witam panownie ,chciałbym się dowiedzieć od szanownych kolegów czy da radę wyjąć miskę olejową bez wyciągania silnika w moim aucie ,chcę wymienić panewki korbowe a mechanior wszedł do kanału zobaczył i wyszedł twierdząc że pod jakąś belką są śrubki i nie da się .Proszę o odpowiedż

wymontowanie miski olejowej
Rozpoczęte przez
madagaskar
, 30 sie 2010, 12:45
4 odpowiedzi na ten temat
Napisany 30 sierpnia 2010 - 12:45
Napisany 30 sierpnia 2010 - 15:08
witam panownie ,chciałbym się dowiedzieć od szanownych kolegów czy da radę wyjąć miskę olejową bez wyciągania silnika w moim aucie ,chcę wymienić panewki korbowe a mechanior wszedł do kanału zobaczył i wyszedł twierdząc że pod jakąś belką są śrubki i nie da się .Proszę o odpowiedż
Silnika od razu wyciagać nie musisz, wystarczy że go podlewarujesz lub lekko podniesiesz, miske masz dwuczęściową więc to zabieg niezbędny - dokładnie opisany w książce "Sam Naprawiam Opel Omega B".
Napisany 30 sierpnia 2010 - 17:40
dzięki muszę chyba mechaniora zmienić bo coś pojęcia chyba nie ma ,pany a czy ktoś wymieniał panewki korbowe ?
Napisany 03 września 2010 - 01:13
ja zawsze opuszczałem sanki podnosiłem silnik i dopiero w tedy zwalałem miskę
Wymiana panewek korbowych jak masz pojecie to możesz sie brać za to.
Ale czy przyczyną stukania są panewki. te które masz mogły uszkodzić wał i trzeba będzie go szlifować. Koszt wymiany panewek ze szlifem i robocizną obliczam na jakieś 700zł i najlepiej to jak najszybciej zrobić chyba ze jeszcze nie wytarło wału to same panewki zmień. trzeba do tego rozebrać tylko dól silnika góry nawet nie rozbieraj bo nie trzeba
Wymiana panewek korbowych jak masz pojecie to możesz sie brać za to.
Ale czy przyczyną stukania są panewki. te które masz mogły uszkodzić wał i trzeba będzie go szlifować. Koszt wymiany panewek ze szlifem i robocizną obliczam na jakieś 700zł i najlepiej to jak najszybciej zrobić chyba ze jeszcze nie wytarło wału to same panewki zmień. trzeba do tego rozebrać tylko dól silnika góry nawet nie rozbieraj bo nie trzeba
Napisany 03 września 2010 - 07:19
ja zawsze opuszczałem sanki podnosiłem silnik
i dopiero w tedy zwalałem miskę
I właśnie to chyba najszybszy sposób
Ale jak Ci tłucze w silniku to lepiej wyjąć silnik i go otworzyć ze wszystkim od góry i po kolei zrobić wszystko