Moim pomysłem jest wmontowanie w tamtym miejscu wiatraka, który miałby wyrzucać powietrze na zewnatrz. W ten sposób powinien być utrzymany "cug" powietrza i może szyby by tak nie parowały?
Co wy na ten pomysł? Może się udać czy totalna porażka?

Napisany 04 listopada 2010 - 21:15
Napisany 04 listopada 2010 - 21:19
Napisany 04 listopada 2010 - 21:26
witajcie. Tak dziś sobie rozmyślałem nad problemem zaparowywania szyb w naszych pojazdach. Mojego egzemplarza też dotyczy ten problem w deszczowe dni. Filtr czysty, klapka przy filtrze sprawna, odpływ wody czysty i drożny. Szyby odparowywują po włączeniu klimy. Przy wyłączonej klimie z pomocą przychodzi uchylenie szybra co poprawia przewietrzanie wnetrza i szyby odparowywują. Z tyłu auta, pod zdeżakiem jest wylot powietrza z kabiny, co ma zapewnic przewietrzanie kabiny i zapobiegac min. zaparowywaniu szyb.
Moim pomysłem jest wmontowanie w tamtym miejscu wiatraka, który miałby wyrzucać powietrze na zewnatrz. W ten sposób powinien być utrzymany "cug" powietrza i może szyby by tak nie parowały?
Napisany 04 listopada 2010 - 21:44
witajcie. Tak dziś sobie rozmyślałem nad problemem zaparowywania szyb w naszych pojazdach. Mojego egzemplarza też dotyczy ten problem w deszczowe dni. Filtr czysty, klapka przy filtrze sprawna, odpływ wody czysty i drożny. Szyby odparowywują po włączeniu klimy. Przy wyłączonej klimie z pomocą przychodzi uchylenie szybra co poprawia przewietrzanie wnetrza i szyby odparowywują. Z tyłu auta, pod zdeżakiem jest wylot powietrza z kabiny, co ma zapewnic przewietrzanie kabiny i zapobiegac min. zaparowywaniu szyb.
Napisany 04 listopada 2010 - 21:53
Napisany 04 listopada 2010 - 21:56
Stosowaliście może preparaty "antypara"?? Ja w tamtym roku zakupiłem taki produkt autolandu ale nie wypróbowałem. Gdzieś przeczytałem, że później ciężko jest to zmyć z szyb. A wszyscy wiemy jak "wygodnie" myje się przednią szybę od środka. Nie wiem też jak to będzie reagowało z folią na szybie.
Przy wyłączonej klimie czyli na ECO na początku szyby mogą parować. Jeżeli wszystko jest sprawne typu filtr kabinowy, wywietrzniki to po kilku minutach zaparowanie powinno zniknąć. Różnie się to ma w zależności od temp. i wilgotności na zewnątrz. Nie raz trzeba ustawić wysoką temp. a nie raz na LOW albo 18 st. Gdzieś kiedyś na forum było opisane, jak powstaje para na szybach i jak najszybciej jest się jej pozbyć, poza włączeniem klimy ofcoz
Napisany 04 listopada 2010 - 22:29
sposob na parowanie. podczas jazdy na klimie przed dojechaniem do miejsca docelowego wylaczyc klime (wlaczyc eco) na pare minut przed dotarciem do celu jednoczesnie uchylajac okna. dziala
Napisany 04 listopada 2010 - 22:38
Stosowaliście może preparaty "antypara"??
Nie wiem też jak to będzie reagowało z folią na szybie.
Napisany 05 listopada 2010 - 08:28
Napisany 05 listopada 2010 - 13:41
sprawdz kratki odpowietrzajace w bagazniku - moze tam jest cos nie tak
Napisany 06 listopada 2010 - 10:14
Napisany 06 listopada 2010 - 16:06
moim pomyslem jest wlasnie zamontowanie elektrycznego wywietrznika w tym miejscu. Gdzies mialem w domu wiatrak od komputera(12v) podobnych rozmiarow co kratka, podepne pod lampe, nie bedzie duza zezba.
Napisany 06 listopada 2010 - 21:21
Napisany 06 listopada 2010 - 21:32
Bo są. Ja przykryłem szmatą i sauna w aucie nawet na klimie. Skrzela jak to nazwałeś mają powodować swobodne wyjście powietrza z auta.dałbym głowe, ze te kratki są do przewietrzania kabiny
Napisany 06 listopada 2010 - 21:32
Napisany 06 listopada 2010 - 21:37
Napisany 07 listopada 2010 - 17:25
Napisany 08 listopada 2010 - 21:49
Napisany 13 grudnia 2010 - 09:27