Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Instalacja Stargas-samoczynnie przełącza się na benzynę

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Hubciu

Hubciu
  • 4 postów

Napisany 30 sierpnia 2010 - 14:37

Witam! Na samym początku chciałbym się z wami serdecznie przywitać! Jestem tu od jakiegoś czasu, ale to mój pierwszy post na tym forum. Przejrzałem je trochę poszukując odpowiedzi, ale nic nie znalazłem. Zakupiłem niedawno opla Omegę 3,0 Mv6 i jest tam właśnie zamontowana instalacja firmy Stargas (sterownik chyba Elios, a wtryskiwacze firmy Zavoli) i instalacja sama z siebie przełącza się bez powodu na benzyne. Co skutkuje oczywiście dość drogim podróżowaniem. Byłem u jednego z lepszych gazowników w okolicy, dokłądniej w Trzciance i Pan był bezsilny. Otóż podpinając się kompem do inst. to na panelu programu nie były dostępne praktycznie żadne opcje. Nie mógł w sumie niczego ustawić poza temp. przełączenia na gaz i czegoś tam jeszcze. Dzwoniłem do przedstawicieli firmy stargas i zostałem poinformowany że jedyną rzeczą jaką oni praktykują przy tej instalacji to wymiana jakiegoś MapSensora i nie mam nawet pewności że to pomoże. Czy może ktoś z was spotkał się z takim problemem? Ma może dla mnie jakieś odpowiedzi? Bo szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się za bardzo i nawet mnie nie stać na wydanie 3000 na nową instalacje.

Z góry dziękuję i Pozdrawiam!

#2 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 sierpnia 2010 - 20:11

Nie mając dobrej diagnozy: 1-Wymień filtry: fazy lotnej i ciekłej, 2-Pokaż zdjęcie mapsensora (możliwe, że z kimś na chwilę zamienisz), może dobierzemy zamiennik; ceny tego elementu to 100-350zł

#3 OFFLINE   Hubciu

Hubciu
  • 4 postów

Napisany 30 sierpnia 2010 - 20:39

No jutro postaram się zrobić dokładne zdjęcia. No własnie przedstawiciele Stargasu mówili 300 za Mapsensor, ale jak mam wydać 3 stówki i może się okazać że to nie to, to niefajnie. Myślałem żeby podmienić jakieś elementy instalacji, ale sam już nie wiem ;( Może kupić instalacje z jakiegoś rozbitka, ale nic nie widać.

#4 OFFLINE   mcm00

mcm00

irmscher

• 40 postów

Napisany 27 lutego 2011 - 10:07

coś dalej w temacie słychać ?
bo wygląda na to że mam ten sam problem

:masakra:
mcm00

#5 OFFLINE   Hubciu

Hubciu
  • 4 postów

Napisany 27 lutego 2011 - 15:06

Byłem u jednego z lepszych gazowników w mojej okolicy i nie ogarnął problemu. Pod kompem nic nie mógł zrobić bo interfejs do tej instalacji jest bardzo ubogi. Ale teraz w tym tygodniu jadę do innego Pana, który stwierdził że lubi wyzwania i zobaczymy.
Dam znać jak poszło.

Jak się nie uda tego zrobić to chyba sprzedam ten samochód... ;/ Bo już brak mi sił.

#6 OFFLINE   mcm00

mcm00

irmscher

• 40 postów

Napisany 28 lutego 2011 - 19:06

dziś wymieniłem, membranę w parowniku i filtry, pomogło, podjechałem też do firmy Q2 z Piaseczna oni maja kompa do tych instalacji, podłączyli kombajn łącznie z analizatorem spalin, były 2 błędy czujnika temperatury i ciśnienia gazu, skasowali błędy skalibrowali system gazowy powiedzieli że jest ok i to membrana i filtry mogły być przyczyną, z Piaseczna wróciłem i jak na razie jeżdżę bez żadnych problemów, średnie spalanie średnie na dystansie 320 km wyszło 11,9/100, myślę że już będzie dobrze.
mcm00

#7 OFFLINE   Hubciu

Hubciu
  • 4 postów

Napisany 01 sierpnia 2011 - 21:22

Siemanko! Sorry że odkopuje temat, ale niestety nadal nie udało mi się ogarnąć tej instalacji.
Pamiętacie jak pisałem:

Ale teraz w tym tygodniu jadę do innego Pana, który stwierdził że lubi wyzwania i zobaczymy.

No więc Pan był niemożliwy. 2 miesiące ponad trzymal Omegę nie zrobił dosłownie nic, a na końcu chciał ode mnie jeszcze 850zł!!! ;) W dodatku w ciągu tych dwóch miesięcy uszkodził grill, opone, silnik zaczął nierówno chodzić na luzie i zabrał na poczet swojej zapłaty dowód od auta i radio pioneera... Bez komentarza. Musialem moją własność odzyskiwać przez Policje która nie była wiele lepsza od gazownika, ale jakoś się udało.

Mówiłem że sprzedam jak się nie uda, ale tak jakoś mi szkoda, zżyłem się z moją Omą i nie wiem co robić... A najgorsza jest ta nierówna praca silnika. Wymieniłem teraz świece na nowe NGK Vline23 i dalej to samo... Brak mi już słów

podjechałem też do firmy Q2 z Piaseczna

Chętnie bym tam do nich pojechał, ale mam tam...427km... ;(

#8 OFFLINE   Bartus

Bartus
  • 252 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 07 stycznia 2012 - 18:05

Witam odkope temat Ma moze ktoś programik do Stargas elios???

#9 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 stycznia 2012 - 01:26

Bartek Soft 2.4.3 + Bonus ale 2.4.1 i stery do fabrycznego interfejsu. Znalezione w 3 minuty także za działanie nie odpowiadam ;)

#10 OFFLINE   Bartus

Bartus
  • 252 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 08 stycznia 2012 - 11:03

dzięki :) zobaczymy czy sie połączy :p