Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

pęknięcie przedniej szyby - częstotliwość

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
33 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   jarcco

jarcco
  • 101 postów

Napisany 07 maja 2007 - 13:43

Witam!

Zwracam się do tych forumowiczy, którzy wymieniali w swojej Omie przednią szybę.
Niedawno wymieniłem na nową, bo była pęknięta, rysa poszła od małej szczerby ,która powstała dużo wcześniej, więc pewnie musiało tak być.
Miesiąc po wymianie na nową, pękła i ta,pęknięcie wyjechało z prawego słupka i jedzie do środka.Po wymianie szyby w warsztacie powiedziano mi że mam strasznie pordzewiałe podszybie, ten element który jest dostępny po wyjęciu szyby, i opiera się ona na nim.Jest jak sito.
Teraz się zastanawiam czy to jest powód pęknięcia szyby i czy ma ktoś podobny problem.

jarcco

#2 OFFLINE   gmurawsk

gmurawsk
  • 2 023 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 07 maja 2007 - 14:00

jarcco, przy wyminie nowej szyby obowiązkiem warsztatu jest zamontowanie w taki sposób żeby nie pękła. Co za tym idzie usunięcie korozji pod szybą i naprawa podszybia no chyba że klient szczypie się z kasą i na własne żądanie zezwala warsztatowi zamontować szybę na rdzę. Jeśli miałeś korozję warsztat powinien cię poinformować, że tak jest i u sunąć ją. Wtedy wymiana trwa o dzień dłużej niż normalnie. ( miałem tak u siebie, naprawili i juz 2 lata nic się nie dziej złego z szybą) Naprawa w podszybiu korozji kosztuje grosze. Jeśli chodzi o gwarancję na montaż. Muszą ci wymienić na nową bo to jest ich obowiązek gwarancyjny.
Co do pytania czy przez korozję pękła. To tak to jest jeden z możliwych powodów.

#3 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 maja 2007 - 18:16

Na pewno bedą kit wciskac ze za duzo słonca nanią świeciło :wink: po raz kolejny twierdze ze wszelkie gwarancje to czysta fikcja, nigdy od takich cwaniaków - krętaczy nic sie nie wyegzekwuje.

#4 OFFLINE   ufol

ufol
  • 50 postów

Napisany 07 maja 2007 - 21:17

A ile kosztowała Cie szyba z wymianą.
Ja kilka dni temu dostałem kamieniem spod ciężarówki i mam małe pęknięcie.
Zastanawiam się czy kleić czy wymieniać?

#5 OFFLINE   yahoo

yahoo

midnight visitor

• 190 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 07 maja 2007 - 23:08

A ile kosztowała Cie szyba z wymianą.
Ja kilka dni temu dostałem kamieniem spod ciężarówki i mam małe pęknięcie.
Zastanawiam się czy kleić czy wymieniać?

W Poznaniu na rondzie Obornickim założyli mi 2 tyg temu szybę Pilkingtona. Płaciłem, z montazem, 370 pln.

pzdr
yah

#6 OFFLINE   Maro

Maro
  • 4 000 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 08 maja 2007 - 16:40

Pilkington ma kilkunastu przedstawicieli w całej Polsce. I ceny są bardzo przystępne.
Nie opłaca się klejenie.

#7 OFFLINE   JacaG

JacaG
  • 39 postów

Napisany 08 maja 2007 - 16:53

U mnie jeden warsztat nie chciał wymieniać szyby w Omedze (tylko w Omedze) bo mieli dużo ponownych pęknięć i a zatem i poprawki! Pojechałem do konkurencji i tam bez problemu mi wymieniono, jednak wspomniałem o tym że konkurencja nie chciała podjąć się wymiany szyby w moim wozie, fachowiec wspomniał że trzeba zachować kolejność uszczelek tej szyby i montować! Jak do tej pory nic mi się nie dzieje, szyba tkwi na swoim miejscu bez wyraźnych pęknięć! Jak widać fachowiec fachowcowi nie równy!
Jestem na tak...

#8 OFFLINE   barteg

barteg
  • 88 postów

Napisany 08 maja 2007 - 20:26

A czy orientuje sie ktos jaki jest koszt szyby fotochromowej ? czy produkują zamienniki ? bo tez szybę muszę wymienic i zastanawiam się nad montazem wlasnie takiej

#9 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 08 maja 2007 - 21:20

szyba tkwi na swoim miejscu bez wyraźnych pęknięć

a niewyraźne pęknięcia są :?:
:nie_wiem:

#10 OFFLINE   prezesss

prezesss
  • 1 576 postów

Napisany 08 maja 2007 - 21:25

Ja wymienialem szybe we wrzesniu i do dzis zero problemow:)

#11 OFFLINE   JacaG

JacaG
  • 39 postów

Napisany 10 maja 2007 - 11:53

szyba tkwi na swoim miejscu bez wyraźnych pęknięć

a niewyraźne pęknięcia są :?:
:nie_wiem:

Są tylko gołym okiem tego nie widać, nic nie jest idealne! Mam nadzieję że moja odpowiedź w pełni usatysfakcjonowała ciebie!
Jestem na tak...

