Wymiana żarówek stop, drogowych, postojowych b fl
Napisany 09 grudnia 2010 - 14:38
w ostatnim czasie przepaliły mi się prawa żarówka postojowa i prawy stop, planuję też wymianę żarówek w światłach drogowych i halogenach. Nie wiem tylko jaki typ żarówki do każdych świateł zamontować, więc proszę o pomoc - o podanie symboli żarówek. na forum wyczytałem do tej pory że :
w światłach pozycyjnych montuje się [ W5W ]
w światłach drogowych [H1]
w halogenach [HB 4]
w światłach stopu [...] no właśnie nie znalazłem.... a wszystko chciałem kupić na allegro i nie chcę się pomylić.
Mam również pytanie czy w światłach drogowych jeżeli nie mam bi-xenonów, nie ma przetwornicy, czy istnieje jakiś typ żarówki do świateł drogowych który daje białą barwę?
Napisany 09 grudnia 2010 - 14:53
http://www.lighting....ighting&lang=pl
już było to poruszane więc??
A tak sie zapytam jak długo jeździsz autem ?? dlaczego pytam bo biała brawa światła ładnie wygląda... jak jest przejrzyste powietrze to jeszcze coś widać, jak jest deszczowo czy mglisto to pieszego czy rowerzysty nie dojrzysz. Przy długich powinna być lekko żółtawa barwa zaznaczam że to jest moje zdanie... A kupowanie białych żarówek tylko po to by wyglądało w moim odczuciu mija się z celem i celem bezpieczeństwa na drodze.... pomijając fakt widoczność....
Napisany 09 grudnia 2010 - 16:50
chyba faktycznie szkoda pieniędzy na nowe żarówki do świateł drogowych, jeżeli ma być gorsza widoczość, chociaż przyznam szczerze, że jak jest gęsta mgła i się włączę długię to wcale nie pomaga, lepiej po prostu zwolnić...
myślał może ktoś z was o takich światełkach na dole w halogenach i podobnym efekcie :
?
Napisany 09 grudnia 2010 - 19:18
w światłach stopu [...] no właśnie nie znalazłem....
w stopie jest dwuwłóknowa P21/5W , wystarczy wyjąć i sprawdzić

Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 09 grudnia 2010 - 20:01
Nie, nie ma takiej. Najbardziej biala da tobie chyba Osram Nightbreaker >>Mam również pytanie czy w światłach drogowych jeżeli nie mam bi-xenonów, nie ma przetwornicy, czy istnieje jakiś typ żarówki do świateł drogowych który daje białą barwę?

W mgle sie dlugich nie wlacza, bo bedziesz mial sciane!! Od tego sa halogeny.
Za 12k to sie mandat nalezy!! Tylko wnerwia jadacych z przeciwka - tam tylko Philips lub Osram - przy kazdej innej nie bedzie to tobie dawac duzo swiatla.myślał może ktoś z was o takich światełkach na dole w halogenach i podobnym efekcie :
Odpowiedzi udzielone. Temat do kosza