Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Hertz DSK + Alpine CDE101R Mały problem z akustyką.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
25 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Kuzio

Kuzio
  • 170 postów

Napisany 29 grudnia 2010 - 13:38

WItam. Zamontowałem u siebie z przodu Hertz DSK i podłączyłem je pod WW radyjko. Wszystko niby git, dźwięk jest czysty, mocny, dynamiczny.. problem tylko z basem. Tzn czuć go na większej głośności kiedy głośniki zchodzą na najniższe pasma, aczkolwiek brak tego typowego słyszalnego basu. Myślałem że podpiąłem odwrotnie bieguny ale po zamianie jest to samo. Natomiast jak włączę głośniej muzykę i wyjdę z auta zamknę drzwi to na zewnątrz słychać bardzo nisko dudniący jak z subwoofera bas. w środku go ni ma. Teraz takie pytanie do osób które mają te głośniczki - Czy to tak właśnie ma grać? może ja sobie coś ubzdurałem. Ale spodziewałem się lepszego brzmienia. A może to wina radia?

#2 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 grudnia 2010 - 13:50

doposaz tyl w hertz ev130 i bedzie ok

#3 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 29 grudnia 2010 - 21:26

Kuzio proponuję żebyś zrobił dwie rzeczy. Wygłusz drzwi np. taśmą dekarską i podłącz sobie najzwyklejszy 2 kanałowy wzmacniacz :) Ja u siebie mam akurat inne głośniki i myślałem, że one fajnie grają. Ale naprawdę dobrze zagrały po podłączeniu wzmaka :D A w radiu nie masz włączonej funkcji HPF?? Wtedy są ucinane niskie częstotliwości a naprawdę dobry bas ciężko będzie uzyskać na tych głośnikach i to grających pod radiem. Ale pierwszą rzeczą jaką zrób to wygłusz drzwi :)

#4 OFFLINE   MrSiara

MrSiara
  • 306 postów

Napisany 29 grudnia 2010 - 22:57

tak jak kolega Tomek napisal wygluszenie drzwi tasma oraz boczki drzwi takze a co do glosnikow ja posiadalem takie i powiem Ci ze zasilalem je wzmakiem 60 W na kanal i jakos to graly te glosniki potrzebuja duzej mocy wkoncu maja 80 RMS a radio ok 21 RMS kup pozadny wzmak wyglusz i zobaczysz roznice

#5 OFFLINE   Kuzio

Kuzio
  • 170 postów

Napisany 30 grudnia 2010 - 09:34

Drzwi są wygłuszone, tak naprawdę mi nie potrzeba żeby one waliły basem, od tego czeka w piwnicy skrzynka JBL-a z 300w rms głośnikiem Pioneera, czeka na wzmacniacz. Chciałem tylko się dowiedzieć czy to normalne jest czy szukać jakiejś wyższej przyczyny.

#6 OFFLINE   MrSiara

MrSiara
  • 306 postów

Napisany 30 grudnia 2010 - 10:41

najzwyczajniej im mocy brakuje i to wszystko ale jak podepniesz ta skrzynke a przodu nie podepniesz pod wzmak to nie zagluszy ci ta skrzynia przodu?

#7 OFFLINE   Simonek81

Simonek81
  • 425 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 31 grudnia 2010 - 19:54

najzwyczajniej im mocy brakuje i to wszystko ale jak podepniesz ta skrzynke a przodu nie podepniesz pod wzmak to nie zagluszy ci ta skrzynia przodu?

dokładnie tak będzie... ja zrobiłem właśnie w takiej kolejności i dopiero jak podłączyłem przód pod wzmacniacz to zobaczyłem jak to powinno grać... :) najpierw maty... potem wzmak na głośniki... a dopiero potem dodatki :)

#8 OFFLINE   Kuzio

Kuzio
  • 170 postów

Napisany 03 stycznia 2011 - 11:49

Jak kupie wzmacniacz 4-ro kanałowy to 2 kanały można zmostkowac na suba, 2 dac na głośniki przód, tylko problem się pokazuje wtedy że jak sobie będę na radiu ściszał lub pogłaśniał subwoofer to to samo się stanie z głośnikami a nie koniecznie będzie to na tyle zgrane żeby to zdało egzamin na dłuższą metę. A znowu 2 wzmaki nie wchodzą w grę z prostej przyczyny finansowej.

