Witam wszystkich
mam pytanie odnosnie sprzetu jaki stosowany jest przy recznym zbijaniu palet przemyslowych drewnianych. Jestem narazie zdecydowany odnosnie sprezarki na jakies 150/200 L ktora jest w stanie pompowac ok 300L na minute. Model mam juz tez jakis tam upatrzony. Docelowo ma ona obsluzyc ok 3-4 pistoletow z czym nie bedze zbyt duzego problemu. Linia produkcyjna bedzie na poczatku reczna, o lini automatycznej mysle dopiero od przyszlego roku. No ale przejdzmy do setna sprawy:
Gwoździarki (2-3 sztuki) , jaka firma ? na co zwracac uwage ? jak dobierac gwozdzie ktore za sprzedawane luzem ? jak jest z magazynkami ? jestem kompletnie zielony w temacie a sprzedawcy pottrafia tylka macic w glowie. Myslalem powazniej nad DEWALT-em, chociaz na inne tez mialem namiary itp.
Moze macie jakies doswiadczenia z laczeniem drewna za pomoca gwoździarek ? moze ktos z Was ma firme ktora zbija palety ? lub same spody ? kazda pomoc jest przezemnie na wage zlota.
ps. chetnie kupie takze uzywany sprzet.
dziekuje za jakiekolwiek info i pozdrawiam !

Produkcja palet przemyslowych drewnianych - pomoc
Rozpoczęte przez
bartas
, 24 kwi 2007, 11:06
6 odpowiedzi na ten temat
Napisany 24 kwietnia 2007 - 14:08
Mówisz o Paletach EURO czy o jakiś tandetach jednorazowych ?
Napisany 30 kwietnia 2007 - 17:11
Witaj Bartas!!!Tak sie sklada ze pracuje w Hiszpanii na olbrzymiej paleciarni,ktora zajmuje sie produkcja palet.Sa to palety roznego typu,klocki jak rowniez<i widzisz i tu jest problem bo nie wiem jak je nazwac>u nas to sie nazywa bary.Sa to trzy lub cztery belki do ktorych dobijane sa deski od gory i od dolu.Rozmiary palet moga byc dowolne,to wszystko zalezy jaki szablon zbudujesz.Budowa takiego szablonu jest bardzo prosta.Jezeli bedziesz produkowal klocki to jedno stanowisko bedzie potrzebowalo od dwuch do czterech pistoletow.Nie pchaj sie w kosztowna produkcje automatyczna,lepiej zbieraj na dobra sprezarke i moze automatyczna pile do ciecia klockow.Jeden stol do produkcji palet musi obslugiwac dwie osoby,ktore moga zrobic od 150-200palet z klockami i 200-300palet z belkami.na jutro postaram ci sie o nazwy firm pistoletow jakich uzywamy.Jedna z nich to Bostich,jest dobra ale te pistolety sa troche ciezkie.A jezeli chodzi o gwozdzie,to w Polsce sa napewno gwozdzie w tasmach,poniewaz my kupujemy gwozdzie z Polski.Jutro postaram sie ci wiecej podpowiedziec.Jak masz jeszcze jakies pytania to mozesz pisac na moje gg chetnie z toba wymienie doswiadczenia.narka! :smile:
Tomas
Napisany 30 kwietnia 2007 - 19:03
Nie każdy może robić EURO palety, więc napewno myśli o jednorazowych.Mówisz o Paletach EURO czy o jakiś tandetach jednorazowych ?
Napisany 04 maja 2007 - 06:15
Tomas dzieki za odzew
fajnie ze ktos zareagowal
ja od poniedzialku ruszam narazie z malym zakladem. Nie bede mial lini automatycznej... wszystko recznie. Narazie mam tylko jeden typ palet do roboty. tzw. podroby euro bez znaczka i scietych rogow... typowe podroby pod wymiar ... pistolety zakupilem juz Bostitch-a N57C ale ze stopu alu a nie magnessium ... podobno o wiele bardziej wytrzymale. Kontakt na gwozdzie tez mam dobry wiec pozostaje mi tylko ruszac
... najbardziej wiesz co by mnie interesowalo ? to, jak wyglada przyrzad do zbijania palet roznych wymiarow... z regulacja ... chociaz mniej wiecej zeby zaczaic ogolna konstrukcje i samemu cos zklecic z katownikow
pozdrawiam Espaniole

Napisany 04 maja 2007 - 14:51
No,witaj.Powiem ci tak odnosnie tej uniwersalnej formy do zbijania palet.My takiej nie mamy chociaz szef chcial takowa zakupic.Mamy dwa szablony metalowe,ale nie za bardzo sie sprawdzily z tego wzgledu,ze mielismy juz kilka groznych wypadkow z tym zwiazanych.Gwozdz ktory wylatuje z pistoletu ma olbrzymi potencjal i w trakcie szybkiej pracy kiedy natrafisz pistoletem na metal leci rykoszetem jak pocisk.Wiec szef zrezygnowal z takiego stolu.Uzywamy tylko stolow drewnianych,a budowa ich jest naprawde prosta i szybka.Nie wiem czy ci to opisze,ale postaram sie.Bierzesz cztery deski i przybijasz je do jakiegos stolu lub jakiejs palety tak aby wewnetrzny wymiar odpowiadal wymiarowi palety ktora chcesz zrobic.Jak juz to zrobisz wkladasz klocki na rogi i przybijasz w twoim wypadku deski na 80 cm tuz obok klockow zostawiajac jednak maly luz.Tak samo z drudiej strony.Teraz odmierzasz srodkowe klocki i znowu przybijasz dwie deski na 80 cm zostawiajac caly czas troche luzu.masz juz wszystkie zewnetrzne klocki.Teraz musisz ustawic klocki srodkowe i wypelnic luki miedzy tymi kolkami<chodzi mi o wymiar80cm>najlepiej belka o wymiarze wysokosci kolka.Jesli mozesz zalatw sobie blache i obij z jednej strony tego kolka blacha,tak aby kolek obity blacha mial wysokosc rowna z kolkami z ktorych zbijasz palety.blachy sa po to by gwozdzie sie same zaginaly.gdy juz to zrobisz musisz zrobic z jednej strony po dlugosci 120cm zapore tak aby deski nosne po ustawieniu ich na kolkach opieraly sie o nia.Najlepiej dobic do ramy jeszcze jedna deske i do niej trzy kolki rowno z kolkami od palet.zapory te musza byc wyzsze od klockow i polozonych na nich desek nosnych,tak aby przytrzymywaly rowniez deske gorna zewnetrzna.No i na koniec zapora boczna czyli po dlugosci 80cm.Musi ona byc do wysokosci gornych desek,tak aby zapierala te deski po boku rowno z kolkami.No i to wszystko.Moze to brzmi troche skaplikowanie,ale jak dojdziesz do wprawy to taka forme robi sie w godzine albo i szybciej,a koszt takiej formy jest zaden.Pozdro!
Aha,i przy produkcji dobrze jak jeden pracownik duzym pistoletem zbija deski z kolkami,a drugi malym pistoletem deski srodkowe.

Tomas