Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Dziwne zachowanie świateł mijania

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   the_wizard

the_wizard
  • 169 postów

Napisany 11 października 2010 - 21:01

Dzisiaj zauważyłem dziwne zachowanie świateł mijania. Mam założone klosze Depo/Tyc z soczewkami od Helli.

Problem dotyczy prawej soczewki, nie świeci, a na desce rozdzielczej żarzy się kontrolka od długich świateł. Jak dojechałem do domu sprawdziłem o co biega i zauważyłem że nie pali mi się prawa soczewka a żarzą się żarówki od długich. Gdy je właczyłem po chwili zapaliła się prawa soczewka. Po zgaszeniu wszystko wróciło do normy.

Czy ma ktoś może jakieś sensowne wytłumaczenie tego?? może jakiś przekaźnik wypadałoby sprawdzić, czy po prostu są to takie maniery elektryki w 15 letnim aucie??

#2 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 października 2010 - 07:21

Dzisiaj zauważyłem dziwne zachowanie świateł mijania. Mam założone klosze Depo/Tyc z soczewkami od Helli.

Problem dotyczy prawej soczewki, nie świeci, a na desce rozdzielczej żarzy się kontrolka od długich świateł. Jak dojechałem do domu sprawdziłem o co biega i zauważyłem że nie pali mi się prawa soczewka a żarzą się żarówki od długich. Gdy je właczyłem po chwili zapaliła się prawa soczewka. Po zgaszeniu wszystko wróciło do normy.

Czy ma ktoś może jakieś sensowne wytłumaczenie tego?? może jakiś przekaźnik wypadałoby sprawdzić, czy po prostu są to takie maniery elektryki w 15 letnim aucie??

najprawdopodobniej wina lampy
dupo itp maja zastosowane kable i zlaczki tragicznej jakosci i najprawdopodobnie ci sie kable posmarzyly i sie zwarcie robi
wyciagni lampe i sprawdz miernikiem przeplywy na przewodach w lampie czy nie ma strat albo zwarc

#3 OFFLINE   roman665

roman665
  • 9 postów

Napisany 13 października 2010 - 23:22

Samochód 15 letni to nie pierwsza młodość. Ma prawo się wszystko psuć, ma swoje lata.
Może to wina tylko styków od kabli, zardzewiały albo zaśniedziały i robi zwarcie. Jak kolega pisał, nie zaszkodzi sprawdzić miernikiem napięcia.

#4 OFFLINE   umi950

umi950
  • 55 postów

Napisany 13 października 2010 - 23:49

Masz zwarcie zacznij od sprawdzenia kabli od lamp.

#5 OFFLINE   the_wizard

the_wizard
  • 169 postów

Napisany 15 października 2010 - 17:34

sprawa wyglada tak, że raz jedna raz druga lampa taki numer odwala. Z kolei jak ruszę kablami to wszystko wraca do normy, czyli coś pewnie nie łaczy.

A tam nie ma jakiegoś przekaźnika sterującego długimi/krótkimi ktory mogłby ześwirować?

#6 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 15 października 2010 - 17:52

Przekaźnika takowego nie ma jedynie masz manetkę kierunkowskazów którą włączasz i wyłączasz długie, w oplach często zdarza się ta przypadłość Porada jak to naprawić --->>> http://forum.omegakl...5638#post445638

jedynie masz 2 możliwości kable jak pisali poprzednicy i manetka kierunkowskazów.

#7 OFFLINE   the_wizard

the_wizard
  • 169 postów

Napisany 19 października 2010 - 19:38

odpiąłem i wpiąłem wtyczki od lamp i jak narazie mam spokoj zobaczymy jak długo....

Może po prostu coś nie łaczyło

#8 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 19 października 2010 - 20:05

Może po prostu coś nie łaczyło

Najprawdopodobniej masa , dość typowy objaw słabego styku.