Wymiana czujników wałka i wału. Dalej to samo.
Napisany 30 listopada 2010 - 13:25
Mam taki problem. Niedawno wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu bo był błąd i auto wkręcało się do 4500 obr. I było ok. Po ok 2 tygodniach zaczął sie problem z uruchamaniem i na kompie był błąd 19. Czyli czujnik wału korbowego. Jeździłem z tym ok tygodnia i między czasie auto znowu wkręcało sie do 4500 obr. A czasem było ok. Czy one są ze sobą połączone ?
Wymieniłem dziś nowy czujnik wału korbowego i dalej pokazuje błąd 19. Czy może ktoś wie o co chodzi? Czujnik kupiony u Stachowiaka Siemens.
Napisany 30 listopada 2010 - 15:20
Witam
Mam taki problem. Niedawno wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu bo był błąd i auto wkręcało się do 4500 obr. I było ok. Po ok 2 tygodniach zaczął sie problem z uruchamaniem i na kompie był błąd 19. Czyli czujnik wału korbowego. Jeździłem z tym ok tygodnia i między czasie auto znowu wkręcało sie do 4500 obr. A czasem było ok. Czy one są ze sobą połączone ?
Wymieniłem dziś nowy czujnik wału korbowego i dalej pokazuje błąd 19. Czy może ktoś wie o co chodzi? Czujnik kupiony u Stachowiaka Siemens.
Jeżeli miałeś błąd czujnika wałka rozrządu to było wymienić tylko nie za jakieś 70-100zł. Co do czujnika wału czasem lubią razem zawieść. Przy błędzie czujnika wału chyba trzeba kasować kompem błąd , bo co do czujnika rozrządu to niekoniecznie - podobno ?
Napisany 01 grudnia 2010 - 07:12
Napisany 01 grudnia 2010 - 08:41
Napisany 01 grudnia 2010 - 08:45
Napisany 01 grudnia 2010 - 19:41
A po czym poznać, że to oryginał. Ten kupiłem u Stachowiaka na allegro i to był Siemens, więc jaki wziąć?
Ja u Stachowiaka dałem za czujnik razem z wtyczką + okablowanie 300zł + przesyłka.
Napisany 01 grudnia 2010 - 19:49
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 02 grudnia 2010 - 06:03
taki http://allegro.pl/or...1313312942.html
a najlepiej beasta zapytaj
Ale mi chodziło o czujnik wału korbowego
a kupiłem ten http://allegro.pl/cz...1319454755.html
Napisany 02 grudnia 2010 - 13:35
Napisany 02 grudnia 2010 - 16:58
a kupiłem ten http://allegro.pl/cz....319454755.html
jest jeszcze taki http://allegro.pl/cz...1315081354.html , musisz patrzeć po nr. silnika , najpewniej ten będziesz miał bo to jest starszy typ
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 02 grudnia 2010 - 17:19

Napisany 03 grudnia 2010 - 05:59
Ale może właśnie czujnik wałków rozrządu jest do d.....y ? Z opisu zrozumiałem , że to właśnie 1 błąd był z tego czujnika. No chyba , że zle zrozumiałem ?
Czujnik wałka rozrządu wymieniłem i było cały czas ok. Na czujniku wału korbowego, który miałem zamontowany kabel się przecierał i jak się dobrze połączył do było ok a jak byłu jakieś przerwy to były problemy z odpaleniem i jazdą. A jak wymieniłem nowy czujnik to od początku były problemy. Teraz kupiłem następny czujnik Siemensa firmy Hella i dziś stawiam go do mechanika.
I m.in po podpowiedzi kocyka okazuje się, że zamontowałem czujnik o symbolu 5WK9 607 a powinienem zamontować 5WK9 0541 i pewnie stąd te problemy.
Zamawiam już 3 czujnik tym razem dobry.
Dam znać czy to jest to. Dzięki za pomoc
I już Omega działa. Po prostu kupiłem nie te czujniki co trzeba. Udało mi się wymienić w sklepie na prawidłowy. Ale jestem w plecy 300 zł.
Został mi ten http://allegro.pl/13...1319454755.html czujnik, który był raz zamontowany
Jeśli ktoś ma ochotę za 70 zł go kupić to zapraszam http://allegro.pl/cz...1362903852.html
Dzięki koledzy za pomoc
Napisany 03 grudnia 2010 - 17:27
-Czujnik połozenia wałka rozrzadu
-Czujnik położenia wału
-I cos zwiazanego z cewka zapłonową
Mechanik mówi ze opel nie przyjmóje zamieników i nie wiem ktory mam naj pierw czujnik wymienic i na jakiej firmy i czy orginal czy zamienik
co mam zrobic pomocy bo juz glupieje
a do pracy nie mam zamiaru jezdzic caly czas rowerem zima jest
Prosze o pomoc kogos kto mial podobny problem i jakos z niego wybrnol tanio
jaro578@wp.pl
--------------------------------------------------------------------------------
Witam mam omege 1997r 2.0 16V i pokazuje mi bledy
-Czujnik położenia wału
Mechanik mówi ze opel nie przyjmóje zamieników i nie wiem ktory mam naj pierw czujnik wymienic i na jakiej firmy i czy orginal czy zamienik
jaro578@wp.pl
PILNE!

A u mnie jest ten czujnik taki owalny wlasnie a nie prostokatny i on kosztyje ponad 4stówki moze ktos ma namiary na dobry sklep tani i jakies zamieniki kture opel przyjmie
prosze o pomoc jaro578@wp.pl
PILNE!

Napisany 04 grudnia 2010 - 18:51
-Czujnik położenia wału
jaro578@wp.pl
--------------------------------------------------------------------------------
-Czujnik położenia wału
jaro578@wp.pl
PILNE!!
!
!
!
!!PILNE!
!
!
!
!
!!PILNE!
!
!
!
!
!
!
!!PILNE!
!
!
!
!
!
!!
A u mnie jest ten czujnik taki owalny wlasnie a nie prostokatny i on kosztyje ponad 4stówki moze ktos ma namiary na dobry sklep tani i jakies zamieniki kture opel przyjmie
PILNE!!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
Jeżeli jeszcze nie kupiłeś to polecam na allegro STACHOWIAKA. Ja miałem kwadratową końcówkę czujnika i za 300+przesyłka zmieniłem na czujnik z owalną wtyczką + wtyczka z okablowaniem.
Napisany 05 grudnia 2010 - 14:06
-Czujnik położenia wału
jaro578@wp.pl
PILNE!

PILNE!

A czujnik wału korbowego to u Ciebie będzie o symbolu 5WK9 607 ( z plasikowym kołnierzem )
Napisany 05 grudnia 2010 - 17:39
-Czujnik położenia wału
jaro578@wp.pl
PILNE!

PILNE!

A czujnik wału korbowego to u Ciebie będzie o symbolu 5WK9 607 ( z plasikowym kołnierzem )[/QUOTE]
Jeżeli chodzi o czujnik wału kupiłem zamiennik (nie pamiętam firmy) w IC za 167zł i jest ok , a wymieniałem go ok. 1,5 roku temu. Ponoć w aso Gm kosztuje 189zł, kolega kupił swego czasu.