Hałas z komina
Napisany 24 listopada 2010 - 14:36

Napisany 24 listopada 2010 - 17:46
Może masz na wentylacyjnym mechaniczny wyciąg i łopaty słyszysz a na paleniskowym obrotowy wywietrznik
Napisany 24 listopada 2010 - 18:05
Jak można sprawdzić co powoduje taki hałas i jak to udowodnić?
poczekać do gwiazdki

Sorka ale nie mogłem się powstrzymać

Napisany 24 listopada 2010 - 19:32
Dodam że to stukanie jest rytmiczne.
może ktoś grypsuje

ale niby nie włącza go po 22.00.
bo włącza przed 22:00
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 25 listopada 2010 - 16:56
no cekawe jak rytmiczne i jak długo...Dodam że to stukanie jest rytmiczne

P.S.
może być tak że powstają naprężenia w wyniku różnicy temperatur ścian komina i spalin ale to najczęściej w przypadku kominów z wkładem stalowym... złe mocowanie lub połaczenie rur spalinowych i w momencie jak pracuje piec (wydobywają się spaliny) słychać miarowe stukanie...
ale to by było z małą częśtotliwością...

pozdr
Napisany 25 listopada 2010 - 17:33
no cekawe jak rytmiczne i jak długo...
szkoda ze tylko w zimie...
P.S.
może być tak że powstają naprężenia w wyniku różnicy temperatur ścian komina i spalin ale to najczęściej w przypadku kominów z wkładem stalowym... złe mocowanie lub połaczenie rur spalinowych i w momencie jak pracuje piec (wydobywają się spaliny) słychać miarowe stukanie...
ale to by było z małą częśtotliwością...
pozdr
stukanie pojawiłoby się również podczas stygnięcia
Napisany 25 listopada 2010 - 19:11
podczas stygnięcia naprężenia też są ale pewnie mniejsze, pykanie może i jest ale już nie takie duże (głośne) i nie słychać...
domcortino
p.s napisałem to jako pewne przypuszczenia na podstawie informacji z pierwszego posta... które nie podaja żadnych innych parametrów dotyczących tego czy u sasiada akurat jest impreze na jaką temperature ma nastwiony sasiadka kocioł jaka jest temperatura zewnętrzna jaka jest temperatura w kominie jaki jest materał z którego jest wykonany komin, jak jest zaizolownay komin, itd itd...
nie jest to matematyczno techniczny dowód na występowanie zjawiska pykania o któym mowa...
jeżlli masz jakieś ciekawe propozycje to napisz, chętnie poczytamy... mągą być nawet wzory matematyczne i filozoficzny wykład na ten temat...
pozdr
Napisany 25 listopada 2010 - 19:35
Pozdro
Napisany 25 listopada 2010 - 20:57
KrzysiekM to czyli należało by wyjąć ten jeden wkład żeby było fi 100?
(kocioł ma zamkniętą komorę spalania i wentylator) może to być piec gazowy ?
Napisany 25 listopada 2010 - 21:06
Napisz mi jaki masz kocioł, rozumiem że sąsiedzi mają podobne. Zajmuję się tym zawodowo może coś poradzę.
Pozdro
Napisany 25 listopada 2010 - 22:19
Napisany 25 listopada 2010 - 22:57
pisząc że podczas stygnięcia też mogą pojawiać się hałasy odnosiłem się do tego, że Owca pisał, że sąsiadka nie włącza pieca po 22, a Ty napisałeś że hałas pojawia się po włączeniu pieca, co byłoby informacją mało przydatną dla rozwiązania tej zagadki. Nie miałem zamiaru wytykać błędu czy w inny sposób podważać Twoją wiedzę, stwierdziłem po prostu że moja wskazówka może być przydatna.
Napisany 26 listopada 2010 - 00:42

Napisany 27 listopada 2010 - 20:40
każda może być przydatna...stwierdziłem po prostu że moja wskazówka może być przydatna.
chociaz nie każda musi być trafna...
P.S.
jak widać głos zabrał juz specjalista w tym temacie nie ma co więcej dywagować
pozdr