Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Czyszczenie silnika krokowego i problem z odpaleniem silnika

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
16 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   opelmajster

opelmajster
  • 5 postów

Napisany 11 listopada 2010 - 16:39

Witam.Jestem nowy na powyższym forum i oczywiście pierwszy raz przy komputerze.Więc przechodzę do setna,posiadam opla astre z 1992r silnik 1.6i C16zn.Więc tak,moja asterka miała nie równe obroty na luzie czyli na biegu jałowym i kolega zaproponował mi abym przeczyścił silnik krokowy.Więc wymontowałem go i przeczyściłem i s powrotem go zamontowałem.I tu właśnie zaczął się problem,ponieważ nie chcę mi wcale zapalić silnik,przed wymontowaniem silniczka krokowego samochód zapalał tylko że miał nie równe obroty a teraz wcale nie chcę zapalić.Nie wiem czy dobrze napisałem temat lecz z góry przepraszam i prosiłbym o pomoc,jaka może być przyczyna takiej rzeczy i co muszę zrobić aby tą usterkę naprawić?????? Pozdrawiam

#2 OFFLINE   toldek1

toldek1
  • 38 postów

Napisany 11 listopada 2010 - 18:02

To prosty motor, na pewno nic nie odpinałeś poza IAC? masz iskrę? bez krokowca też odpali.

#3 OFFLINE   opelmajster

opelmajster
  • 5 postów

Napisany 11 listopada 2010 - 18:46

Nie nic nie odpinałem oprucz tego kabelka idącego do silniczka krokowego,ponieważ postępowałem według instrukcji które znalazłem na internecie,a więc pierw odłączyłem kabelek od krokowca,później odkręciłem dwie śróbki i wymontowałem krokowca.Przeczyściłem go i zamontowałem s powrotem i na końcu podłączyłem kabelek do krokowca nic więcej.Potem próbowałem go odpalić i nic tak długo kręciłem aż mi się rozładował akumulator.Co to może być za usterka,ponieważ przed czyszczeniem auto mi odpalało a teraz nie chcę odpalić a tylko tą rzecz zrobiłem???? Proszę o pomoc

#4 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 11 listopada 2010 - 18:52

bez krokowca tez powinien odpalic. odepnij go i dodaj lekko gazu. mzoesz tez na chwile odlaczyc aku

#5 OFFLINE   toldek1

toldek1
  • 38 postów

Napisany 11 listopada 2010 - 19:57

1 Iskra jest?
2 Wtrysk podaje paliwo?

#6 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 listopada 2010 - 20:36

opelmajster Mam Vectre A z tym silnikiem przy kręceniu dodaj gazu i zaskoczy... jak coś możesz sprawdzić błędy po przez zwarcie pinów w złączu diagnostycznym, które masz pod maską po lewej stronie, zaraz przy kielichu amortyzatora przy samym zawiasie...Jak odepniesz wtyczkę i obrócisz do siebie i zapinką do dołu to zewrzyj 2 piny w dolnym rzędzie od lewej strony, jak zewrzesz piny wsiadasz do auta i przekręcasz na zapłon i w tym momencie zacznie Ci mrugać kontrolka silnika kody błędów znajdziesz na Forum AKP...
Sprawdź czy iskra jest na świecy jak nie ma to rozbierz aparat zapłonowy i wyczyść styki palca rozdzielacza jaki i wewnątrz kopułki

Jak by coś to poszukaj na forum Astra Klub Polska tam Chłopaki szybciej Ci poradzą ;)

#7 OFFLINE   opelmajster

opelmajster
  • 5 postów

Napisany 11 listopada 2010 - 21:21

Jak na razie byłem zmuszony wyjąć akumulator z opla bo się rozładował przez ciągłe i teraz go ładuję.Jutro jak go włożę to to zobaczę,tylko mam jeszcze jedno pytanie czy po odłączeniu akumulatora i po pewnemu podłączeniu sona lambda nie będzie głupieć albo coś w tym rodzaju?????

#8 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 11 listopada 2010 - 21:49

Nie nie będzie... Odłączenie akumulatora w Oplu powoduje resetowanie sterownika silnika, czyli powrócenie do ustawień fabrycznych. Po włożeniu aku i podłączeniu na 100% wyświetli Ci błąd nr 12-rozpoczęcie procedury wywołania kodów usterek. Musisz pojeździć i wtedy zdiagnozować czy błąd występuje.

