Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Problemy Techniczne czyli jak co podłączyć :D

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Skaff

Skaff

Jeleń Stawia Daniel Pije

• 57 postów

Napisany 09 grudnia 2010 - 10:41

Witam

Założyłem temacik z problemami technicznymi ;) ale nie dotyczącymi omegi.
Kierowałem się tym iż sam mam właśnie problem z instalacją elektryczną w domu,
a skoro forum to grupa ludzi o różnych profesjach :D może warto zaczerpnąć porady nie związanej z tematem naszych "klusek" :]

Otóż mój problem polega na podłączeniu oświetlenia ;)

z gniazdka wystaja dwa przewody ( faza i zero ) i z sufitu wystają te same kabelki co w gniazdku wiec mam sterowanie jedną lampą... jednak chce miec sterowanie na drugą lampę tak więc wykonałem majstersztyk i drugą lampę podpiąłem pod przewód fazowy z sufitu no ale gdzie zero ;) no to przewiertałem sie przez sciane i zero zaporzyczyłem z gniazdka w łazience ;) po czym pociągnałem to zero do sufitu pod drugą lampę . jako że gniazdka ( właczniki ) są sterowane zerem ( tak slyszalem ) w jeden wtyk wpiąłem przewód fazowy ( niebieski ) i pozostały we właczniku mi dwa wejscia na zera ... tak wiec szybciutko wpiąłem przewód zerowy ( ten ktory juz byl w instalacji ) no i jedna lampa smiga... ale jest problem ... przwód ktory zapozyczylem z łazienki wpiałem do drugiego wejscia z zerem no ale teraz pytanie gdzie wpiąć ten przewód zerowy który pociągnąłem do lampy :/ po wpieciu go do wejscia w ktory wpialem zero z łazienki one automatycznie są sparowane i lampa swieci bez mozliwosci wylaczenia ...... czy ktoś może poradzić jak to obejsc i nie utrudnic sobie zbytnio pracy ? Wiem że jest tu kilku zacnych elektryków ;D ( dzieki gmurawsk za kiedyś co grzebałem przy tablicy rozdzielczej :D)

Licze na jakies konstruktywne podpowiedzi :] i dziekuje za porady typu " wezwij do domu elektryka" ;)
Only PB -> Dodany obrazek
Klucha na PJ

8)Żaden mężczyzna niczego by nie wymyślił, gdyby nie wymagania kobiet8)
Jeleń stawia.... 8)Daniel pije :stop:

#2 OFFLINE   seta81

seta81
  • 414 postów

Napisany 09 grudnia 2010 - 11:02

czytając to co napisałeś ciężko coś zrozumieć:)
nie wiem czy dokładnie napiszę ci jak powinno być bo trochę lat od ukończenia szkoły minęło a teraz zajmuję się zupełnie czymś innym ale do rzeczy:
- rozumiem, że chcesz mieć jeden podwójny włącznik na dwie lampy
- do lamp powinny iść trzy przewody, dwa fazowe i jedno wspólne zero
- włącznik powinien być na przewodzie fazowym(kwestia bezpieczeństwa)
czyli tak od łazienki ciągniesz zero i podłączasz do lampy jako wspólne dla dwóch żarówek, do włącznika podłączasz jeden przewód fazowy
dwa przewody które idą od włącznika do lampy w suficie podłączasz jeden do jednego wyjścia włącznika i do jednej żarówki, drugi od drugiego wyjścia włącznika i do drugiej żarówki(oba będą fazowymi)
jak coś źle napisałem to proszę o poprawienie ale wydaje mi się, że ok

#3 OFFLINE   Skaff

Skaff

Jeleń Stawia Daniel Pije

• 57 postów

Napisany 09 grudnia 2010 - 14:12

- rozumiem, że chcesz mieć jeden podwójny włącznik na dwie lampy
- do lamp powinny iść trzy przewody, dwa fazowe i jedno wspólne zero
- włącznik powinien być na przewodzie fazowym(kwestia bezpieczeństwa)
czyli tak od łazienki ciągniesz zero i podłączasz do lampy jako wspólne dla dwóch żarówek, do włącznika podłączasz jeden przewód fazowy
dwa przewody które idą od włącznika do lampy w suficie podłączasz jeden do jednego wyjścia włącznika i do jednej żarówki, drugi od drugiego wyjścia włącznika i do drugiej żarówki(oba będą fazowymi)

jak dobrze rozumiem. potrzebuje mieć przy lampie dwa przewody fazowe "L" i jeden "N" bedacy wspolnym zerem. mniejsza o to juz w jaki sposób wykombinowałem te przewody ...

