Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zamarźnięta woda w układzie chłodzenia

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
16 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Escobar

Escobar
  • 2 postów

Napisany 03 grudnia 2010 - 14:34

Witam,otóż mój mądry brat nie zdążył wymienić wody na borygo na czas zimy, a niestety nie ma miejsca aby go zagarażować i mógł spokojnie odtajać wiec pytanie do Was:
polewanie wężykow nic mu nie dało z tego co mi mówił jedynie to że je posciągał, zostaje jeszcze natomiast zamarźnieta woda w silniku i moje pytanie: czy jest realna szansa na odmożenie silnika włączajac go np na 5 minut z pominieciem całego paska klinowego czyli pompy wody itd ??

Pozdawiam i czekam na podpowiedzi oraz odpowiedzi

#2 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 grudnia 2010 - 14:40

Jak nie masz możliwosci postawienia samochodu w garażu scholuj go na parking do jakiejś galerii handlowej tam powinna być dodatnia temperatura i odmarznie.

#3 OFFLINE   Escobar

Escobar
  • 2 postów

Napisany 03 grudnia 2010 - 14:47

Jak nie masz możliwosci postawienia samochodu w garażu scholuj go na parking do jakiejś galerii handlowej tam powinna być dodatnia temperatura i odmarznie.

błysnołeś dowcipem

#4 OFFLINE   adamesce

adamesce

Omega: Never ending story

• 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 03 grudnia 2010 - 14:55

albo najprosciej do mechanika.

#5 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 05 grudnia 2010 - 13:41

Witam,otóż mój mądry brat nie zdążył wymienić wody na borygo na czas zimy, a niestety nie ma miejsca aby go zagarażować i mógł spokojnie odtajać wiec pytanie do Was:

no to pozostaje tylko czekać do dodatnich temperatur czyli.... do wiosny...

czy jest realna szansa na odmożenie silnika włączajac go np na 5 minut z pominieciem całego paska klinowego czyli pompy wody itd

tu to ty błysnołeś...

#6 OFFLINE   konradbiker

konradbiker

Czesci Omega i e39

• 524 postów

Napisany 05 grudnia 2010 - 14:23

błysnołeś dowcipem

to czekaj do wiosny

#7 OFFLINE   snickers

snickers
  • 178 postów

Napisany 05 grudnia 2010 - 15:10

Rosjanie potrafili pod kamazem ognisko rozpalic- spróbuj :jump::D:jump::D:jump::D

#8 OFFLINE   dora2470

dora2470
  • 243 postów

Napisany 05 grudnia 2010 - 15:52

i poproś o rade ,,,

#9 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 05 grudnia 2010 - 15:57

Rosjanie potrafili pod kamazem ognisko rozpalic- spróbuj :jump::D:jump::D:jump::D

tylko czy przy takim mrozie da się rozpalić...
:smiech:
:jump:
:peace:
:szpital:

#10 OFFLINE   Maniek6600

Maniek6600
  • 640 postów

Napisany 05 grudnia 2010 - 16:00

Dokładnie.Kolega prosi o rade a wy sie wysmiewacie...Ehhhh Do mechanika zaprowadzić auto aby odmarzło??? I co myslisz że mechanik powie ależ proszę wjechać odmarznie a po 2 dniach jak odmarznie ,wymienie panu płyn i powie że robota za free??? Czy wy byście najpierw szukali rozwiązania za darmo czy płacili,a wymiana płynu to prosta rzecz....Także prosze was abyście dawali mądre rady a nie typu rozpalanie ogniska...

P.S Do autora tak się zastanawiam ze prawdopodobnie nic nie da zdjęcie paska od alternatora itp ponieważ pompa wody napędzana jest przez pasek rozrządu a wiesz co się stanie jak przeskoczy gdy zamarzło .....Zatem nie odpalaj auta!!!! Czeka cię albo czekanie do odwilży,lub jakiś ogrzewany garaż a i tak będzie tam musiało auto postać z 2 dni aby dokładnie odmarzło...

