Przednia szyba mi się odkleja? WTF?
Napisany 01 grudnia 2010 - 21:03
Wróciłem jednak po tygodniu - wszystko ok, autko nadal czyste, temp -15st..
Zacząłem jeździć i co zauważyłem - dziwne trzaski z okolic przedniej szyby (czołowej) - myślałem, że to plastik gdzieś zesztywniał i sobie obciera, ale wraz ze wzrostem ilości km pokonanych samochodem trzaski dochodzące mych uszu były coraz większe (nawet moja kobieta to zauważyła, więc to nie wyobraźnia)..
Zacząłem badać sprawę i doszedłem do tego, że trzaski pojawiają się wtedy, gdy staram się wypychać przednią szybę od góry po stronie kierowcy - tak, jak by szyba się odkleiła??
Miał kiedyś ktoś coś takiego?
Szyba to oryginał - od nowości nie wymieniana..
Napisany 01 grudnia 2010 - 21:11
Miałem wyjazd służbowy - miał trwać 3 tyg, więc skoczyłem na myjnię, umyłem myjką, polałem też tą wodą z woskiem (jedna z opcji na myjni) no i zadowolony wyjechałem sobie..
Wróciłem jednak po tygodniu - wszystko ok, autko nadal czyste, temp -15st..
Zacząłem jeździć i co zauważyłem - dziwne trzaski z okolic przedniej szyby (czołowej) - myślałem, że to plastik gdzieś zesztywniał i sobie obciera, ale wraz ze wzrostem ilości km pokonanych samochodem trzaski dochodzące mych uszu były coraz większe (nawet moja kobieta to zauważyła, więc to nie wyobraźnia)..
Zacząłem badać sprawę i doszedłem do tego, że trzaski pojawiają się wtedy, gdy staram się wypychać przednią szybę od góry po stronie kierowcy - tak, jak by szyba się odkleiła??
Szyba to oryginał - od nowości nie wymieniana..
Wszystko jest możliwe. Ja tak miałem w Trafik-u. Tyle, że szyba była zamiennikiem. Po jakimś czasie się odkleiła po stronie kierowcy u góry i też bardzo pięknie grała na nierównościach...
Napisany 01 grudnia 2010 - 21:13
Napisany 01 grudnia 2010 - 21:37
Napisany 01 grudnia 2010 - 21:42
Jeśli masz szybę solar (a pewnie masz) a do tego czujnik deszczu (pewnie też masz) to lepiej pogadaj z jakimś warsztatem szybowym w sprawie ewentualnego wycięcia i ponownego wklejenia szyby. Nowa szyba to ok. 900-1000 zł.
Poza tym dobrze byłoby wyjąć uszczelkę i sprawdzić, czy to czasem nie lód chrzęści w szczelinie między krawędzią szyby a karoserią
Napisany 01 grudnia 2010 - 22:53
Może nie dokładnie w tym samym miejscu. Zeszłej zimy, po pierwszym ataku mrozu, również słychać było trzaski w dolnej części podszybia. Nie zdążyłem sprawdzić ręcznie, szyba pękła. Podszybie w tym miejscu "bardzo pikne, ino rude":(
Napisany 01 grudnia 2010 - 22:58
najczęściej takie ubezpieczenie obejmuje ryzyka uszkodzenia szyby czynnikami zewnętrznymi - czyli uderzenie kamieniem, wypadek itp. Rdza podszybia, zamarznięcie, naprężenia karoserii itp. odpadają.
ja mam w PZU i wlasnie wymienialem szybe 2 tygodnie temu pekniecie od rdzy na podszybiu, w przypadku PZU nie przyjezdza rzeczoznawca tylko robia zdjecia w warsztacie a in zalezy na wymianie szyby
Napisany 06 grudnia 2010 - 14:39
Przyszła odwilż i chrupotanie ustało... Chyba jednak lodzik pod uszczelką na skutek potraktowania auta myjką ciśnieniową przed mrozami..