#12 OFFLINE   juhas11

juhas11

willaalbatros.pl

• 87 postów

Napisany 03 października 2008 - 20:40

Ja miałem to samo. W podszybiu rdza jak malowana. Tyle że sam musiałem jechać do warsztatu blacharskiego by mo to zrobili w JAAN AutoGlass nie zajmuja się blacharką. Zapłaciłem 250 zł ( p

#13 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 04 października 2008 - 18:57

mi szyba pekla sama z siebie... tzn nie dokonca bo jest skorodowany lewy slupek i otorz to:

w JAAN AutoGlass nie zajmuja się blacharką

zaryzykowalem... poki co jest wszytsko w porzadku choc nie raz slysze jakby "strzelal" slupek...
podobno z naprawa blacharska nie ma duzo roboty ale trzeba wyjac ponownie szybe...
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#14 OFFLINE   G.A.D.T.I.

G.A.D.T.I.
  • 936 postów

Napisany 04 października 2008 - 19:04

choc nie raz slysze jakby "strzelal" slupek...

Podejdzie Ci kawałek odprysku pod szybę i dopóki nie ma dużych skoków temperatur to jest ok.
Ja miałem trochę inny przypadek.Najpierw mały odprysk i nic się nie działo.Przyszła zima i mrozy,silny nadmuch ciepłego powietrza na szybę,a mróz na zewnątrz i mi szyba pękała coraz bardziej.

#15 OFFLINE   getor

getor

na drugie mam Marcin:-)

• 418 postów

Napisany 04 października 2008 - 19:58

U mnie było skorodowane podszybie oraz co okazało sie później lewy zawias od maski nachodził na uszczelki szyby..W warsztacie natychmiast mnie o tym poinformowali.Naprawa u blacharza kosztowała mnie 150zł.Zawias ustawiony prawidłowo zrobione podszybie.Nie wiem jak to wyglada cenowo u innych blacharzy bo ten był znajomym speca od szyb...Wczesniejsza szyba pękła była klejona i dalej pekała.....Teraz mam spokój.
[CENTER]GETORIUS B.I.G

:DObcy są wśród nas.Dowodem na to są tabliczki z napisem ''OBCYM WSTĘP WZBRONIONY'':D

#16 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 05 października 2008 - 10:43

Panowie ja nie wierze ze korozja spowodowala pekniecie szyby.U mnie byla jakaś szopka. Napewno nie byl wymieniany dach ani slupki a juz napewno nie malowany. Ale po pewnym czasie ja domykam drzwi a szyba mi podskakuje :shock: ja od środka ją podnosze cały spód jest odklejony. Następnie zaczęła mi odstawać cała góra ledwo boki trzymały szybe. Sam ją wyciąłem (nie było czarnego podkładu jak by klej położono na lakier) wszystko wyczyściłem (ale rudej nie było nigdzie) i na nowo sam wkleiłem. Do dziś sie idealnie trzyma nic nie pęka ani nie wieje.

Więc co to za warsztaty, którym po montażu nowej pękają szyby.
Z drugiej strony jeżeli ktoś szybe dociśnie zbyt mocno to ona będzie zapierała o słupki bez żadnego luzu. Ale czy to moze spowodowac pęknięcie to wątpie bo ja tak mam wklejoną

#17 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 05 października 2008 - 11:00

otworz sobie boczna szybe, zlap reka za krawedz drzwi przy dachu i jedz powoli po nierownosciach. zobaczysz jak sie wygina nadwozie. teraz do tego dodaj korozje podszybia lub slupka, za ciasno (gleboko) wklejona szybe i masz rozwiazanie. szklo nie jest az tak bardzo elastyczne i przy wiekszych naprezeniach po prostu peka.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#18 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 07 października 2008 - 16:52

otworz sobie boczna szybe, zlap reka za krawedz drzwi przy dachu i jedz powoli po nierownosciach. zobaczysz jak sie wygina nadwozie

to drzwi sie ruszają a nie slupek

#19 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 07 października 2008 - 18:05

ale ruszaja sie dlatego ze nadwozie sie wygina. nie mowie o szybkiej jezdzie autem z wybitymi zawiasami, gdzie drzwi lataja sobie jak chca. mowie o bardzo powolnej jezdzie. np. wjezdzajac na kraweznik. jest to normalne w kazdym nadwoziu samonosnym.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#20 OFFLINE   juhas11

juhas11

willaalbatros.pl

• 87 postów

Napisany 05 listopada 2008 - 15:34

Mi szyba samoistnie poszła. Zaczęło się lewy dolny róg. Potem doszła do połowy i kierowała się środkiem w prawą strone. Jak przeszła linie lusterka wew to postanowiłem wyminić. Podszybie miałem jak zęby Kononowicza.
Po naprawieniu u blacharza, wstawiłem nową szybe i nic się nie dzieje.
Nadmienie że szyba nie była w żaden sposób udeżona wcześniej, nie miałem żadnej rysy, ani zadnego pękniecia.

W kazdym warsztacie jak dzwoniłem i pytałem się dlaczego musze zapłacić to mówili o pordzewiałym podszybiu
Dodany obrazek