Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zwarcie- awaryjne, podświetlenie komputera, oświetlenie wnętrza.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 grudnia 2010 - 15:36

Koledzy.
Jest taki problem, otwieram drzwi, nie świeci lampka w podsufitce z przodu, a tylne świecą na pół gwizdka, zamykam drzwi tył ledwie co się żarzy zamiast gasnąć całkiem.
Wyciągam pokrętło aby włączyć oświetlenie wnętrza, to zapala się tylko w drzwiach a gaśnie na górze.
Dodam że bez niczego ciągle jest delikatnie podświetlony komputer.
Włączam Awaryjne, to brzęczy przekaźnik ale nie mrugają światła, jak otwieram drzwi to przestaje brzęczeć i dalej nic się nie zmienia.
Przekręcam kluczyk a komputer ledwie co wyświetla komunikaty i cyfry.
Wszystkie bezpieczniki sprawne, wyciągałem bezpieczniki po kolei żeby sprawdzić czy na jakimś układzie nie ma zwarcia i nic, wyciągnąłem i odłączyłem włącznik od awaryjnych i nadal te same problemy z oświetleniem, wyciągałem po kolei również przekaźniki i wraz nic się nie zmienia.

Pomóżcie mi i powiedzcie co to może być bo zaraz mnie szlak trafi, czytałem że to może być wina albo włącznika awaryjnych ale czy jak bym mu wyją bezpiecznik, czy jego samego czy też przekaźnik to czy nie zrobiło by się dobrze.
A wszystko się zrobiło tak gdy wkładałem radio do auta bo musiałem je wyciągnąć bo się odłączyła antena i parę razy niechcący włączyłem awaryjne, a potem też nie mogłem wcisnąć radia bo wiązka kabli za duża i nie bardzo się mieściło, ale kable całe, nic nie pękło, nie wiem gdzie szukać przyczyny :[

Któryś z kolegów pomoże :) Z góry dziękuję i pozdrawiam.

#2 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 03 grudnia 2010 - 16:56

gdy wkładałem radio do auta

A zamien zolty z czerwonym... (oczywiscie jezeli nowe radio a nie to co przed awaria)

#3 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 03 grudnia 2010 - 17:28

A zamien zolty z czerwonym... (oczywiscie jezeli nowe radio a nie to co przed awaria)

Właśnie radio jest to samo :(

#4 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 03 grudnia 2010 - 17:51

Próbowałeś wyjąć radio i odpiąć od niego kostki?

#5 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 03 grudnia 2010 - 18:48

Tak radio jest wyjęte, leży w domu. Teraz jeździłem autem to dalej jest to samo, zamykam samochód z pilota i tylne oświetlenia wnętrza na górze z tyłu się żarzy , otwieram drzwi to gaśnie. Włączam zapłon i ledwo co widac komunikaty na kompie otwieram drzw to gaśnie komp całkiem, awaryjne brzęczą zamiast mrugać a przy otwartych drzwiach się w ogóle nic nie dzieje z awaryjnymi. dodam do tego że lampka górna przy lusterku w ogole się nie swieci , czasami aby mrugnie jak jej się zachce ale nie wiem dokładnie w jakich momentach i wtedy mocniej ale tylko troszke rozżarzają się te lampki tylne, ale te dwie kuleczki włączają przy lusterku wstecznym włączają się bez żadnego problemu. Odkręcałem czujnik pzy drzwiach ale nic tam nie ma. jutro spróbuję odkręcić i zajrzeć do reszty tych zujników chociaz nie wiem czy to coś da.
Właśnie mi się przypomniało ze ostatnio miałem problem w tylnych lewych drzwiach z lampką dolną drzwiową bo nie zawsze świeciła, możliwe że jakies przewody tam popekały i robiąc zwarcie takie chocki-klocki się dzieją? Bo to przecież wszystko co się zwiera i się wali czyli , awaryjne, komp, oświetlenie wnętrza to bierze masę i prąd nawet bez włączonego zapłonu i jeżeli tam w tej gąsienicy lub gdzieś w słupku się zwiera to to może tak się dziać, chyba, nie wiem czy dobrze kombinuję :) Powedzcie mi czy jest jakis bezpiecznik od tych rzeczy jeden wspólny główny ?

#6 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 03 grudnia 2010 - 19:11

Powedzcie mi czy jest jakis bezpiecznik od tych rzeczy jeden wspólny główny ?

Od lampki sufitowej i lampek do czytania (nad drzwiami) bezpiecznik F12

#7 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów

Napisany 05 grudnia 2010 - 14:42

No i po problemie. wkurzyłem się i wyciągałem dzisiaj wszystkie bezpieczniki po kolei, i wyciągnąłem i obejrzałem dokładnie bezpiecznik F12 tak jak napisał SIUADA i wiecie co, wiecie, był przepalony, ale ostatnio jak wyjmowałem i wszystkie sprawdzałem to było OK, ale postanowiłem sprawdzić dzisiaj wszystkie dokładnie i właśnie na tym F12 było takie minimalne przepalenie, albo po prostu pękł z zimna. ale powiem wam szczerze że ta instalacja w naszych Omegach jest dziwna, zazwyczaj jak padnie bezpiecznik to coś nie działa, a tutaj okazuję się że działa tylko nie tak i wydaje się jak by było gdzieś zwarcie. Dzięki serdecznie za wszelką pomoc. SIUADA dzięki za naprowadzenie z tym bezpiecznikiem :)
Pozdro.