Mieszki - wymiana Omega B FL
Rozpoczęte przez
Oskar85
, 21 sie 2010, 10:48
7 odpowiedzi na ten temat
Napisany 21 sierpnia 2010 - 10:48
Witam, czy wymieniał ktoś mieszki w Omedze B FL? Znalazłem tematy o wymianie ale było tam tylko z wersji B. W FL jest taka dziwna podwójna ramka jeśli chodzi o mieszek dźwigni zmiany biegów i nie wiem za bardzo jak to rozebrać bo to wygląda jak by było sklejone... i wklejona tam była między te dwie części skóra... Jeśli ktoś wie jak to wymienić bardzo proszę o pomoc...

Napisany 21 sierpnia 2010 - 11:03
Jak mnie pamięć nie myli to tam masz zatrzaski po 2 na bok. Co prawda nie wyjmowałem mieszka ale tak coś kojarzę.
Napisany 21 sierpnia 2010 - 11:26
Tzn. ramkę wyjąłem bez problemu i faktycznie tam są zatrzaski ale jak wyjąłem trochę się zdziwiłem bo mieszek i ramka tworzą jak by całość... tzn mieszek jest chyba przyklejony do tej ramki... Czy to trzeba wymieniać i szukać kompletu z ramką czy może ma ktoś jakiś sposób aby tego nie uszkodzić?
Napisany 21 sierpnia 2010 - 14:05
ja wymieniałem, musisz rozebrac ramkę, włorzyć nowy mieszek, a później skleić
Napisany 21 sierpnia 2010 - 21:17
Dziś udało mi się wymienić mieszek od hamulca ręcznego... Wyjąłem ramkę z mieszkiem i tu już było prościej tzn mieszek był przymocowany do plastikowej ramki zszywkami... nie miałem pod ręką zszywacza tapicerskiego więc ponawiercałem cieniutkim wiertłem kilka dziurek i tak jakby "przyszyłem" grubszą nicią nowy mieszek tak jak był stary zamontowany
Wyszło jak z fabryki 
Ok, dzięki za podpowiedź, to jutro postaram się wziąść za drugi, mianowicie od dźwigni zmiany biegów, mam nadzieje że jakoś się uda...

ja wymieniałem, musisz rozebrac ramkę, włorzyć nowy mieszek, a później skleić
Ok, dzięki za podpowiedź, to jutro postaram się wziąść za drugi, mianowicie od dźwigni zmiany biegów, mam nadzieje że jakoś się uda...
Napisany 29 sierpnia 2010 - 13:16
Mieszki zmienione, wyglądają jak z fabryki
Faktycznie z ramką od dźwigni zmiany biegów jest trochę zabawy ale da się zrobić. Mieszek naciągnąłem na ramkę przymocowałem nicią tak jak w przypadku ramki od ręcznego, przyciąłem do rozmiarów ramki, zrobiłem dziurki aby złożyć ramkę i skleiłem ją na powrót... Opis zostawiam dla osób chcących wymienić mieszki w swojej Omedze B FL. Mam nadzieje, że się przyda. Pozdrawiam

Napisany 30 sierpnia 2010 - 13:22
Napisz jeszcze, gdzie kupowales mieszki.
Mieszki zakupione zostały przez allegro od użytkownika "Sport-Auto".
Daje link na sklep:
http://allegro.pl/sh...shop_id=5883333
Co prawda mieszki są do Omegi B i rozmawiałem z Panem czy mieszki pasują również do Omegi B FL. Odpowiedział, że nie jest do końca przekonany więc gdyby coś było nie tak to po prostu żebym odesłał i bez problemu zwrócą pieniądze.
Okazało się że wystarczyło mieszek od dźwigni zmiany biegów trochę przyciąć do ramki i to wszystko

A tak wygląda to po montażu

[ATTACH]8597[/ATTACH]
[ATTACH]8598[/ATTACH]