Zamarźnięta woda w układzie chłodzenia
Napisany 03 grudnia 2010 - 14:34
polewanie wężykow nic mu nie dało z tego co mi mówił jedynie to że je posciągał, zostaje jeszcze natomiast zamarźnieta woda w silniku i moje pytanie: czy jest realna szansa na odmożenie silnika włączajac go np na 5 minut z pominieciem całego paska klinowego czyli pompy wody itd ??
Pozdawiam i czekam na podpowiedzi oraz odpowiedzi
Napisany 03 grudnia 2010 - 14:40
Napisany 03 grudnia 2010 - 14:47
Jak nie masz możliwosci postawienia samochodu w garażu scholuj go na parking do jakiejś galerii handlowej tam powinna być dodatnia temperatura i odmarznie.
błysnołeś dowcipem
Napisany 05 grudnia 2010 - 13:41
no to pozostaje tylko czekać do dodatnich temperatur czyli.... do wiosny...Witam,otóż mój mądry brat nie zdążył wymienić wody na borygo na czas zimy, a niestety nie ma miejsca aby go zagarażować i mógł spokojnie odtajać wiec pytanie do Was:
tu to ty błysnołeś...czy jest realna szansa na odmożenie silnika włączajac go np na 5 minut z pominieciem całego paska klinowego czyli pompy wody itd
Napisany 05 grudnia 2010 - 15:10

Napisany 05 grudnia 2010 - 15:57
Rosjanie potrafili pod kamazem ognisko rozpalic- spróbuj :jump:
:jump:
tylko czy przy takim mrozie da się rozpalić...

:szpital:
Napisany 05 grudnia 2010 - 16:00
P.S Do autora tak się zastanawiam ze prawdopodobnie nic nie da zdjęcie paska od alternatora itp ponieważ pompa wody napędzana jest przez pasek rozrządu a wiesz co się stanie jak przeskoczy gdy zamarzło .....Zatem nie odpalaj auta!

Napisany 05 grudnia 2010 - 16:13

na pocieszenie powiem Ci, że mój kolega zapomniał zalać borygo do meganki 1,6 16V

Napisany 05 grudnia 2010 - 16:15
W X20XEV pewnie ze tak, ale tam siedzi V6 i jest ciut inaczejpompa wody napędzana jest przez pasek rozrządu

Napisany 05 grudnia 2010 - 16:16
prawdopodobnie nic nie da zdjęcie paska od alternatora itp ponieważ pompa wody napędzana jest przez pasek rozrządu
W V-ce pompa nie idzie na pasku rozrządu.
Czy wy byście najpierw szukali rozwiązania za darmo czy płacili
No ale jakie jest inne wyjście niż wstawienie auta do ogrzewanego garażu? Konradbiker zaproponował bardzo dobre rozwiązanie, ale autor nie jest zainteresowany

Rosjanie potrafili pod kamazem ognisko rozpalic- spróbuj
Ja znam wielu polaków którzy palili ogniska pod ciężarowymi zimą

Napisany 05 grudnia 2010 - 16:22
Pod wpływem temperatury w części układu, reszta układu się odmroziła. Pozostało odlać 2 litry wody i dolać koncentratu.
Napisany 05 grudnia 2010 - 20:46

więc ja proponuje takie rozwiazanie

Napisany 05 grudnia 2010 - 20:49
P.S Do autora tak się zastanawiam ze prawdopodobnie nic nie da zdjęcie paska od alternatora itp ponieważ pompa wody napędzana jest przez pasek rozrządu a wiesz co się stanie jak przeskoczy gdy zamarzło .....Zatem nie odpalaj auta Czeka cię albo czekanie do odwilży,lub jakiś ogrzewany garaż a i tak będzie tam musiało auto postać z 2 dni aby dokładnie odmarzło...
wydaje ci sie ze cos wiesz ...
w v6 pompa jest napedzana z paska wielorowkowego. koledzy dobrze podpiwadaja. niech sciagnie auto gdzies gdzie jwst na plusie i samo rozmarznie. kombinacje moga sie skonczyc wiekszymi kosztami.
Napisany 05 grudnia 2010 - 20:59