Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Stuki i szarpanie podczas wolnej jazdy

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   artidrops

artidrops
  • 5 postów

Napisany 02 września 2010 - 13:39

witam posiadam omegę 2,0 16V z 97r, skrzynia manual i od dłuzszego czasu mam bardzo dziwny problem. Kiedy popuszczam do połsprzęgła i wciskam do szybko słychach stuki w okolicach skrzyni biegów. Jak poruszam sie małą predkościa najczęciej na pierwszym lub drugim biegu i puszcze gaz to samochodem strasznie szarpie, podobnie jest jak dojeżdzam np. do świateł i np jadąc na trójce zmniejszam prędkość to bardzo szarpie i delikatnie stuka. Kiedys objaw ten mialem na pierszym biegu teraz w miarę jazdy przechodzi na większe. Puszczając gwałtownie gaz podczas normalnej jazy też szarpnie. Byłem już z tym na kanale i mechanik stwierdził, że jeżeli chodzi o wał to wszystko jest wporzadku a dzwiek dochodzi ze skrzyni. moje pytanie to czy ktoś miał mu ma takie objawy i co .jest tego przyczyną. Czy to wina sprzęgła czy rozsypuje się skrzynia a może coś innego

#2 OFFLINE   Solek

Solek
  • 89 postów

Napisany 04 października 2010 - 21:13

mam dokładnie to samo, skrzynie wymieniłem i problem praktycznie pozostał (troszkę ciszej ale jednak dalej są te stuki), mniemam że to sprzęgło, jak rozwiązałeś problem to napisz, jestem ciekaw

#3 OFFLINE   turbo250

turbo250
  • 48 postów

Napisany 30 października 2011 - 20:45

witam.musze stwierdzic ze od jakiegos czasu borykam sie ztym samym problemem.ciekaw jestem co bylo przyczyna tego szarpania u klegow?

#4 OFFLINE   bloku

bloku

Czarobus V8

• 174 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 października 2011 - 20:54

A czy sprawdzał ktoś z was "zamach", sprężynki w tarczach lub samo łożysko oporowe? Ja tutaj bym szukał przyczyn stukania.

#5 OFFLINE   turbo250

turbo250
  • 48 postów

Napisany 31 października 2011 - 20:13

tak naprawde to jeszcze do skrzyni nie zagladalem.tak czytam tematy na temat sprzegla zeby sie wczesniej nastawic na to ile kasy mnie to sprzeglo wyniesie.ale podejzewam ze tanio nie bedzie jak bede musial wymienic kmpl.a jak dojdzie do tego dwumas no to juz wogule....

#6 OFFLINE   Damian801212

Damian801212
  • 52 postów

Napisany 31 października 2011 - 23:11

Jedyny sposób to skrzynia w dół sprawdz dwumase a jak wał sprawdzałeś czy niema luzów :)

#7 OFFLINE   turbo250

turbo250
  • 48 postów

Napisany 03 listopada 2011 - 19:05

wału nie sprawdzałem,ale jak zjade w polowie listopada do polski to bede sie musiał poważnie zabrac za bunie.a powinien byc jakis minimalny luz na wale?bo z tego co pamietam,jak w kwietniu wymieniałem most to na wale nie bylo luzu-ale jak nim ruszalem raz w jedna,raz w droga strone to byl luz ale tak jagby na moscie.(tzn.musze lekko obrucic wałem żeby pułosie drgneły.ten luz to okolo 1-1.5 cm.obrotu walem)czy to normalne?

#8 OFFLINE   ReM

ReM

Już bez Omegi.

• 96 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 listopada 2011 - 20:50

Ja bym stawiał na dwumasę (zresztą, mam podobny objaw) :(
"... gałganów i tak diabli wezmą, ale Łódź... Łódź zawsze zostanie" W. Reymont "Ziemia Obiecana"

Dodany obrazek Paliła tyle, ile potrzebowała: Dodany obrazek

#9 OFFLINE   vorox

vorox
  • 7 postów

Napisany 08 listopada 2011 - 11:09

Sprawdż krzyżak na wala i podtrzymkę wału. Może to tęż być łożysko oporowe ale ono szumi na luzie i zmienia dźwięk przy wciskaniu sprzęgła. Raz się spotkałem z wybitym wałkiem wielowypystu wychodzącym ze skrzyni i łączącym wał napędowy ze skrzynią.

#10 OFFLINE   ZYBI007

ZYBI007

Life sucks...!!!

• 129 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 12 września 2012 - 19:56

Witam! Ja mam podobny problem stuki w okolicy wału skrzyni, myślałem, że to może któryś z krzyżaków lub podtrzymka. Ale po kontroli na stacji diagnostycznej wyszło szydło z worka mam dosyć spory luz na wieloklinie i to raczej na pewno jest przyczyna stuków bo nawet poruszając ręką słychać stuki. Tylko teraz pytanie czy można to jakoś zregenerować czy szykuje się wymiana wału.