Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Skoda Felicia i kontrolka smarowania

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 03 grudnia 2010 - 22:13

No więc mój ojciec dziś rano widząc że kontrolka smarowania nie chce puścić, olał sprawę i pojechał dalej po czym auto zaczeło mu dziwnie chodzić. Zgasił a potem nie mógł zapalic. Dojechałem do niego i auto cięzko kręcąc zapaliło. Wyłączyłem silnik bo nie wiedziałem co się dzieje. Po głębszej analizie okazało się, że jest woda w oleju. Rano mróz, przymarzło od dołu i nie chciało puścic. Wymienilem olej i ogólnie nie wiem co dalej zrobić. Czy to mozliwe że Mobil tak się schrzanił? Czy woda to wina jakiejś awarii osprzętu silnika?

Skoda Felicia 1.6 MPI 75KM
Mobil 10W-40

#2 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 grudnia 2010 - 10:00

"woda w oleju" to raczej płyn chłodzący i pewnie do wymiany "UPG". To chyba proste a może się mylę ?? Wejdź na "skodovka forum", poczytaj i może sam wymienisz uszczelkę pod głowicą.
p.s.
http://forum.skodovk...hp?mode=results

#3 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 04 grudnia 2010 - 10:19

zamarznięta woda zablokowała przepływ oleju i przytarło silnik , czarno to widzę:szpital:

"woda w oleju" to raczej płyn chłodzący i pewnie do wymiany "UPG".

gdyby to był płyn to nie zamarzło by

Czy woda to wina jakiejś awarii osprzętu silnika?

przytkana odma

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#4 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 04 grudnia 2010 - 15:12

"woda w oleju" to raczej płyn chłodzący i pewnie do wymiany "UPG".

jak juz kolega wspomniał, nie zamarzło by.

zamarznięta woda zablokowała przepływ oleju i przytarło silnik , czarno to widzę

No domyślam się że przytarło, na szczęście dzisiaj ojciec jeździ i jest wszystko ok. Możliwe żeby się jednak obyło bez konsekwencji? W poniedziałek wymienie odmę, to tam koszt rzędu 30zł, mam nadzieję że pomoże.

#5 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 04 grudnia 2010 - 15:26

Możliwe żeby się jednak obyło bez konsekwencji?

to mogą być konsekwencje odsunięte w czasie , najbardziej cierpią przy braku smarowania panewki i jeśli od razu ich nie załatwiło to na pewno przyśpieszyło moment ich końca , jak szybko ? , trudno tak na oko powiedzieć

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#6 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 04 grudnia 2010 - 15:34

no dzięki za info

#7 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 04 grudnia 2010 - 16:15

gdyby to był płyn to nie zamarzło by

kwestia jak stary jest ten płyn bo spotkałem się z płynem który juz przy -10 zamarzł bo był stary, sprawdzić glykometrem

#8 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 04 grudnia 2010 - 17:59

nie no płyn jest ok na 100%. UPG to było moje pierwsze podejrzenie, ale wyszlo że w oleju to zwykła woda.

#9 OFFLINE   bratyslaw

bratyslaw
  • 166 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 04 grudnia 2010 - 22:31

W zeszłym roku miałem to samo w Polówce 6N2 żony - przytarł się 2 razy i to tak, że nie dało się obrócić wałem. Na szczęście silnik w porę został wyłączony za pierwszym razem; za drugim zgasł sam na wolnych obrotach. Auto używane na krótkich odcinkach, tak więc woda się gromadzi w ukł. smarowania i zamarza. Wyczyściłem odmę, wymieniłem 2 x olej, podgrzałem silnik, "rozkręciłem" na rozruszniku bez świec i jeździ; oleju nie bierze, dobrze odpala, nie kopci. Jednak odczuwa się niedostatek mocy. Tej zimy strach, że może być powtórka... Das auto...