tylko teraz pojawia sie problem.... na gniazdku podwójnym mam tylko jedno wejscie na L czyli faze a dwa wejscia na N czyli neutral..... no to jak to wyczarować zeby zadziałało.... jak złącze dwie fazy ze sobą w jednym wejsciu i wlacze włącznik to zapalą mi sie wszystkie swiatła albo zrobie ********* zwarcie... btw juz dzis leciałem wymieniaz gł bezpiecznik :D
Klucha na PJ

#4 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 09 grudnia 2010 - 14:13

Boże .. aż mi włosy na głowie stanęły .. jako czynny elektryk z 15 letnim stażem .. powiem Wam .. zabierzcie się chłopaki za hodowlę ślimaków :)

#5 OFFLINE   Skaff

Skaff

Jeleń Stawia Daniel Pije

• 57 postów

Napisany 09 grudnia 2010 - 14:27

Boże .. aż mi włosy na głowie stanęły .. jako czynny elektryk z 15 letnim stażem .. powiem Wam .. zabierzcie się chłopaki za hodowlę ślimaków :)

mnowacz :D tego sie wlasnie obawiałem :D

pozatym hoduje co innego :D

a moze wpomożesz mnie swoim doswiadczeniem ? naprawde rece juz mi opadają ;) :jump:
Klucha na PJ

#6 OFFLINE   seta81

seta81
  • 414 postów

Napisany 09 grudnia 2010 - 14:32

jak dobrze rozumiem. potrzebuje mieć przy lampie dwa przewody fazowe "L" i jeden "N" bedacy wspolnym zerem. mniejsza o to juz w jaki sposób wykombinowałem te przewody ...

tak jak ci napisałem do lampy doprowadzasz
- jeden przewód z łazienki masowy, zerowy lub "N" - jak wolisz
- dwa przewody które już masz doprowadzone od włącznika będą fazowymi, prądowymi lub "L" - jak wolisz

tylko teraz pojawia sie problem.... na gniazdku podwójnym mam tylko jedno wejscie na L czyli faze a dwa wejscia na N czyli neutral..... no to jak to wyczarować zeby zadziałało.... jak złącze dwie fazy ze sobą w jednym wejsciu i wlacze włącznik to zapalą mi sie wszystkie swiatła albo zrobie ********* zwarcie... btw juz dzis leciałem wymieniaz gł bezpiecznik :D

po pierwsze czy montujesz nowy włącznik - doprowadzasz jeden przewód fazowy i podłączasz do "L"
czy tam już był zamontowany włącznik wtedy szukasz przewodu fazowego bo powinny być dwa i podłączasz do "L" włącznika a drugi izolujesz
do zacisków "N" włącznika podłączasz dwa przewody które idą do lampy

pamiętaj, że podłączając przewody fazowe lepiej wykręć korki żeby cię nie popieściło

#7 OFFLINE   Skaff

Skaff

Jeleń Stawia Daniel Pije

• 57 postów

Napisany 09 grudnia 2010 - 14:47

tak jak ci napisałem do lampy doprowadzasz
- dwa przewody które już masz doprowadzone od włącznika będą fazowymi, prądowymi lub "L" - jak wolisz

te które juz sa poprowadzone to jeden fazowy a jeden jest zerem a nie wiem gdzie jest cholerna puszka.

po pierwsze czy montujesz nowy włącznik - doprowadzasz jeden przewód fazowy i podłączasz do "L"
czy tam już był zamontowany włącznik wtedy szukasz przewodu fazowego bo powinny być dwa i podłączasz do "L" włącznika a drugi izolujesz
do zacisków "N" włącznika podłączasz dwa przewody które idą do lampy

pamiętaj, że podłączając przewody fazowe lepiej wykręć korki żeby cię nie popieściło

po 1 wlacznik jest nowy - przewód fazowy doprowadzony
po 2 tam kiedys byl wlacznik ale pojedynczy - przewód fazowy jest tylko jeden, jest tez jeden przewód będący zerem który idzie do lampy
a teraz jest tez trzeci przewód który doprowadzilem z łazienki i też jest zerem.

czyli jak dobrze kombinuje to tak : przy lampie wspolna faza i osobne zera
przy gniazdku jeden przewód fazowy , jedno zero ktore juz bylo i jedno zero ktore dociagnalem z lazienki... ide sprawdzac bo mnie krew zaraz nagła zaleje :D

BTW oczywiscie ze nie robie tego przy wlaczonych korkach... juz pare razy mnie popiescilo w zyciu wiec kolejnego wole nie ryzykowac...

