Wyjazd do Bratysławy
Napisany 31 października 2010 - 10:31
Doczytałem ze polski kanał na Słowacji to 28, no ale może coś mi jeszcze umknęło?
jaką drogę polecacie do Bratysławy?
Napisany 31 października 2010 - 11:40

kanał 28 obowiazuje w kazdym kraju poza granicami Polski
winiety nie kupowac w polsce tylko dopiero na slowacji
Napisany 31 października 2010 - 15:09
A to na słowackiej stronie winiety są tańsze??
Jak tak przeglądałem trasy na maps.google to wybrałem opcję jazdy tylko przez Słowację, bo raczej nie ma sensu wykupywać winiety jeszcze w Czechach a nocy ruchu raczej nie będzie. (wpisując na google maps trasę wawa - bratysława to 3-cia opcja)
Planuje jechać cały czas krajową "7" i poźniej odbić na przejście graniczne Zwardoń-Skalite i kierować się na bratysławę.
Czekam na sugestie bo tamtym kierunku nie jechałem i mam raczej średnie pojecie.
Czy autostrady są dodatkowo płatne czy wszystko jest w ramach jednej winiety?
Napisany 31 października 2010 - 20:29
Jechaliśmy przez Żywiec - Ćadca - Zilina i dalej autostradą do Bratysławy, czyli tak jak piszesz 3cia opcja Wa-wa - Bratysława.
Co jest ważne, to:
"Do obowiązkowego wyposażenie samochodu osobowego należą:
1. zapasowe bezpieczniki elektryczne, jeżeli są używane w instalacji
elektrycznej danego samochodu;
2. zapasowe żarówki, po jednej sztuce z każdego rodzaju;
3. podnośnik samochodowy;
4. klucz do demontażu kół samochodowych;
5. koło zapasowe;
6. linka holownicza;
7. trójkąt ostrzegawczy;
8. kamizelka odblaskowa, która musi być umieszczona w kabinie pasażera, a nie
w bagażniku;
9. apteczka samochodowa."
Winietkę kupiliśmy zaraz po przejeździe przez granicę, w takim sklepiku spożywczym.
P.S. Naprawdę polecamy jeszcze wypad do Wiednia. Z Bratysławy to tylko godzinka jazdy (około 60km) i nie autostradą (ta jest płatna) tylko drogami bocznymi (są lepsze niż nasze główne).
Napisany 31 października 2010 - 21:22
te obowiązkowe elementy to już gdzieś znalazłem w necie
do Wiednia skoczymy ale pociągiem, kumpel mówił że kosztuje 10 euro w obie strony i jest to lepsza opcja niż pchać się samochodem i płacić za parking.
Napisany 01 listopada 2010 - 17:03
jesli zas chodzi o winiete to jest tansza na slowacji niz w polsce bo polacy doliczaja 22% VAT i prowizje
jesli decydowal bys sie na przejazd przez czechy winieta czeska nie jest potrzebna nie obowiazuje na tym odcinku drogi
Napisany 01 listopada 2010 - 22:01
co to wyposazenie auto to obowiazuje cie wyposazenie polskie nie slowackie
Wiele to wyposażenie nie kosztuje, a zaszkodzić nie zaszkodzi.
do Wiednia skoczymy ale pociągiem, kumpel mówił że kosztuje 10 euro w obie strony i jest to lepsza opcja niż pchać się samochodem i płacić za parking.
Myśmy zaparkowali niedaleko centrum, gdzie nie ma opłat, ale opcja z pociągiem też jest dobra (zawsze można piffko :piwo2: walnąć).
Napisany 01 listopada 2010 - 22:06
Jakoś jednak wole jechać główniejszymi drogami, choć pewnie czeska droga trzycyfrowa jest lepsza niż nasza dwucyfrowa
Myśmy zaparkowali niedaleko centrum, gdzie nie ma opłat, ale opcja z pociągiem też jest dobra (zawsze można piffko walnąć).
i pokazać jak się potrafią bawić polscy studenci w pociągu, szkoda że podróż to około tylko godziny
co do wyposażenia to warto kupić, bo i na polskich drogach sie może przydać chociażby jak się żarówka przepali
Napisany 01 listopada 2010 - 22:19
Zilina dalej 11 (E75).
Napisany 01 listopada 2010 - 22:38
Myślałem że chodzi koledze o Zlin po stronie czeskiej dlatego coś mi nie grało
Napisany 01 listopada 2010 - 22:58
Napisany 02 listopada 2010 - 17:58
Napisany 02 listopada 2010 - 20:59
to jest studencki wyjazd po taniosci wiec dwoch będzie kimało w akademiku a dwoch będzie w hostelu www.zinal.sk około 10euro za dobę
Też tam nocowaliśmy!!
Dobry tani nocleg nadający się na dwie góra trzy noce.
Spokój, ciepło i bar blisko.
Tylko ta wspólna łazienka..., ale tak jak pisałem dwie noce da się wytrzymać.
Pozdrawiamy, życzymy miłego wypadu, szerokości na drodze, no i małego sprawozdanka po powrocie!!
Napisany 02 listopada 2010 - 22:40
troche mnie uspokoiłeś jeśli chodzi o nocleg...
a może powiesz mi co warto zwiedzić w Bratysławie i Wiedniu, bo wiadomo wszystkiego w Wiedniu się nie zobaczy, z kolei Bratysława jest niewiele większa niż Radom

Napisany 03 listopada 2010 - 18:39
http://www.uby.sk/pl...o-20-bratislava
Nasza trasa po Bratysławie to:
http://maps.google.p...51&ie=UTF8&z=15
W Wiedniu obejrzeliśmy:
http://maps.google.p...05&ie=UTF8&z=13
Ogółem Bratysławę obejrzeliśmy w 2 godzinki, na Wiedeń potrzeba ze 2 dni, sporo jest do obejrzenia na spokojnie. My chcemy jeszcze raz pojechać do Wiednia, ale latem, kiedy jest ciepło, zielono i czynne są fontanny:)
Napisany 08 listopada 2010 - 09:38
No ale może od początku....
Wybraliśmy chyba najlepszą opcję trasy (taką jaką polecali koledzy z forum - wielkie dzięki

W samej stolicy też mają niezłą sieć autostrad i i dróg ekspresowych. Nieraz te trzy-poziomowe skrzyżowania przysporzyły nam sporo problemów, ale że Bratysława nie jest zbyt dużym miastem to się nadłożyło max 10km i docieralismy do celu.
Ogólnie miasto pierwszego dnia mnie rozczarowało. My mieszkaliśmy na ul. Vlcie Hrdlo 20 a nasz kumpel miał akademik na Pristavnej 10, są to raczej peryferia, żadnego sklepu w promieniu przynajmniej 1km, ogólnie tragedia.
Z kolei Wiedeń zrobił na mnie super wrażenie, nieogarnięci kupiliśmy plan miasta i obejrzeliśmy miejsca zaznaczone na mapie oraz te które polecił kolega Centy. Ale gdy wróciliśmy do bratysławy to na dzień dobry na dworcu kolejowym już jakieś tałatajstwo chciało od nas wysępić papierosa.
Zasadniczo w Bratysławie jest trochę drożej niż w Polsce, ale z kolei piwo w restauracji na starówce kosztowało 1.3euro. gdzie w wawie cieżko byłoby coś znaleźć za takie pieniądze.
Oblicze Bratysławy poprawiła starówka, bo jest całkiem ładna, acz pozostała część jest jak wypisz wymaluj z filmu Eurotrip...
to mniej więcej tyle, jakby ktoś się tam wybierał służę pomocą....