Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

wymontowanie miski olejowej

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
4 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   madagaskar

madagaskar
  • 188 postów

Napisany 30 sierpnia 2010 - 12:45

witam panownie ,chciałbym się dowiedzieć od szanownych kolegów czy da radę wyjąć miskę olejową bez wyciągania silnika w moim aucie ,chcę wymienić panewki korbowe a mechanior wszedł do kanału zobaczył i wyszedł twierdząc że pod jakąś belką są śrubki i nie da się .Proszę o odpowiedż

#2 OFFLINE   jojovian

jojovian
  • 98 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 30 sierpnia 2010 - 15:08

witam panownie ,chciałbym się dowiedzieć od szanownych kolegów czy da radę wyjąć miskę olejową bez wyciągania silnika w moim aucie ,chcę wymienić panewki korbowe a mechanior wszedł do kanału zobaczył i wyszedł twierdząc że pod jakąś belką są śrubki i nie da się .Proszę o odpowiedż

Silnika od razu wyciagać nie musisz, wystarczy że go podlewarujesz lub lekko podniesiesz, miske masz dwuczęściową więc to zabieg niezbędny - dokładnie opisany w książce "Sam Naprawiam Opel Omega B".

#3 OFFLINE   madagaskar

madagaskar
  • 188 postów

Napisany 30 sierpnia 2010 - 17:40

dzięki muszę chyba mechaniora zmienić bo coś pojęcia chyba nie ma ,pany a czy ktoś wymieniał panewki korbowe ?

#4 OFFLINE   Hubcik

Hubcik
  • 60 postów

Napisany 03 września 2010 - 01:13

ja zawsze opuszczałem sanki podnosiłem silnik i dopiero w tedy zwalałem miskę
Wymiana panewek korbowych jak masz pojecie to możesz sie brać za to.
Ale czy przyczyną stukania są panewki. te które masz mogły uszkodzić wał i trzeba będzie go szlifować. Koszt wymiany panewek ze szlifem i robocizną obliczam na jakieś 700zł i najlepiej to jak najszybciej zrobić chyba ze jeszcze nie wytarło wału to same panewki zmień. trzeba do tego rozebrać tylko dól silnika góry nawet nie rozbieraj bo nie trzeba

#5 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 września 2010 - 07:19

ja zawsze opuszczałem sanki podnosiłem silnik
i dopiero w tedy zwalałem miskę

I właśnie to chyba najszybszy sposób

Ale jak Ci tłucze w silniku to lepiej wyjąć silnik i go otworzyć ze wszystkim od góry i po kolei zrobić wszystko