#11 OFFLINE   pinkin

pinkin

Design Edition

• 60 postów

Napisany 05 grudnia 2010 - 16:13

kiepska sprawa :/

na pocieszenie powiem Ci, że mój kolega zapomniał zalać borygo do meganki 1,6 16V :D Wstał rano i przy -15 stopniach odpalił i pojechał :D Oczywiście po 2km zapaliły się kontrolki itp ... to pomyśleliśmy że zabił silnik ... :D okazało się że NIC się nie stało :D Kilka godzin z farelką i auto na chodzie :D Farciarz :D

#12 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 grudnia 2010 - 16:15

pompa wody napędzana jest przez pasek rozrządu

W X20XEV pewnie ze tak, ale tam siedzi V6 i jest ciut inaczej :D

#13 OFFLINE   fnd

fnd
  • 1 167 postów

Napisany 05 grudnia 2010 - 16:16

prawdopodobnie nic nie da zdjęcie paska od alternatora itp ponieważ pompa wody napędzana jest przez pasek rozrządu

W V-ce pompa nie idzie na pasku rozrządu.

Czy wy byście najpierw szukali rozwiązania za darmo czy płacili

No ale jakie jest inne wyjście niż wstawienie auta do ogrzewanego garażu? Konradbiker zaproponował bardzo dobre rozwiązanie, ale autor nie jest zainteresowany :p

Rosjanie potrafili pod kamazem ognisko rozpalic- spróbuj

Ja znam wielu polaków którzy palili ogniska pod ciężarowymi zimą :D Stary, Jelcze-piękna sprawa :D

#14 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 05 grudnia 2010 - 16:22

Mi w Viki ostatnio zamarzła woda, znaczy płyn, tyle, że rozwodniony i zrobiła się niezła kaszka w układzie i zatory w wężach. Silnik odpalony, kilkaset metrów, żeby się zagrzał do 90, później 30 minut postoju, znów zagrzanie, 30 minut postoju i po ponownym odpaleniu i przejechaniu się było już wszytsko rozmrożone.
Pod wpływem temperatury w części układu, reszta układu się odmroziła. Pozostało odlać 2 litry wody i dolać koncentratu.

#15 OFFLINE   bartekb

bartekb
  • 1 postów

Napisany 05 grudnia 2010 - 20:46

mi tez zamarzl plyn w ukladzie, tyle ze nad jeziorem parkowalem i temp siegnela -20 a mialem plyn z woda zmieszany i zamarzlo, odpalilem fure do zagrzania i otwarcia termostatu i zgasilem ;) a chlodnice i weze polewalem ciepla woda, w sumi eto zuzylem na to 4 wiadra cieplej wody ale pomoglo :) jedynie problem byl z brakiem ogrzewania , bo w nagrzewnicy tez zamarzlo ;) ale pojezdzilem troche i pozniej postawilem ome i po jakiejs godzinie po rozgrzaniu rozmrozilo sie wszystko, od razu upuscilem stary plyn i zalalem nowy ;P a mam silnik 3,0V6 i nic sie z nim nie stalo ;)

więc ja proponuje takie rozwiazanie ;)

#16 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 05 grudnia 2010 - 20:49

P.S Do autora tak się zastanawiam ze prawdopodobnie nic nie da zdjęcie paska od alternatora itp ponieważ pompa wody napędzana jest przez pasek rozrządu a wiesz co się stanie jak przeskoczy gdy zamarzło .....Zatem nie odpalaj auta Czeka cię albo czekanie do odwilży,lub jakiś ogrzewany garaż a i tak będzie tam musiało auto postać z 2 dni aby dokładnie odmarzło...

wydaje ci sie ze cos wiesz ...
w v6 pompa jest napedzana z paska wielorowkowego. koledzy dobrze podpiwadaja. niech sciagnie auto gdzies gdzie jwst na plusie i samo rozmarznie. kombinacje moga sie skonczyc wiekszymi kosztami.

#17 OFFLINE   Maniek6600

Maniek6600
  • 640 postów

Napisany 05 grudnia 2010 - 20:59

nie wiem jak jest w v wiec pisałem odnosnie x20xev..Jeśli wprowadziłem w błąd to przepraszam,ale chciałem tylko pomóc...