Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Brak wskazania olejnu na bagnecie.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   maciejrutkowski

maciejrutkowski
  • 63 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 08 września 2010 - 07:56

Witam wszyskich

Co miesiąc sprawdzam poziom oleju no klika dni temu sprawdzając zauważyłem, że stan mam na minimum. Spodziewałem się bo już dawno nie dolewałem oleju. Jak zwykle dolałem 0,5l ale na bagnecie nic się nie zmieniło. No to dolałem jeszcze litr ale na bagnecie dalej bez zmian. No to odpaliłem auto na 5 minut potem zostawiłem na 15 minut i po sprawdzeniu bagnetu dalej nic. Podirytowany dolałem jeszcze prawie litr i poszedłem do domu. Po dwóch dniach (używam auto codziennie) sprawdziłem ponownie poziom oleju i dalej jest na minium tak jak był przed dolewaniem oleju. Czy ma ktoś pomysł czemu po dolaniu prawie 2,5 litra oleju na banecie nic nie widać. Nie wierze, że miałem mniej niż 2 litry oleju bo sprawdzam regularnie. Do tej pory bagnet działał OK. Dodam tylko że 2 tygodnie temu mechanik wymieniał mi usczelkę pod pokrywą zaworów. Możliwe, że coś spierdzielił?

Dzięki za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam
Maciej Rutkowski.

#2 OFFLINE   Guzior

Guzior

Darek

• 38 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 08 września 2010 - 08:06

i ja chętnie dowiem się czegoś w tym temacie :) stawiam auto w tym samym miejscu zero wycieków a jednak raz na bagnecie mam min raz max innym razem stan ok. Najwięcej oleju mam jak auto jeszcze jest ciepłe(stan/max) najmniej gdy auto stoi jeden dzień(min) gdzie się ten olej traci na postoju?

#3 OFFLINE   ALI

ALI

R6/2.8.1/Manual

• 1 496 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 08 września 2010 - 09:10

Czy ma ktoś pomysł czemu po dolaniu prawie 2,5 litra oleju na banecie nic nie widać. Nie wierze, że miałem mniej niż 2 litry oleju bo sprawdzam regularnie. Do tej pory bagnet działał OK.

obawiam się że odpowiedziałeś sobie na pytanie...

gdzie się ten olej traci na postoju?

wygląda na bardzo dziwny olej który ma 20% rozszerzalność cieplnej :)
po tym co dziś spotyka się w bańkach z olejem jakoś mnie to nie dziwi ;)

#4 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 08 września 2010 - 16:40

A mnie się wydawało (instrukcja) że olej sprawdza się na ciepłym silniku.... a sporo osób robi to na zimnym...

#5 OFFLINE   explosiv9

explosiv9

nożownik pomorski

• 1 643 postów

Napisany 08 września 2010 - 17:38

A mnie się wydawało (instrukcja) że olej sprawdza się na ciepłym silniku.... a sporo osób robi to na zimnym...

No to żes mnie zaskoczył teraz...ważne jest jeśli chcesz sprawdzać na ciepłym,żeby auto postało kilka minut po zgaszeniu silnika co da czas olejowi na spłynięcie do miski.

#6 OFFLINE   Lead

Lead

O_o

• 151 postów

Napisany 08 września 2010 - 17:58

Ale jaja myślałem że tylko u mnie takie cuda z olejem. A mam to samo co Guzior. Pojeżdżę, auto postoi 15 minut mam np oleju na 3/4 podziałki na bagnecie. Zostawię rdzę na noc na parkingu, wstanę rano, sprawdzam ... 1/4 na podziałce. Ale to nie tak że znikł :) Odpalę, pojeżdżę i to samo... czy ktoś może mi to łopatologicznie wytłumaczyć? Coś tu ma do rzeczy ciśnienie oleju? Olej GM 10w40. Swoją drogą kupię Valvoline 10w40 Maxlife jak ktoś ma dojście taniej.

#7 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 08 września 2010 - 18:42

No to żes mnie zaskoczył teraz...ważne jest jeśli chcesz sprawdzać na ciepłym,żeby auto postało kilka minut po zgaszeniu silnika co da czas olejowi na spłynięcie do miski.

No dokładnie tak stoi w instrukcji,
...olej sprawdzać na równej poziomej nawierzchni, przy rozgrzanym silniku odczekując 2 minuty po zgaszeniu silnika aż olej spłynie do miski olejowej.....

u mnie między ciepłym a zimnym jest różnica 1 podziałki na skali....
I nie chodzi tu raczej o ciśnienie oleju a raczej o jego rozszerzalność na skutek ciepła...
nalej sobie do butelki półtoralitrowej po jakiejś wodzie wrzątku, zakręc butelkę szczelnie i wstaw do lodówki (nie do zamrażalnika) , zobaczysz jak butelka się zapadnie do środka... w drugą stronę to też działa, np butelka wyjęta z lodówki po podgrzaniu staje się zdecydowanie twardsza, gdyż ciecz ją wypełniająca rozszerza się zajmując więcej miejsca i napiera z większą siła na ścianki butelki...

