Silnik gaśnie pedał gazu nie reaguje na obroty
Napisany 01 grudnia 2010 - 12:13

Napisany 01 grudnia 2010 - 13:02
Witam mianowicie rano odpalil wszystko bylo ok teraz chcialem pojechac z pracy po kilku metrach zgasł potem odpalil silnik i znowu zgasl pedal gazu wogole nie reaguje na obroty silonik chodzil jak by mial wypaść.Co to moze byc pomocy nie moge wydostac sie z pracy
Koledzy ja mam dokładnie to samo - rano przy -14 zapalił przejechałem jakieś 50 km bez żadnych problemów, kilka minut temu chciałem wrócić do domu samochód zapalił, przejechałem 5m i zgasł, akumulator sprawny kreci silnikiem ale wydaje się ze pompa nie daje paliwa- po kilku próbach zapalił - gaz do dechy a obroty max1,5 - 2,0 tys, puszczam gaz gaśnie, przy kolejnej próbie trzymałem gaz do oporu, po kilku sekundach obroty już chodziły normalnie i na razie udało mi się przejechać kilkaset metrów do garażu. Zobaczymy czy w ciepłym zapali, wczoraj tankowałem wiec może ORLEN jakieś kijowe paliwo zapodał i coś się wytrąciło z paliwa i przytkało.
Czy powodem może być pompa - zdarzało się że nie chciał palić podobna sytuacja ale w lecie przy +25 stopniach ,nie załapał raz ale wtedy nie gasł po puszczeniu gazu, tak jak dzieje się to teraz? Silnik 2,5DTI.
Z góry dzięki za jakieś info na ten temat.
Napisany 01 grudnia 2010 - 13:11
Mechanik mnie pocieszyl jeszce powiedzial ze najwczesniej zajzy do niego we czwartek ;/
Napisany 01 grudnia 2010 - 13:25
Dziś byłem na stacji i gościu powiedział że paliwo które oni posiadają NIE JEST paliwem zimowym co wyjaśnia zaistniałe problemy bo pewnie większość stacji operuje jeszcze paliwem letnim.
Napisany 01 grudnia 2010 - 13:31
Nie macie co szukać przyczyn, do wymiany filtr paliwa , dolać świeżego paliwa i butelkę denaturatu i powinno być po kłopocie.
Dziś byłem na stacji i gościu powiedział że paliwo które oni posiadają NIE JEST paliwem zimowym co wyjaśnia zaistniałe problemy bo pewnie większość stacji operuje jeszcze paliwem letnim.
mozna wlac denaturat do baku?? w jakiej proporcji?? wyeliminuje wode w baku czy cos jeszcze? zapobiega wytracaniu sie parafiny? sory za tyle pytan ale tak mi przyszło do głowy

Napisany 01 grudnia 2010 - 13:36
Napisany 01 grudnia 2010 - 16:34
zobacz czy czasem nastawnik sie nie przestawił
a co to jest i gdzie to jest?
Napisany 01 grudnia 2010 - 20:11
a co to jest i gdzie to jest?
Narazie rozmroź paliwo i wymień filtr bo przy takich mrozach "polskie paliwo zimowe" jest fikcją

Napisany 02 grudnia 2010 - 08:49
To jest ten środek
[ATTACH]10052[/ATTACH]
Napisany 04 grudnia 2010 - 08:33
PS.W tych samochodach jest coś takiego jak filtr kabinowy? BO strasznie słabo mi grzeje i wieje z dmuchawy.Pozdr i dzięki za pomoc
PS.TE preparaty do on to można kupić w markecie jakimś czy sklepie motoryzacyjnym
Napisany 04 grudnia 2010 - 08:39
Samochód odebrany okazało się ,że do wymiany był filtr paliwa i jakiś wężyk brał lewe powietrze,ale po jakimś czasie zgasł mi na skrzyżowaniu nie wiem czemu to pojechałem o drazu do shop i kupiłem jeszcze filtr powietrza.
PS.W tych samochodach jest coś takiego jak filtr kabinowy? BO strasznie słabo mi grzeje i wieje z dmuchawy.Pozdr i dzięki za pomoc
PS.TE preparaty do on to można kupić w markecie jakimś czy sklepie motoryzacyjnym
Polecam na stacji bądź sklepie motoryzacyjnym. Sam testuję i do tej pory jest OK

Napisany 04 grudnia 2010 - 09:19
Samochód odebrany okazało się ,że do wymiany był filtr paliwa i jakiś wężyk brał lewe powietrze,ale po jakimś czasie zgasł mi na skrzyżowaniu nie wiem czemu to pojechałem o drazu do shop i kupiłem jeszcze filtr powietrza.
Tak omcia ma filtr przeciwpyłkowy znajduje się stojąc przodem do omy po lewej stronie przy podszybiu, wymiana jest dziecinnie prosta
Napisany 05 grudnia 2010 - 10:43
filtr kabinowy nie ma nic do chłodnego powietrza, mówisz wężyki to może podciśnienie na zaworze trójdrożnym padło...dlatego słabo grzejePS.W tych samochodach jest coś takiego jak filtr kabinowy? BO strasznie słabo mi grzeje i wieje z dmuchawy.Pozdr i dzięki za pomoc
Napisany 05 grudnia 2010 - 15:32
Napisany 20 lutego 2011 - 18:26