No to z najnowszych doniesien zrobilem tak.

Przy lampie wspolna faza 2 osobne zera
przy wlaczniku jedna faza 1 zero ktore juz kiedys było - pierwsza lampa swieci ( no co by miala nie swiecic jak tak kiedys byla polaczona )

wariant drugi czyli faza która była i doprowadzony przezemnie przewód zerowy z łazienki = zwarcie wywala bezpiecznik i ni cholery nie wiem czemu :(
Klucha na PJ

#8 OFFLINE   seta81

seta81
  • 414 postów

Napisany 09 grudnia 2010 - 15:22

to już wiem jak masz to wszystko porobione i najlepiej jakbyś poprowadził dodatkowy przewód między włącznikiem a lampą, zero z łazienki nie będzie potrzebne i to będzie najprostsze rozwiązanie
jest jeszcze inna możliwość ale bez znalezienia puszki się nie da

i na lampie nie faza tylko zero wspólne

#9 OFFLINE   Skaff

Skaff

Jeleń Stawia Daniel Pije

• 57 postów

Napisany 09 grudnia 2010 - 15:31

to już wiem jak masz to wszystko porobione i najlepiej jakbyś poprowadził dodatkowy przewód między włącznikiem a lampą, zero z łazienki nie będzie potrzebne i to będzie najprostsze rozwiązanie
jest jeszcze inna możliwość ale bez znalezienia puszki się nie da

przewód poprowadzony z lampy do włacznika. wiec w puszcze mam 2 zera i 1 faze

teraz pytanie jak przy lampie to podlaczyc ..... 2 zera osobno i złączona faza ? jezeli tak to właczaja mi sie obie żarówki mimo iż stykam to dodatkowe zero z fazą a co gorsza obie swiecą bardzo słabo baa żarzą się .. temat łazienki zamykam ;)
Klucha na PJ

#10 OFFLINE   seta81

seta81
  • 414 postów

Napisany 09 grudnia 2010 - 15:48

przewód poprowadzony z lampy do włacznika. wiec w puszcze mam 2 zera i 1 faze

ja bym powiedział, że 1 fazę rozdzielasz na dwie bo po przełączeniu włącznika na ON będzie na nich faza

teraz pytanie jak przy lampie to podlaczyc ..... 2 zera osobno i złączona faza ? jezeli tak to właczaja mi sie obie żarówki mimo iż stykam to dodatkowe zero z fazą a co gorsza obie swiecą bardzo słabo baa żarzą się .. temat łazienki zamykam ;)

musisz obejrzeć połączenia żarówek w lampie
od każdej oprawy żarówki w lampie odchodzą dwa przewody
jedną parę skręcasz razem i podłączasz do zera
druga para ma być oddzielnie i jeden idzie do jednego przewodu z włącznika a drugi do drugiego

#11 OFFLINE   Skaff

Skaff

Jeleń Stawia Daniel Pije

• 57 postów

Napisany 09 grudnia 2010 - 16:21

ja bym powiedział, że 1 fazę rozdzielasz na dwie bo po przełączeniu włącznika na ON będzie na nich faza

musisz obejrzeć połączenia żarówek w lampie
od każdej oprawy żarówki w lampie odchodzą dwa przewody
jedną parę skręcasz razem i podłączasz do zera
druga para ma być oddzielnie i jeden idzie do jednego przewodu z włącznika a drugi do drugiego

Uff dzieki bardzo...

Szkoda tylko ze zniszczylem kawałek łazienki szukajac bezsensu zera... no tak niby po technikum elektrycznym a g... wiem :D

Dzieki jeszcze raz wszystkim.....

A no i zachecam do rozwiniecia tematu... moze ktos ma jakies praktyczne porady lub skomplikowane pytania... bo przynajmniej moje takowe bylo ---- przynajmniej dla mnie :]
Klucha na PJ

#12 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 09 grudnia 2010 - 16:40

Dam Ci tel. do elektryka. Jeśli ta twoja instalacja wygląda tak jak opisałeś to strach się bać.Poza tym można założyć ściemniacz i po problemie.

Elektryk z 25letnim stażem:p:p