił do 2 różnych mechaników i obydwaj potwierdzili że tak jest ok, czyli kontrolka ma gasnąć przed uruchomieniem silnika.
Nawiasem mówiąc powiedział mi jeszcze że on w octawi nie ma wogóle kontrolki tylko w razie niesprawności, lub nieprawidłowości wyświetlany jest komunikat na kompie.
Kto by się spodziewał, ale się porobiło

Guest_pejsyk_*
Napisany 02 września 2007 - 08:43
miałem podobny problem, myślalem ze ktos zmostkował alle jak widze wszystko ok, byłbym zdziwiony bo auto ma nie cale 100tys przebiegu(sprawdzone, a poza tym stan nie pozwala sadzić inaczej)
Napisany 10 września 2007 - 17:04
jezdzilem A3 1.9TDI 110km i kontrolka oleju zgasla rowno z kontrolka ladowania.
Napisany 10 września 2007 - 19:46
prędzej uwierze w podpięcie kontrolki cisnienia oleju do kontrolki airbaga

Napisany 12 września 2007 - 21:36
No więc przyjrzałem się u siebie i stwierdzam że naprawde kontrolka oleju gaśnie przed uruchomieniem silnika :ok:
Napisany 12 września 2007 - 22:47
to moze byc calkiem normalne, kiedys w vectrze cos podobnego zauwazylem, po prostu ma juz na rozruchu takie cisnienie oleju ktore powoduje zgasniecie kontrolki.
co do kontroli, to na glowicy jest jeden czujnik cisnienia, na silniku drugi i gdzies tam od poziomu oleju
co do kontroli, to na glowicy jest jeden czujnik cisnienia, na silniku drugi i gdzies tam od poziomu oleju