Ni wiem jakie są normy zmiany objętości oleju, ale jeżeli na 5L oleju przy różnicy jakiś 100 stopni zmieni swą objętość o kilka procent to chyba jest normalne... (dla połowy skali na miarce to 0,5L czyli 10%)

#8 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 08 września 2010 - 19:03

Witam wszyskich

Co miesiąc sprawdzam poziom oleju no klika dni temu sprawdzając zauważyłem, że stan mam na minimum. Spodziewałem się bo już dawno nie dolewałem oleju. Jak zwykle dolałem 0,5l ale na bagnecie nic się nie zmieniło. No to dolałem jeszcze litr ale na bagnecie dalej bez zmian. No to odpaliłem auto na 5 minut potem zostawiłem na 15 minut i po sprawdzeniu bagnetu dalej nic. Podirytowany dolałem jeszcze prawie litr i poszedłem do domu. Po dwóch dniach (używam auto codziennie) sprawdziłem ponownie poziom oleju i dalej jest na minium tak jak był przed dolewaniem oleju. Czy ma ktoś pomysł czemu po dolaniu prawie 2,5 litra oleju na banecie nic nie widać. Nie wierze, że miałem mniej niż 2 litry oleju bo sprawdzam regularnie. Do tej pory bagnet działał OK. Dodam tylko że 2 tygodnie temu mechanik wymieniał mi usczelkę pod pokrywą zaworów. Możliwe, że coś spierdzielił?

Dzięki za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam
Maciej Rutkowski.

Z przykrością stwierdzam, że mam podobnie. Z tym, że gdy ja spojrzałem na bagnet, to był tylko "dotknięty" olejem. Po dolaniu odpowiedniej ilości oleju - było już ok. Pojeździłem trochę i znów mi zjechał olej na minimum. Olej sprawdzałem na ciepłym jak i na zimnym silniku z autem na równej powierzchni - wyniki takie same. silnik nie pali oleju. Uszczelka pod pokrywą zaworów jest ok. Podejrzewam, że gubię ten olej w taki sposób, że gdzies sobie ścieka po silniku i w trakcie jazdy kapie na asfalt. Żeby było śmieszniej czasem pod silnikiem jest niewielka "kapka" oleju, a czasem przez dłuższy czas nic. Chyba to zależy od tego czy auto stoi równo, czy też na kawężniku.

Nie pozostaje chyba nic innego jak umycie bloku silnika z syfu i obserwacja gdzie ten olej się wydostaje na zewnątrz.

#9 OFFLINE   adamesce

adamesce

Omega: Never ending story

• 595 postów

Napisany 08 września 2010 - 19:50

to u mnie wystepuje podona rzecz nie mniej nie sadze aby bylo cos w tym niepokojacego. Kazda ciecz pod wplywem temperatury zmienia swoja objetosc. Od olejow spozywczych, po mineralne.

#10 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 08 września 2010 - 19:59

@maciejrutkowski-regularnie co miesiąc mówisz.... to teraz przeczytaj to jeszcze raz i zobacz jak to wygląda....no chyba ze jeździsz naprawdę bardzo mało.

#11 OFFLINE   adamesce

adamesce

Omega: Never ending story

• 595 postów

Napisany 08 września 2010 - 20:02

ja sprawdzam co tydzien...co tydzien tez dolewam :D

#12 OFFLINE   maciejrutkowski

maciejrutkowski
  • 63 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 09 września 2010 - 07:56

@maciejrutkowski-regularnie co miesiąc mówisz.... to teraz przeczytaj to jeszcze raz i zobacz jak to wygląda....no chyba ze jeździsz naprawdę bardzo mało.

Nie więcej niż 1000 kilometrów miesięcznie. Jak mam dłuższą trasę to sprawdzam przed wyjazdem. Wiem, że w instrukcji jest napisane aby sprawdzać co 500 kilometrów ale u mnie nie było takiej potrzeby. Do tej pory nie brakowało (do prawie maksa, nigdy nie leje na maksa) więcej niż pól litra i to co dwa trzy miesiące. Dlatego ciężko mi było uwierzyć, że tak nagle zniknęło tyle oleju. Jak pisałem wcześniej miałem wymienianą uszczelkę pod pokrywa zawrów nie pozostaje mi nic innego jak poczekac i sprawdzic czy nadal będzie tak znikał olej czy to właśnie tą uszczelką mi wyciągnęło tyle oleju.

#13 OFFLINE   kamracik

kamracik
  • 117 postów

Napisany 09 września 2010 - 18:38

Też mam dokładnie taki sam problem u siebie, ale przestałem się tym przejmować. Mam pewność, że działa mi czujnik poziomu oleju i już nieraz mnie komputer informował o braku oleju (przed wymianą, po kupnie zapomniałem sprawdzić czy cokolwiek tam jest) więc na tym się opieram.

Zresztą jest gdzieś tutaj mój post. Udało mi się dolać do maksa tylko jak w środku miałem około 6-7L, ale wtedy puściła mi uszczelka pod pokrywą, więc zaniechałem takiego dopełniania i jeżdzę.