Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Mieszki - wymiana Omega B FL

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Oskar85

Oskar85
  • 9 postów

Napisany 21 sierpnia 2010 - 10:48

Witam, czy wymieniał ktoś mieszki w Omedze B FL? Znalazłem tematy o wymianie ale było tam tylko z wersji B. W FL jest taka dziwna podwójna ramka jeśli chodzi o mieszek dźwigni zmiany biegów i nie wiem za bardzo jak to rozebrać bo to wygląda jak by było sklejone... i wklejona tam była między te dwie części skóra... Jeśli ktoś wie jak to wymienić bardzo proszę o pomoc... :(

#2 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 21 sierpnia 2010 - 11:03

Jak mnie pamięć nie myli to tam masz zatrzaski po 2 na bok. Co prawda nie wyjmowałem mieszka ale tak coś kojarzę.

#3 OFFLINE   Oskar85

Oskar85
  • 9 postów

Napisany 21 sierpnia 2010 - 11:26

Tzn. ramkę wyjąłem bez problemu i faktycznie tam są zatrzaski ale jak wyjąłem trochę się zdziwiłem bo mieszek i ramka tworzą jak by całość... tzn mieszek jest chyba przyklejony do tej ramki... Czy to trzeba wymieniać i szukać kompletu z ramką czy może ma ktoś jakiś sposób aby tego nie uszkodzić?

#4 OFFLINE   kogut

kogut

240PS 550NM -> STRAIGHT 6

• 889 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 21 sierpnia 2010 - 14:05

ja wymieniałem, musisz rozebrac ramkę, włorzyć nowy mieszek, a później skleić

#5 OFFLINE   Oskar85

Oskar85
  • 9 postów

Napisany 21 sierpnia 2010 - 21:17

Dziś udało mi się wymienić mieszek od hamulca ręcznego... Wyjąłem ramkę z mieszkiem i tu już było prościej tzn mieszek był przymocowany do plastikowej ramki zszywkami... nie miałem pod ręką zszywacza tapicerskiego więc ponawiercałem cieniutkim wiertłem kilka dziurek i tak jakby "przyszyłem" grubszą nicią nowy mieszek tak jak był stary zamontowany :D Wyszło jak z fabryki :D

ja wymieniałem, musisz rozebrac ramkę, włorzyć nowy mieszek, a później skleić

Ok, dzięki za podpowiedź, to jutro postaram się wziąść za drugi, mianowicie od dźwigni zmiany biegów, mam nadzieje że jakoś się uda...

#6 OFFLINE   Oskar85

Oskar85
  • 9 postów

Napisany 29 sierpnia 2010 - 13:16

Mieszki zmienione, wyglądają jak z fabryki :D Faktycznie z ramką od dźwigni zmiany biegów jest trochę zabawy ale da się zrobić. Mieszek naciągnąłem na ramkę przymocowałem nicią tak jak w przypadku ramki od ręcznego, przyciąłem do rozmiarów ramki, zrobiłem dziurki aby złożyć ramkę i skleiłem ją na powrót... Opis zostawiam dla osób chcących wymienić mieszki w swojej Omedze B FL. Mam nadzieje, że się przyda. Pozdrawiam :)

#7 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 29 sierpnia 2010 - 19:17

Napisz jeszcze, gdzie kupowales mieszki.

#8 OFFLINE   Oskar85

Oskar85
  • 9 postów

Napisany 30 sierpnia 2010 - 13:22

Napisz jeszcze, gdzie kupowales mieszki.

Mieszki zakupione zostały przez allegro od użytkownika "Sport-Auto".

Daje link na sklep:
http://allegro.pl/sh...shop_id=5883333

Co prawda mieszki są do Omegi B i rozmawiałem z Panem czy mieszki pasują również do Omegi B FL. Odpowiedział, że nie jest do końca przekonany więc gdyby coś było nie tak to po prostu żebym odesłał i bez problemu zwrócą pieniądze.
Okazało się że wystarczyło mieszek od dźwigni zmiany biegów trochę przyciąć do ramki i to wszystko :)

A tak wygląda to po montażu :D

[ATTACH]8597[/ATTACH]

[ATTACH]8598[/ATTACH]