Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

automat nie przełącza się na wyższe biegi

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
5 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Bagemo

Bagemo
  • 3 postów

Napisany 31 sierpnia 2010 - 14:17

posiadam omegę 2,5 td mam problem ze skrzynią nie chce przełączyć się na 2-bieg a jeśli nawet się uda to zaraz wraca i zaczyna się ślizgać . Na śnieżynce wogóle nie chce pracować. po sprawdzeniu oleju brak ok.1 litra uzupełniłem dex 3 bez poprawy (wyciek był przez oring seperatora ) Sprawdziłem instalacje wtyczki oraz bezpieczniki ok. Zajrzałem do misek w dużej czysto jedynie na dnie lekko ciemny naturalny osad tak samo w małej brak jakich kolwiek niepokojacych rzeczy typu opiłki tulejki itp.
Zastanawiam się nad elektrozaworem w skrzyni ,póki jest otwarta a może problem jest od strony sterownika lub czujnika . Nadmieniam że niebyło żadnego komunikatu AG oraz komp. nie pokazał żadnego błędu. Bardzo ciekawe proszę o pomoc

#2 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 01 września 2010 - 08:28

A czy czasem tego już nie było? Był jeden temat kiedy ktoś w 2,5td miał tylko jedynkę i wsteczny i ja sam bardzo niedawno(na pierwszej stronie) szczegółowo opisywałem podobny problem, no kto i jak ma zdiagnozować skrzynię na odległość? Napisz więcej szczegółów
a ten lekko ciemny "naturalny" osad jak to ująłeś to u mnie były spalone tarcze i przekładki drógiego biegu.

#3 OFFLINE   Bagemo

Bagemo
  • 3 postów

Napisany 01 września 2010 - 09:27

biorąc pod uwagę przebieg 240000 oraz datę na filtrze stwierdzam że olej oraz filtr nigdy nie był wymieniany samego osadu było niewiele nie przypuszczam żeby tarcze były całkowicie spalone .owszem napewno osad pochodzi z tarcz wynika to z eksploatacji.
Pytanie do bardziej doswiadczonych kolegów po jakim przebiegu zaczynają się problemy z tarczami w skrzyni? oraz kiedy był poruszany podobny temat bo ja nieznalazłem?
Ciekawe czy sama wymiana oleju z filtrem przyniesie jakieś efekty

#4 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 01 września 2010 - 09:40

Na gotowe, nic nie poszukałeś, z tego forum dowiedziałem się ,że:

Przebieg jak na diesla i ten rok to bardzo malutki ;-)
Skrzynia w 2,5TD kończy się w podobnych okolicach przebiegu, bo jest za słaba do tego silnika/silnik za duży moment ma
No i to właściwie wyczerpuje temat

Ze swojego doświadczenia wiem ,że wymiana oleju i filtra tylko koszty dodatkowe wygeneruje

Elektrozawory, podłącz pod 12V i usłyszysz tyk tyk lub nie ale nawet to że będą pracować nie znaczy ,że są w porządku.

Nie wiem czy ktoś z "bardziej doswiadczonych kolegów" Ci odpowie bo ten temat był już często poruszany, padnięta skrzynia w dieslu po 200tysiącach:)

Pierwszy temat
http://forum.omegakl...ead.php?t=37708

Drógi temat
http://forum.omegakl...ead.php?t=43679

#5 OFFLINE   Bagemo

Bagemo
  • 3 postów

Napisany 01 września 2010 - 10:14

dzięki za linki do podobnych tematów. objawy podobne ale nie wszystkie . wieczorem sprawdze jeszcze raz błędy innym kompem bo diagun nic nie widzi .Myślisz że jest już pora rozstać się ze starą skrzynią? awaria przyszła tak z nienacka że jestem zaskoczony

#6 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 01 września 2010 - 11:23

biorąc pod uwagę przebieg 240000 oraz datę na filtrze stwierdzam że olej oraz filtr nigdy nie był wymieniany samego osadu było niewiele nie przypuszczam żeby tarcze były całkowicie spalone .owszem napewno osad pochodzi z tarcz wynika to z eksploatacji.
Pytanie do bardziej doswiadczonych kolegów po jakim przebiegu zaczynają się problemy z tarczami w skrzyni? oraz kiedy był poruszany podobny temat bo ja nieznalazłem?
Ciekawe czy sama wymiana oleju z filtrem przyniesie jakieś efekty

oczywiscie wierzysz w 16kkm rocznie w dieslu :) dodatkowo biorac pod uwage fakt 15 letniego diesla i skrzyni ar25 to moze ona juz poprostu sie skonczyla. wymiana oleju przyniesie tylko efekt w postaci wydanej gotowki co bedzie polowa innej skrzyni