Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Płaskie wycieraczki

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
40 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mejdej

mejdej
  • 142 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0i C30NE

Napisany 06 maja 2007 - 09:12

Witam,

czy takie wycieraczki są dobre? Warte kupienia? Chodzi mi konkretnie o te http://allegro.pl/it...ega_signum.html

Pozdrawiam

Pamiętaj, że dzisiaj jest pierwszy dzień reszty Twojego życia!

A to moja rakieta http://www.mv6.prv.pl

#2 OFFLINE   Hoffi

Hoffi

Zbanowany

• 673 postów

Napisany 06 maja 2007 - 09:35

znajomy w Vectrze A miał założone te nowe...hmm...z początku niby było OK ale z czasem końcówki już tak nie dociskały....sam mam mieszane uczucia co do tego wynalazku...jak zobaczysz na cenę zwykłych to mógłbyś 3 komplety kupić...

#3 OFFLINE   młodyL

młodyL
  • 118 postów

Napisany 06 maja 2007 - 11:55

Ja nabyłem dwie nówki "Bosza" i prawa dzialala tak samo jak stara czyli [cenzura],a podobno powodem tego nie sa wycieraczki tylko ta spręzyna naciągająca wewnątrz skrzydła

[Edit-Waldemarz] Przypominam o nie pisaniu wulgarnie na forum.

#4 OFFLINE   Maniurka78

Maniurka78

Omega Driver

• 102 postów

Napisany 06 maja 2007 - 14:21

Ja równierz takie miałęm w swoim poprzednim autku i zachwyt i zadowolnie z kupna znikły wraz z włączeniem ich :(

#5 OFFLINE   elpablos

elpablos
  • 34 postów

Napisany 06 maja 2007 - 15:03

te wycieraczki to najwiekszy badziew jaki widziałem i uzywałem......postanowiłem sobie kupic nowe i jakies dobre na zime. i jak szybko je załozyłem tak szybko je sciagłem.....fatalny docisk i nie zmierało wszystkiego tylko rozmazywało.....kupiłem drugie najtansze w makro bosha i rewelka bez przepłacania.....

#6 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów

Napisany 06 maja 2007 - 20:45

kumpel ma płaskie Valeo w Volvo V40, zbieraja ładnie ale drgają
To samo ma jego ojciec, wycieraczki również Valeo, też drgają przy powrocie

#7 OFFLINE   maraboot

maraboot
  • 650 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 06 maja 2007 - 22:20

Założyłem ostatnio jakieś za 13 PLN komplet, bodaj że Alco :drink: czy jakoś tak :hehe: . Pracują dokładnie i cicho, nie ma nawet tego stuku przy zmianie kierunku ruchu. Rewelacja!

#8 OFFLINE   soosel

soosel
  • 51 postów

Napisany 06 maja 2007 - 22:53

ja mam takie wycieraczki, zakupione na allegro u innego sprzedawcy... i powiem najdelikatniej jak sie da: @$%$$%^&*^%**(*((..... nie wiem jakby to bylo z Boschem czy Valeo, ale na to daj sobie spokoj. W nowych samochodach z nowymi piorami i specjalnymi uchwytami wycieraczki tego typu sa swietne. Mam porownanie z Mercedesem E i Peugeotem 307. Natomiast to cos co zakupilem na allegro wogole sie nie sprawdza w Omedze. Nie wiem czy to wina wycieraczki czy krzywizny szyby, ale nie dociskaja na calej swojej powierzchni. dluga wycieraczka odpuszcza w 1/3 swojej dlugosci, a krotka kiedy jest w polozeniu zerowym bezczelnie odstaje od szyby w 1/4 swojej dlugosci. Do zimy moze pojezdze z nimi ale nastepne beda tradycyjne. I kupie Boscha, cena taka jak za ten wynalazek a napewno beda o NIEBO lepsze!!!! Tobie radze tak samo!
soosel the sleeper
MV6, 1996, Russelheim, automat, skora, Recaro, klima, pelna elektryka, 225/55R16.

FOTO: MOJA sooslOMKA

#9 OFFLINE   Rafał S

Rafał S
  • 27 postów

Napisany 06 maja 2007 - 23:05

No to ja się wyłamię i powiem, że mam te wycieraczki kupione od tego samego sprzedawcy i jestem bardzo zadowolony. Mam je 3 miesiące i nadal zbierają idealnie i na całej powierzchni. Do tego bez przeskoków, przy starych, zwykłych alco przy prędkości już 120 km/h nie pracowały dobrze (przeskakiwały po szybie). Na tych z allegro nawet jak jade 160 zbierają mi równomiernie. Małym mankamentem jest tylko to, że nie są najcichsze (odgłosy podobne jak przy zwykłych wycieraczkach) ale też za tą cenę nie można się chyba spodziewać ideału. Ideał kosztuje 80 zł za sztukę.

