Nie odbija pedał sprzęgła
Napisany 19 października 2010 - 09:29
Przy ujemnych temperaturach i zimnym silniku pedał sprzęgła odbija tylko do połowy. Czy ktoś się może orientuje skąd ten problem? Czy przyczyną może być stary płyn hamulcowy? Czy może coś innego?
Napisany 19 października 2010 - 11:30
Witam,
Przy ujemnych temperaturach i zimnym silniku pedał sprzęgła odbija tylko do połowy. Czy ktoś się może orientuje skąd ten problem? Czy przyczyną może być stary płyn hamulcowy? Czy może coś innego?
wymień płyn i odpowietrz sprzęgło
Napisany 19 października 2010 - 12:35
Napisany 19 października 2010 - 17:53
Napisany 19 października 2010 - 20:37
odkrecasz zbiorniczek plynu hamulcowego.
bierzesz (najpierw kupujesz) duuuuza strzykawke i zakladasz, na nia kawalek wezyka o odpowiedniej srednicy, napelniasz strzykawke plynem, ale tak aby w strzykawce, jak i w wezyku nie bylo babelkow powietrza, wchodzisz do kanalu, luzujesz odpowietrznik sprzegla, zakladasz wolny koniec wezyka od strzykawki na odpowietrznik i wtlaczasz plyn hamulcowy za pomoca strzykawki, poprzez wezyk, odpowietrznik, wysprzeglik, przewod laczacy popme z wysprzeglikiem, pompe sprzegla do zbiorniczka z plynem hamulcowym,
zakrecasz odpowietrznik, zdejmujesz wezyk z odpowietrznika,
cieszysz sie odpowietrzonym sprzeglem.
ewentualnie czynnosc powtarzasz, jak masz mala strzykawke, do uzyskania porzadanego efektu..
mnie jeszcze nigdy ta metoda nie zawiodla, nie potrzebujesz drugiej osoby i potrzeba niewiele czasu na odpowietrzenie.
Napisany 19 października 2010 - 20:38
Dzięki wielkie za podpowiedzi. A to odpowietrzenie sprzęgła jak można zrobić?
Najlepiej u mechanika za kilka złotych. Poważnie.
Napisany 16 listopada 2010 - 20:23
U mnie sprawa wyglada tak ze sprzeglo działa elegancko ,wszystko ok ale tylko przy normalnej jeżdzie,,po ostrym przegazowaniu kilka razy autka w miejscu pedał sprzegła opada,po chwili sie podniesie albo mu pomoge butem i go podniose i wszystko jest ok

Napisany 16 listopada 2010 - 20:43
,,probowłem je odpowietrzyc strzykawka z dołu ale weszły 2 strzykawki 20 ml i jeszcze by weszło czy to normalne????????
a nie zastanawiales sie nigdy gdzie ten plyn trafia jak wpuszczasz go strzykawka??
popowiem tobie ze trafia na koncu do zbiorniczka z plynem hamulcowym.
mozesz wpuscic nawet litr plynu strzykawka, najwyzej przeleci przez zbiorniczek.
chodzi o to ze nie mozesz od dolu wpuscic ani grama powietrza.
Napisany 17 listopada 2010 - 20:05
OK tak też myslałem bo faktycznie zwiekszył sie poziom płynu w zbiorniczku ale byłem ciekaw czy to tak ma byc czy może cos mi tam złego siedzi ?????a nie zastanawiales sie nigdy gdzie ten plyn trafia jak wpuszczasz go strzykawka
popowiem tobie ze trafia na koncu do zbiorniczka z plynem hamulcowym.
mozesz wpuscic nawet litr plynu strzykawka, najwyzej przeleci przez zbiorniczek
dzieki za odp...
Napisany 17 listopada 2010 - 21:46
Napisany 06 lutego 2011 - 20:14
Napisany 07 lutego 2011 - 21:55
Napisany 01 grudnia 2011 - 22:06
1. Sprzęgło wchodzi mi w podłogę i nie odskakuje
2. Biegi przy dynamicznej zmianie przy wysokich obrotach sie nie chcą wbić.
Auto moje to omega sedan rocznik 94 z 2.5V6 bez instalacji gazowej proszę o porady cóż to może być. Dzisiaj na warsztacie odpowietrzyłem sprzęgło ale to nie to.
przeniosłem do istniejącego tematu ,;kocyk
Napisany 02 grudnia 2011 - 22:41
Napisany 02 grudnia 2011 - 22:58
Napisany 02 grudnia 2011 - 23:16
Jak już mówiłem zaczynam dynamicznie jechać do wysokich obrotów wbijam sprzęgło chce zmienić bieg i się nie da, puszczam sprzęgło i nie odskakuje.
Napisany 03 grudnia 2011 - 15:31
Napisany 03 grudnia 2011 - 18:29
Czy pompka sprzęgła w silniku 2.5 i 2.0 jest taka sama?