#9 OFFLINE   opelmajster

opelmajster
  • 5 postów

Napisany 12 listopada 2010 - 15:18

Jak na razie nie chcę mi odpalić po wyczyszczeniu krokowca i wyciągnięciu akumulatora już dwa razy podłączałem akumulator i dwa razy go rozładowałem przy próbie odpaleniu.Jak go odpalam to kręci i jakby chciał zaskoczyć i nic .Czemu tak się robi ???? Pomóżcie

Witam.Chciałbym poinformować was koledzy że problem z odpalaniem już rozwiązałem w końcu zapala ale nie równe obroty nadal są nawet po wyczyszczeniu silniczka krokowego.Jaka byłaby jeszcze przyczyna nie równej pracy silnika????

#10 OFFLINE   redies

redies

honor&patria

• 638 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 12 listopada 2010 - 15:34

napisz jaki problem miałeś , że nie zapalała? co do obrotów to jeszcze może być problem z zasysaniem lewego powietrza , nieszczelny kolektor ssący, może przewody WN a może świeczki powodów może być masa trzeba wszystko sprawdzać po kolei , a może krokowy po prostu jest już na złom , najlepiej pożyczyć od kogoś drugi sprawny i wsadzić do siebie być może w ten sposób sprawdzisz łatwo i bezkasowo.

#11 OFFLINE   opelmajster

opelmajster
  • 5 postów

Napisany 12 listopada 2010 - 18:26

Ja tak myślę ale nie jestem pewny,że to była pompka paliwa ,możliwe że jak odkręciłem krokowca i czyściłem to paliwo się cofło i nie bylo w przepustnicy i pompka nie mogła napompować benzyny i właśnie myśle że pompka jest już złom na wykończeniu ale nie jestem pewny,ponieważ jak w końcu zassał to teraz odpala od kopa.Teraz jeszcze muszę pokombinować z nie równymi obrotami.Jak napisałeś posprawdzam to wszystko pokolei i napiszę.Pozdrawiam

#12 OFFLINE   Fiodor

Fiodor
  • 27 postów

Napisany 26 września 2011 - 18:50

Odłączenie akumulatora w Oplu powoduje resetowanie sterownika silnika, czyli powrócenie do ustawień fabrycznych.

Czy w X20XEV tez tak jest? Co jak np chce wyjac akumulator do naladowania? Wszystko mi sie zresetuje?

#13 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 26 września 2011 - 19:18

Czy w X20XEV tez tak jest? Co jak np chce wyjac akumulator do naladowania? Wszystko mi sie zresetuje?

W Twoim silniku jest simtec, który nie resetuje się. Poczytaj na forum o sterownikach silnika (ECU) :)
Auto kosmetyka
- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)

Zapraszam! Info na PW

Odpicuj swoją omegę xd

#14 OFFLINE   Fiodor

Fiodor
  • 27 postów

Napisany 26 września 2011 - 19:27

Tak wiem kolego mam Simtec 56.5. Czytalem wlasnie o tym i nie wiem czy dobrze zrozumialem. za kazdym razem jak rozlacze klemy/wyjme aku to musze jechac na kompa na reset ECU, ustawia mi sie fabrycze mapy na Pb czyli musze pojezdzic ze 100km na benzynie w celu ustawienia tych map a potem do gazownika na ustawienie map na lpg? Prosze o nakierowanie mnie i podanie procedury punkt po punkcie jak cos zle zrozumialem.

#15 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 26 września 2011 - 19:44

Fiodor akurat nie wiem jak zachowuje się ECU w simtecu z LPG. Taka sytuacja musi być w motronicu. Mamy na ECU nie resetują się, więc może komp gazowy chwyta odrazu info z ECU?? Nie wiem... Poszukaj w dziale z LPG, napewno znajdziesz odpowiedź :)
Auto kosmetyka
- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)

Zapraszam! Info na PW

Odpicuj swoją omegę xd

#16 OFFLINE   Fiodor

Fiodor
  • 27 postów

Napisany 26 września 2011 - 19:49

Ok dzieki kolego. Wlasnie probuje znalezc na to pytanie odp bo chcialbym odpiac klemy ale jak po odpieciu bedzie sytuacja taka jak napisalem wyzej to sobie odpuszcze.

#17 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 26 września 2011 - 20:33

możesz śmiało odpinać , nic się nie zresetuje

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p