Komputery pokładowe wyświetlacze w Omegach B FL rodzaje
Napisany 09 listopada 2010 - 19:31
Przeszukałem forum ale nie znalazłem informacji o rodzajach komputerów w omegach.
Zamierzam kupić Omegę B FL jednak chciałbym wiedzieć coś o komputerach, bo oglądałem już parę i w końcu nie wiem który wyświetlacz jest na plus dla auta a który na minus.
Występuje 8 kolorowy komputer pełny (przez pełny rozumiem, że jest duży
wyświetlacz)
Color Info Display
Następnie jest jednokolorowy komputer z dużą rozdzielczością pełny GID chyba
Graphic Info Display
Są jeszcze z małą rozdzielczością pełne, różniły się chyba tym co gdzie wyświetlały.
Multi Info Display
Widziałem wyświetlacze nie pełne, na połowę pełnego, wyświetlające tylko w górej części
Triple Info Display
Oraz połówkowy wyświetlacz wysokiej rozdzielczości dla radia z telefonem.
MID
Takie udało mi się odnaleźć.
Jednak chciałbym zapytać które są lepsze, korzystniejsze, jakie są ich wady zalety, których lepiej się wystrzegać itd.
Czy kupowanie Omegi z radiem pod telefon z małym MID 'em ma jakiś teraz sens? Taki telefon w ogóle u nas działa?
Napisany 09 listopada 2010 - 20:55
Napisany 09 listopada 2010 - 21:05
Napisany 09 listopada 2010 - 21:08
Damix, to zalezy czego oczekujesz pozniej... Ja np bralbym tylko z MIDem (pelnym), gdyz jak bedziesz chcial wsadzic radio z mp3/USB, to zmieniasz i ci wszystko chodzi (sterowanie z kiery mozna dokupic), a z kolorowym nic nie zrobisz (ani mp3, ani navigacji)... no chyba ze lubisz wozic cala kolekcje plyt...
O włąśnie, o to też chodzi, co można co nie... super, dzięki.
Rozumiem, że niepełny mid, czyli ten od telefonu i radia nie nadaje się do podczepienia radia czy zmieniarki która czyta mp3?
Napisany 09 listopada 2010 - 21:11
Tego nie wiem.Rozumiem, że niepełny mid, czyli ten od telefonu i radia nie nadaje się do podczepienia radia czy zmieniarki która czyta mp3?
Napisany 09 listopada 2010 - 22:09
Z kolorowymi sprawa sie zapewne komplikuje bo radio jest bardziej zwiazane z wyswietlaczem anizeli we wczesniejszych (ubozszych). Podobnie mysle z tym od telefonu - telefon jest w radiu, stad silne powiazanie obu elementow.
Najprostsze do ogarniecia sa te najprostsze - bez navi i telefonu, tu mozna dac inne radio i sie nie pogryza.
Takie moje spostrzezenia, jesli sie myle prosze poprawic

Napisany 09 listopada 2010 - 23:22
Napisany 10 listopada 2010 - 06:46
kolega się pyta o B FL a Ty B pokazujesz, w B FL nie było takiego wyświetlacza.BID - to co MID + telefon i częściowa obsługa z radia. Występował przy Philips CCRT 700.
Napisany 10 listopada 2010 - 10:04
Jak jest z awaryjnością mid 'ów w których można się spodziewać wybrakowanych pixeli i jeśli są to coś mogą powiedzieć o samochodzie?
Szkoda, że nie ma tematu o komputerach pokładowych, tzn wiem, że zaraz pojawi się, że jak chcę to mogę zrobić. Jest temat o komunikatach, jednak nie znalazłem tematu o rodzajach i ich funkcjach i czy wersja komputera była czysto przypadkowa jeśli chodzi o mid .
Napisany 10 listopada 2010 - 11:43
co masz na myśli ?i czy wersja komputera była czysto przypadkowa jeśli chodzi o mid .
Napisany 10 listopada 2010 - 11:53
co masz na myśli ?
Wiem chyba o co chodzi
MID, TID, GID, CID strickte zależy od zainstalowanego systemu nagłośnienia w aucie
W bfl MID montowany był z radiami, któe były rozwinięciami 2DIN dla radii montowanych w B po 98 roku
TID był montowany jeśli radio w omedze bfl było blaupunkta
CID był montowany w przypadku radia z Navi
a nie wiem czy był montowany GID czy nie

Napisany 10 listopada 2010 - 11:58
co masz na myśli ?
chodzi mi o to, czy wersja komputera podczas zakupu była do wyobru czy ustalała się sama do wyposażenia.
Mid są chyba dwa różne w innym umieszczeniem wyświetlania informacji.
Znalazłem omegę 3.2 z 2001 r z radiem na telefon i posiada ona wyświetlacz pełny mid w kolejności wyświetlania od góry np chwilowe spalanie, niżej informacje o radiu i na samym dole godzina.
Model radia CCR 2006
Czy taki wyświetlacz pasuje do tego typu rocznika oraz wersji silnikowej?
Napisany 10 listopada 2010 - 12:01
Mid są chyba dwa różne w innym umieszczeniem wyświetlania informacji.
ale tylko w B, w Bfl nie - z tym że to masz w informacjach na stronie studio24
Znalazłem omegę 3.2 z 2001 r z radiem na telefon
poka mnie to radio
Napisany 10 listopada 2010 - 12:04
ale tylko w B, w Bfl nie - z tym że to masz w informacjach na stronie studio24
poka mnie to radio
może tak będzie prościej
http://otomoto.pl/op...-C15418863.html
Napisany 10 listopada 2010 - 12:22
Ale nie ma wbudowanego radia, możesz skorelować sobie z centralką nokii tak jak ja to zrobiłem w swojej poradzie i mieć bluetooth,a oprócz tego ma zwykły mid montowany standardowo w Omegach z tym radiem
Napisany 10 listopada 2010 - 12:29
ok, to jest ccr600 w wersji 2 DIN - czyli ok
Ale nie ma wbudowanego radia, możesz skorelować sobie z centralką nokii tak jak ja to zrobiłem w swojej poradzie i mieć bluetooth,a oprócz tego ma zwykły mid montowany standardowo w Omegach z tym radiem
Czyli, żeby sobie podkręcić autko, musiałbym zmieniać i radio i wyświetlacz? zakładając, że chciałbym kolorowy.
Aha i jeszcze jedno czy system bose jest uzależniony od kolorowego wyświetlacza czy występował też z innymi?
Napisany 10 listopada 2010 - 12:32
Czyli, żeby sobie podkręcić autko
tak, ale taniej CI wyjdzie znaleźć taką z wyświetlaczem
nie ale najszybciej znajdziesz w kolorzeAha i jeszcze jedno czy system bose jest uzależniony od kolorowego wyświetlacza czy występował też z innymi?
Napisany 10 listopada 2010 - 15:47
Był. Występował z CCRT 2008, chcesz foto, czy uwierzysz na słowo?kolega się pyta o B FL a Ty B pokazujesz, w B FL nie było takiego wyświetlacza.
To, że dałem zdjęcie zamontowanego w B, nie oznacza, że w B FL go nie było.
Napisany 10 listopada 2010 - 17:47
ja w obu mam TIDa i VDOTID był montowany jeśli radio w omedze bfl było blaupunkta
Napisany 28 listopada 2010 - 18:35
Jaki ma opcje i informacje.
I drugie pytanko czy to radio obsługuje zmieniarkę czy powinna byc w tej omedze? czy jestem skazany na transmiter?
http://i56.tinypic.com/rkcuoi.jpg