#9 OFFLINE   Simonek81

Simonek81
  • 425 postów

Napisany 03 stycznia 2011 - 14:09

Jak kupie wzmacniacz 4-ro kanałowy to 2 kanały można zmostkowac na suba, 2 dac na głośniki przód, tylko problem się pokazuje wtedy że jak sobie będę na radiu ściszał lub pogłaśniał subwoofer to to samo się stanie z głośnikami a nie koniecznie będzie to na tyle zgrane żeby to zdało egzamin na dłuższą metę. A znowu 2 wzmaki nie wchodzą w grę z prostej przyczyny finansowej.

no i będziesz też miał straszne szumy na skrzyni... lepiej osobny (najlepiej mono) wzmak na skrzynię...

#10 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 03 stycznia 2011 - 14:29

Radziłbym Tobie na próbę podłączyć wzmacniacz pod przednie głośniki i usłyszeć jak to gra. A potem myślę, że załapiesz bakcyla i dozbierasz na jakiś wzmak mono pod suba :D

Ew. może masz odpowiednie sterowanie wzmocnieniem na poszczególny kanał we wzmaku??

#11 OFFLINE   MrSiara

MrSiara
  • 306 postów

Napisany 03 stycznia 2011 - 15:27

nie koniecznie 2 wzmak beda drozsze niz 4 kanalowy :)

#12 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów

Napisany 03 stycznia 2011 - 15:31

Hertze trzeba ulozyc, po kupnie podpinasz je w domu pod docelowy piec (bez pieca to nie gra dobrze) i odpalasz na nich muzyke, nie musi nawalac itp niech pogra parenascie godzin i wtedy wsadzaj do auta, a dopiero wtedy poczujesz co potrafia :) Nie jest to zadne "wygrzewanie" jak popularnie sie mowi. Oczywiscie rownie dobrze mozesz teraz kupic piec i niech juz na nim graja.

#13 OFFLINE   Kuzio

Kuzio
  • 170 postów

Napisany 03 stycznia 2011 - 15:40

Ew. może masz odpowiednie sterowanie wzmocnieniem na poszczególny kanał we wzmaku??

Z poziomu radia tylko głosnosć, Z poziomu wzmacniacza nie wiem bo go jeszcze nie ma :D

nie koniecznie 2 wzmak beda drozsze niz 4 kanalowy :)

W sumie ok, ale na oba te zagadnienia jest jeszcze jedna odpowiedź która może być problemem -> Radio jak je kupowałem kosztowało ok 700zł ale to nie był jeszcze wysoki model Alpine ( te były poza moim zasięgiem ) i z tego co się orientuje, tam jest tylko na 1 wzmacniacz wyjście - Ma tylko 1 parę Chinchów z tyłu ( Miałem wcześniej też alpine tylko stare, model tylko z CD ale w swoich czasach najwyższy i miał 2 pary chinchów ) wiec wydaje mi sie że tak czy siak jest to nie realne. Chyba że da się jakoś inaczej podłączyć wzmaka.
Bo też wolał bym typowy monoblok tylko pod woofer i osobny wzmacniacz pod głosniki. Niestety wymiana radia to już w ogóle koszta idą zbyt bardzo w górę...

#14 OFFLINE   MrSiara

MrSiara
  • 306 postów

Napisany 03 stycznia 2011 - 16:12

mozna rozdzielacz zastosowac by podpiac 4 kanaly :) a jesli chodzi o radio to mozna zawsze sprzedac i cos dolozyc i kupic cos fajnego

#15 OFFLINE   Kuzio

Kuzio
  • 170 postów

Napisany 03 stycznia 2011 - 17:41

Jak można to rozdzielić to nie ma problemu. Na razie kupie dopał pod suba bo stoi i się kurzy w piwnicy, a jak będzie faktycznie przód ginął to kupie jeszcze jakiś wzmak stereo na głośniki przednie.

