Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zacina sie "skacze" wskazówka obrotomierza do 2,500 obrotów silnika

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   sieniag

sieniag
  • 69 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 25 sierpnia 2010 - 15:40

Witam.Troche poszukałem po rónych postach i jest dużo tematów o wadliwie działajacym obrotomierzu wraz z czujnikiem poziomu paliwa a ja mam troche inny problem.
Auto działa poprawnie i reszta wskażników na zestawie jest ok a wskazówka od obrotomierza przy dodawaniu gazu skacze nie idzie płynnie az do momentu gdy silnik przekroczy 2,500 obrotów to wskazówka idzie dalej płynnie.Jak spadaja obroty to wskazówka idzie ok tylko w momencie dodawania gazu ona skacze.
Nie wiem co to może byc czy to wina samego obrotomierza ze sie przycina czy cos z elektryka zestawów
Prosze o porade

#2 OFFLINE   zarowa1945

zarowa1945
  • 40 postów

Napisany 08 listopada 2010 - 00:16

tego typu usterki biorą się z niedomagań elektryki takich jak: przewody masowe i/lub niesprawności altka. U mnie przyczyną był altek-zachowanie wskazówek identyczne...

#3 OFFLINE   nikkoo

nikkoo
  • 303 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 09 lipca 2011 - 17:13

Witam.Troche poszukałem po rónych postach i jest dużo tematów o wadliwie działajacym obrotomierzu wraz z czujnikiem poziomu paliwa a ja mam troche inny problem.
Auto działa poprawnie i reszta wskażników na zestawie jest ok a wskazówka od obrotomierza przy dodawaniu gazu skacze nie idzie płynnie az do momentu gdy silnik przekroczy 2,500 obrotów to wskazówka idzie dalej płynnie.Jak spadaja obroty to wskazówka idzie ok tylko w momencie dodawania gazu ona skacze.
Nie wiem co to może byc czy to wina samego obrotomierza ze sie przycina czy cos z elektryka zestawów
Prosze o porade

Odświeżę kotleta ale to pierwszy temat jaki pokazała szukajka.

Mianowicie czy kolego sieniag udało Ci się rozwiązać ten problem?

U mnie jest podobnie do 2 tys obrotów. Dodam że alternator mam po naprawie, napięcie ładowania w granicach 14.4 V

Zna ktoś przyczynę?

#4 OFFLINE   sieniag

sieniag
  • 69 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 19 lipca 2011 - 09:28

Odświeżę kotleta ale to pierwszy temat jaki pokazała szukajka.

Mianowicie czy kolego sieniag udało Ci się rozwiązać ten problem?

U mnie jest podobnie do 2 tys obrotów. Dodam że alternator mam po naprawie, napięcie ładowania w granicach 14.4 V

Zna ktoś przyczynę?

Witam
Nie..nie naprawiłem tego
Jeżdże dalej z tą usterka
Zaznacze tylko że ta usterka nasila sie przy wysokich temperaturach na zewnątrz

#5 OFFLINE   nikkoo

nikkoo
  • 303 postów

Napisany 19 lipca 2011 - 15:14

Zaznacze tylko że ta usterka nasila sie przy wysokich temperaturach na zewnątrz

Nie bardzo mam teraz jak to sprawdzić bo zima nagle nie nastanie, aczkolwiek u mnie również usterka pojawiła się właśnie w okresie wyższych temperatur.

#6 OFFLINE   Adaszu

Adaszu
  • 40 postów

Napisany 22 lipca 2011 - 20:08

U mnie również usterka przy wyższych temperaturach staram się nie zwracać uwagi choć wiem że to denerwuje ale mimo to auto zachowuje się tak jak przed usterką normalni jeżdzi itd.

#7 OFFLINE   cyp3k

cyp3k
  • 518 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 24 lipca 2011 - 19:24

U mnie również usterka przy wyższych temperaturach staram się nie zwracać uwagi choć wiem że to denerwuje ale mimo to auto zachowuje się tak jak przed usterką normalni jeżdzi itd.

U mnie kiedys bylo identycznie, tyle ze po tym jak zostawilem samochod lecac na wczasy na pakingu... stal w pelnym sloncu 2tygodnie, przy powrocie do Lodzi i wyczyszczeniu masy wszystko wrocilo do normy. Moze to Wam da jakis trop.

#8 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów

Napisany 03 kwietnia 2012 - 22:42

Lekki odkop. U umnie jest dokładnie to samo. Wskazówka obrotomierza gdy temepratura jest niska działa poprawnie. Jak pojadę w trasę licznik nagrzeje się od żarówek to przy 2-2,5 tyś wskazówka zaczyna szarpać i zacinać się. Czasem zamiast pokazać 650 obr na luzie zostaje przy 2 tyś i dopiero puknięcie w licznik powoduje, że wskazówka opada. Wymieniałem już silniczki jak i cały licznik z innej omegi - bez zmian. Ma ktoś na to jakieś rozwiązanie ?

#9 OFFLINE   ziomalkoryto

ziomalkoryto
  • 69 postów

Napisany 06 kwietnia 2012 - 22:08

też się podłącze a mianowicie ja z kolei mam problem z wariującą wskazówką temperatury płynu bardzo często zawyża temp a gdy puknę w deske nad zegarami to schodzi do właściwej. Ścieżki w zegarach czy co... ??

#10 OFFLINE   cesarjulio07

cesarjulio07
  • 38 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 kwietnia 2012 - 21:00

....tyż tak miałem.... :) ale już jest OK!!! :D nie pamiętam co było nie halo ale przed naprawą mój mechanior podał dwie opcje: 1.Czujnik przy skrzyni 2.Alternator Jeżeli to w czymś pomoże to super....!!!