Witam.
Mam w mojej omedze dziwna dolegliwość. Z tylnej części auta dochodzi dziwne gwizdanie.Ciężko określić ten dźwięk. Tak jak by delikatne ciągłe tarcie blachy o blachę. Co dziwniejsze dźwięk ten w suche dni jest nieraz słyszalny nieraz nie,natomiast jak popada to naprawdę porządnie gwiżdze. Dzieje sie to od roku gdzieś. Zawieszenie,łożyska i wszystko w miedzy czasie było sprawdzane. Żadnych luzów itp. Klocki były zmieniane, olej w moście sprawdzany. Miał ktoś może podobny przypadek? Może ktoś podpowie co to może być?

dziwny gwizd z tyłu auta
Rozpoczęte przez
xkot
, 07 maj 2007, 23:51
6 odpowiedzi na ten temat
Napisany 08 maja 2007 - 10:39
xkot, przy jakich obrotach to się dzieje ??? może to osłona termiczna wydechy obciera ??
Napisany 08 maja 2007 - 18:54
W sumie to przy każdej prędkości. Jadę wolniej gwizd jest cichszy, jadę szybciej gwizd jest głośniejszy.
Napisany 08 maja 2007 - 19:08
To sprawdź jeszcze flansze na tarczach, może któraś dotyka tarczy i stąd świst
Napisany 10 maja 2007 - 16:19
czesto to slychac w przejezdzajacych omkach A i u mnie tez cos takiego jest a podczas hamowania ze znacznej predkosci niemal do 0 dzwiek przypomina (na moje ucho jakby silnik odrzutowy zchodzil z obrotow, tak gwizdze). noe potrafie tego inaczej okreslic dzwieku. u mnie niby wszystko jest oki zawieszenie, tarcze z tylu ale odglos dochodzi jaky z dyfra.
Napisany 13 maja 2007 - 16:54
To sprawdź jeszcze flansze na tarczach, może któraś dotyka tarczy i stąd świst
Wszystko jest ok. Nic nie dotyka

Napisany 14 stycznia 2009 - 13:36
Ja też miałem coś takiego. Był to wręcz gwizd jak się kawałek przejechało, aż wstyd bo się wszyscy oglądali. Okazało się, że mam do wymiany szczęki ręcznego, które były od nowości auta. Skruszała na nich cała okładzina i odpadnięte kawałki tarły o wnętrze tarczy.
Pojedź na stację diagnostyczną i sprawdź siłę hamowania ręcznego. Ja w ten sposób znalazłem przyczynę.
Pojedź na stację diagnostyczną i sprawdź siłę hamowania ręcznego. Ja w ten sposób znalazłem przyczynę.