#16 OFFLINE   MrSiara

MrSiara
  • 306 postów

Napisany 03 stycznia 2011 - 22:01

mozna to rozdzielic ale mimo wszystko lepiej jest miec wyjscie w radiu na dwa wzmacniacze. W ofercie sa nie drogie clariony i kenwoody ktore maja 2 wyjscia

#17 OFFLINE   Kuzio

Kuzio
  • 170 postów

Napisany 04 stycznia 2011 - 22:59

jak patrzyłem na allegro to na clariona trzeba ok 500zł na kenwooda podobnie. A za ok 630 jest Alpine 9880 lub 9882 a to już jest klasa w klasie, więc wolałbym już chyba dopłacić( Jestem strasznym fanem tej marki ;] ). W tym momencie jak mam do kupienia 2 wzmacniacze, okablowanie itd + radio, to kolejne 1.5k wolnej kasy czyli "Jakiś czas" roboty przy moich zarobkach, pod warunkiem że oma nie będzie potrzebować wkładu w poważniejsze rzeczy, a zapotrzebowanie ma rozpisane chyba na kolejne 3 lata więc będę długo zbierać...

#18 OFFLINE   MrSiara

MrSiara
  • 306 postów

Napisany 05 stycznia 2011 - 14:38

nie wiem jak kolego patrzyles ale najprostrzy clarion ma 2 wyjscia http://allegro.pl/cl...1399531880.html a po za tym ja tez mam slabe zarobki i doszedlem do wniosku ze lepiej kompletowac etapowo od radia po skrzynie basowa powolutku i do przodu :)

#19 OFFLINE   Kuzio

Kuzio
  • 170 postów

Napisany 16 marca 2011 - 18:52

Witam was ponownie. Nadal nie dorobiłem się wzmacniacza ale trochę grzebałem... Zauważyłem że jak włączę sobie na radiu granie tylko na przód i dam na jeden z kanałów lewy lub prawy to wtedy głośnik gra super. Jest bas jest dynamika itd. Nie zależnie od strony. Jak już dam na oba głośniki to zaczyna się przesterowanie, brak basu. Na tylnych głośnikach nie ma tego efektu. Myślałem że może ma jakieś zwarcie albo przebicie wiec wymieniłem kostkę iso, podciągnąłem nowe kable do głośników ale nie przyniosło to żadnego efektu. Co najciekawsze jak się przytrzyma głowę przy którymś z głośników to przy przełączaniu na niego i następnie na oba, nie słychać żeby grał inaczej. Trochę to jest nie logiczne skoro jeden gra dobrze to oba powinny grać jeszcze lepiej...

#20 OFFLINE   maciek22 zd-wola

maciek22 zd-wola
  • 131 postów

Napisany 16 marca 2011 - 19:37

Witam was ponownie. Nadal nie dorobiłem się wzmacniacza ale trochę grzebałem... Zauważyłem że jak włączę sobie na radiu granie tylko na przód i dam na jeden z kanałów lewy lub prawy to wtedy głośnik gra super. Jest bas jest dynamika itd. Nie zależnie od strony. Jak już dam na oba głośniki to zaczyna się przesterowanie, brak basu. Na tylnych głośnikach nie ma tego efektu. Myślałem że może ma jakieś zwarcie albo przebicie wiec wymieniłem kostkę iso, podciągnąłem nowe kable do głośników ale nie przyniosło to żadnego efektu. Co najciekawsze jak się przytrzyma głowę przy którymś z głośników to przy przełączaniu na niego i następnie na oba, nie słychać żeby grał inaczej. Trochę to jest nie logiczne skoro jeden gra dobrze to oba powinny grać jeszcze lepiej...

według mnie zamienione kable. jesli sie myle to prosze mnie poprawic