#10 OFFLINE   Twaróg

Twaróg
  • 378 postów

Napisany 07 maja 2007 - 14:53

wszyscy narzekacie na wycieraczki że te słabe te nie dobre ale czy ktoś pomyślał o ramionach?? Je te czasem trzeba zmieniać bo sprężyna po jakimś czasie już tak dobrze nie dociska i nawet najlepsza wycieraczka nie będzie bardzo dobrze zbierać więc Ci co narzekają na nowe wycieraczki zmieńcie najpierw ramiona i dopiero wypowiadajcie sie o wycieraczkach :wink:

#11 OFFLINE   barteg

barteg
  • 88 postów

Napisany 08 maja 2007 - 20:37

mam plaskie Valeo Xtrm i nie powiem na nie złego słowa A ramiona smaruje dwa razy do roku w ruchomych punktach wiec docisk jest OK i nic nie skacze

#12 OFFLINE   Genas

Genas

Już nigdy nie kupię Omegi

• 1 247 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 maja 2007 - 21:00

Wlasnie dzis tez kupilem takie valeo.Rewelacja.

#13 OFFLINE   droset

droset
  • 697 postów

Napisany 08 maja 2007 - 21:18

kumpel ma płaskie Valeo w Volvo V40, zbieraja ładnie ale drgają
To samo ma jego ojciec, wycieraczki również Valeo, też drgają przy powrocie

[potwierdzam] miałem takie do czasu aż mi ukradli, teraz mam zwykłe
dodam że drgania przy powrocie występowały przy określonej sile deszczu, raz pracowały rewelacyjnie a raz nie.
Prawa wycieraczka ze względu na kształt szybu dociskała cała dopiero od ok 20cm

#14 OFFLINE   DoseMV6

DoseMV6
  • 55 postów

Napisany 31 maja 2007 - 19:01

u mnie też ten płaski wynalazek nie za bardzo sie sprawdził. Być może to kwestia mocnego docisku sprężyny, ale pióra są dość miękkie i się kładą bokiem na szybie - przez co nie zbierają dokładnie w niektórych częściach pióra. Na zimę to nie nadają się w ogóle - za delikatne (kupiłem zimą i po godzinie zdjąłem)

Przy okazji - czy jest jakiś sposób na regulację siły docisku? - mam wrażenie, że ramię za mocno mi dociska wycieraczki

pzdr
MAM PROŚBĘ: zagłosujcie (dobrze:) na mój konkursowy tekst na onecie. Każdy,kto ma maila na onecie (albo jego kobita) może mi klepnąć dobrą notę i pomóc wygrać. Pomożecie?

#15 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 31 maja 2007 - 19:08

Ja własnie w niedziele miałem wybór takie albo zwykłe.
Takie były za 60PLN
Zwykłe za 21

Wybrałem zwykłe, bo słyszałem, ze te 'nowoczesne' nie na każdej szybie sie sprawdzają.
Jestem b.zadwolony z wyboru - bo zapłaciłem 3x mniej .. a probolemów z wycieraczkami nie mam żadnych.

#16 OFFLINE   yanek

yanek
  • 101 postów

Napisany 01 czerwca 2007 - 06:10

Cita ma racje, ja miałem po kupnie auta lipne więc kumpel pow. że mi załatwi. No i jak niektórzy widzili mam srebrne :smiech: ale powien tak: zbierają super i 2szt przednie kosztowały mnie 15 pln :peace:

#17 OFFLINE   Twaróg

Twaróg
  • 378 postów

Napisany 03 czerwca 2007 - 15:10

Ja ostatnio kupiłem zwykłe Championa fakt że w Focie po zniżkach zapłaciłem koło 70zł za obie ale jestem zadowolony zbierają bardzo ładnie

#18 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 03 czerwca 2007 - 20:20

Witam , Ja ostatnio zakupiłem wycieraczki f. BOSCH w MAKRO na Bielanach i jest oki :peace: . Niczym się nieróżnią od tych fabrycznych , no może ta od strony kierowcy nie ma spoilera. :diable: Pozdro. :looz:

#19 OFFLINE   maciekp91

maciekp91
  • 62 postów

Napisany 03 czerwca 2007 - 21:04

tak tak u mnie też czas na zmiane...
mam pytanie jakie długości wycieraczek będą najlepsze ??
mam wrażenie że wycieraczka od pasarzera jest krótsza i nie wiem jakie kupić?
i czy dociśk sprężyny da sie regulować czy potrzeba kupić nowe całe ramiona ?

#20 OFFLINE   Twaróg

Twaróg
  • 378 postów

Napisany 03 czerwca 2007 - 21:21

Maciekp91 wycieraczka od kierowcy ma długość 600mm a od strony pasażera 480mm i takie powinny być prawidłowo a sprężyny naramieniu sie nie reguluje tylko wymienia sie całe ramiona i co jakiś czas napewno trzeba je wymienić bo nawet najlepsze wycieraczki nie będą Ci dobrze zgarniały