Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

problem w Niemczech...

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
14 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   juniords

juniords
  • 30 postów

Napisany 16 września 2010 - 20:41

Witam was ....chciałbym opisać wam mój problem...a wiec od kilku lat mieszkam w Niemczech i jestem tez posiadaczem omegi 3.0 MV6 od roku jeżdżę tym autem tutaj na polskich tablicach i dotąd nie miałem żadnych problemów z policja....aż do teraz okazało się ze jest to zabronione miałem wezwanie na komisariat żeby złożyć wyjaśnienia dlaczego jeżdżę tym autem tutaj... Z tego wszystkiego będę musiał zapłacić podatek za ten czas jaki tutaj jeździłem i jakaś kare mam nadzieje ze nie wielka...ale co dalej albo auto wywieść do kraju i sprzedać czego bardzo bym nie chcial albo zarejestrować go tutaj ...:pokoj::confused:

#2 OFFLINE   Nosek86

Nosek86
  • 209 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 września 2010 - 12:43

chore.... niech ci udowodnią że przebywasz tylko w Niemczech... mieszkam tu 3 dni w tyg a 4dni w Polsce i jeżdżę do polski codziennie.... takiego w.... kto ci zabroni kto ci udowodni kto cie zmusi.... ps. albo podziękuj sąsiadom...

#3 OFFLINE   Martini

Martini
  • 558 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 17 września 2010 - 13:51

Nosek, za młody jesteś jeszcze - takie są przepisy w poszczególnych krajach. Możesz jeździć swoim autem na "obcych" blachach przez rok, góra dwa lata legalnie. Potem na swoją odpowiedzialność. I tyle.

A myślicie, że czemu nie jeżdżę swoją Omegą?? Bo tak jest prościej i wygodniej, choć drożej. Ale Junior jak piszesz że mieszkasz i pracujesz w Niemczech od kilku lat to skąd teraz ten lament?? Chciałeś to masz - podejrzewam, że skrobną Cię na spory woreczek ojro.
Nam polaczkom zawsze wydaje się, że jesteśmy cwańsi i mądrzejsi ale życie często brutalnie weryfikuje te poglądy ;)
Znajomy kupił se piękne Audi A8 na blachach PL - no cud, miód i orzeszki...chyba po 2 miesiącach mu zabrali celnicy...życie

#4 OFFLINE   Nosek86

Nosek86
  • 209 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 września 2010 - 14:20

martin ale nie rozumiem... jak mi to urzędnik udowodni że ja jeżdżę tym autem u nich 5 lat a nie 2 dni? mogłem furę w Polsce trzymać i brat jeździł - a zarejestrowaną na mnie...

Druga sprawa że gdzie żyjesz tam powinieneś podatki płacić...

#5 OFFLINE   maly GST

maly GST
  • 63 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 17 września 2010 - 15:36

kontrole sa odnotowane,sprawdza kiedy pierwszy raz mial kontrole tym autem i od tego czasu policza podatek.

#6 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 17 września 2010 - 16:05

kontrole sa odnotowane,sprawdza kiedy pierwszy raz mial kontrole tym autem i od tego czasu policza podatek.

tzn że jak w 2009 byłem omegą w D na zakupach i mnie zatrzymali do kontroli, to teraz każda kontrola grozi mi koniecznością zapłaty jakiegoś podatku? przecież to bzdura

#7 OFFLINE   bombka

bombka
  • 177 postów

Napisany 18 września 2010 - 08:00

Eeee,mam wrażenie że juniords o czymś nam nie powiedział bo to się nie trzyma kupy.

#8 OFFLINE   G.A.D.T.I.

G.A.D.T.I.
  • 936 postów

Napisany 18 września 2010 - 08:05

Moim zdaniem to ma dobrych sąsiadów i tyle.
Bo tak jak było pisane wcześniej.Jak mogą udowodnić,że przez ten cały czas jestem w niemczech.

#9 OFFLINE   maly GST

maly GST
  • 63 postów

Napisany 18 września 2010 - 08:24

jest tam zameldowany wiec moga sie przyczepic.

#10 OFFLINE   G.A.D.T.I.

G.A.D.T.I.
  • 936 postów

Napisany 18 września 2010 - 08:30

Ja też mam tu meldunek.
I tutaj odprowadzam podatki.

#11 OFFLINE   maly GST

maly GST
  • 63 postów

Napisany 18 września 2010 - 08:32

a auto masz na Niemieckich?

#12 OFFLINE   G.A.D.T.I.

G.A.D.T.I.
  • 936 postów

Napisany 18 września 2010 - 08:35

Mam 2-auta.
Jedno na niemieckich blachach,a drugie na polskich.

#13 OFFLINE   juniords

juniords
  • 30 postów

Napisany 18 września 2010 - 18:46

sprawa jest dziecinnie prosta mam udowodnione to ze od co najmniej 4 miesięcy auto stoi pod domem a skoro jestem tu zameldowany i tu mieszkam i pracuje to podatki muszą być płacone tutaj za auto... ja tez place tutaj wszystkie inne podatki i moim autem jeżdżę tylko prywatnie można powiedzieć ze tylko w weekendy na co dziej jeżdżę firmowym...pytanie tylko czy jest sens go tutaj meldować czy sprzedać ja w Polsce i kupić coś innego..?!

#14 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 19 września 2010 - 20:40

U nas w UK sprawdzaja po zameldowaniu i NIN (odpowiednik NIPu). Jezeli jestem rezydentem tutaj to mam obowiazek przerejestrowac auto po chyba 6 miesiacach od osiedlenia sie.
Nie sprawdzaja kazdego, ale jak sie trafi sasiad czy policji akurat takie auto to chwyca. Wylapuja tez przy sprawdzaniu podatku.

#15 OFFLINE   Martini

Martini
  • 558 postów

Napisany 20 września 2010 - 07:25

Junior - nie ważne czy stoi, czy jeździ - samochód przebywa na obcym obszarze celnym nielegalnie, bo jest na blachach PL. I nie ma znaczenia tutaj Schengen, Unia Europejska czy brak kontroli na granicach. A niby jakie podatki płacisz w Niemczech za auto z Polski?? Za przegląd, ubezpieczenie, podatek drogowy czy za co??