Lekki kotlet, ale co tam...
Mianowicie będą nam potrzebne: śrubokręt krzyżak najlepiej krótki, nożyk, ew. śrubokręt płaski o cienkim ostrzu, smar penetrujący, odrobina czasu i samozaparcia
Sugerowana kolejność działań:
-odkręcić śrubę z przodu mocowania plastikowego boczka (trzeba palcem wymacać śrubę, jest ukryta głębiej w rogu siedzenia od dołu
-wyjąć cały boczek ze sterowaniem, zdjąć klawisze sterowania i odkręcić panel (boczek jest na dwóch zatrzaskach i założony jest uszkiem na tylną część fotela, klawisze trzeba DELIKATNIE podważyć cienkim śrubokrętem i zejdą bez problemu, panel jest przykręcony paroma śrubkami)
- rozpiąć panel sterowania fotelem tak aby był dostęp do kabli i ścieżek (znów cienki srubokręt i wyczucie przydatne, trzeba rozpiąć wszystkie klipsy trzymające w kupie panel)
-w tym miejscu sugeruję wyjęcie bezpiecznika foteli (czwarty od prawej w dolnym rzędzie), przyda się to do rozpinania osłony przełącznika od regulacji danej funkcji fotela, mnie udało się przypadkiem zrobić zwarcie i wywalić bezpiecznik (delikatnie zdjąć osłonę podważając ją delikatnie z każdej strony)
- po zdjęciu góry przełącznika ukazują nam się mikro styki, sugeruję nie pchać do nich nic ostrego, oraz metalowego i uważać na mały element w kształcie literki U, ponieważ lubi się wysunąć i zablokować mikrostyki
- włożyć bezpiecznik z powrotem do gniazda i delikatnie palcem lub czymś niemetalowym zewrzeć osobno jeden a potem drugi mikro styk, jak fotel zaskoczy to znaczy że silniczki sterowania są ok, a tylko styki zaśniedziały lub się zabrudziły. Ja zalałem wszystko smarem w stylu WD i poruszałem wajchą w obie strony celem utrwalenia efektu
- na koniec może warto wszystko przeczyścić co powinno zapewnić długą, bezproblemową i wygodną eksploatację fotela od strony sterowania
- cieszyć się z działającego fotela z regulacją jak w klasie business
Próba zwierania pojedynczego mikro styku pozwala na sprawdzenie czy z jego strony nastąpiła awaria, jest to moim zdaniem bezpieczny sposób na sprawdzenie działania elektryki fotela. Wszelkie sprawdzanie radzę robić bardzo delikatnie, ponieważ mocowanie dźwigni sterującej mikro stykami jest dość delikatne i łatwo je uszkodzić.
W razie problemów pisać...