Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Problem z opuszczanie żaluzji.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
16 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 sierpnia 2006 - 21:03

Mam problem z żaluzją.
Normalnie mi działała i przestała działać. Dzisiaj ja opuściłem i jak potem podniosłem to już nie chce się opuścić. Slychać piknięcie jak wciskam przycisk od żaluzji i po paru sekundach ponownie słychać piknięcie, czyli jakby sie wyłączała, to oznacza że powinna sie opuścić, ale nic z tego. Niedawno zmienialem silniczek. Czy to moze byc coś z bezpiecznikiem, czy znowu padł mi silniczek.

#2 OFFLINE   bartas

bartas
  • 135 postów

Napisany 09 sierpnia 2006 - 22:21

jak "cyka" tzn. ze jest prad ... rozkrec, nasmaruj powinno byc ok :twisted: :cool:

#3 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 10 sierpnia 2006 - 14:34

witam
u mnienie składa się jedna strona tzreba atakowac na dwa razy...
i działa...
prawdopodobnie jedna prowadnica za bardzo sie odchyla??? :???:

a prowadniece się poruszają(czy jest szarpnięcie jak włączasz przycisk???)

albo musisz nasmarować prowadnice(chciaz takie opory nie powinny wystąpic) albo pewnikiem cosik z silniczkiem...

oby nie...

pozdro
:mrgreen:

#4 OFFLINE   duet86

duet86
  • 119 postów

Napisany 11 sierpnia 2006 - 00:19

pyka ci przkaźnik od rolety kiedy zaczyna podawac i kiedy rozłącza prąd, jezeli nie zgrzyta ci przy żaluzji to znaczy ze silniczek jest do wymiany na bank.
Pozdrawiam
Omega 2,5 Turbo Dziura

#5 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 11 sierpnia 2006 - 11:23

Witam u mnie w omie wystąpiło to samo z roletą. Też słychać pyknięcie i nic sie nie dzjeie roleta wysunięta i nie chce sie złożyć, czyli regularnie otwierac,zamykac. Jak ściągaliście tylną pułke??????????? powyciągałem zagłówki i ich prowadnice, te 3 spinki , boczki oparć i uszczelke za oparciami. I ni uja nie wiem co dalej :???:

#6 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 11 sierpnia 2006 - 11:26

Ijeszcze cos czym smarujecie te prowadnice rolety??

#7 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 11 sierpnia 2006 - 14:45

nie mamzielonego pojęcia czym się to smaruje.... :evil:

pewnie jakims smarem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

je równiez nie mogę sę dostac do tej rolety..... :twisted:

u mnie w niej są kawałki szyby która pewnie wcześniej była wybita......

i na zakrętach lataja i szuuuuuuu z jednaj na druga i szuuuuuuuuuuuuuuuuu
na drugą..... :twisted:

czy ktos wie jak się do niej dostac i wyczyścic.....

wchodziłem do bagażnika i nic tam nie ma......

pozdro......

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#8 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 11 sierpnia 2006 - 18:24

Siemanko właśnie rozebrałem tylną deskei rolete to jest robota na kilka dobrych dobrych dobrych kwadransów :???: ale zaczyna się od:
-zagłówki i ich prowadnice
-boczne oparcia kanapy
-3 takie małe wciskane zapinki
W bagażniku są śuby na podszybiu i trzeba odkręcić nakrętki chyba jest ich 7 czy 9.
Ustawienie pasów maks. do góry, podnieść i rwać tylną półke razem z roletą do siebie równolegle do szyby.
Wychodzi tylna półka razem z roletą tak jest najlepiej potem jeszcze są 3 śruby w tylnej części rolety.

A jeśli chodzi o całkowte rozebranie rolety to
przy tych kółkach które jeżdżą po tylnej szybie jest po jednej śrubce. A kolejności montażu jeszcze nie znam ponieważ nie przykręcałemm jeszcze.

#9 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 11 sierpnia 2006 - 18:40

Ja myślałem iż spalony mam silnik rolety. Podczas włączania przyciskiem tylko było słychać pyknięcie a roleta stała w miejscu(u mnie otwarta). Myślałem również że z powodu braku smaru mogła się zacinać roleta albo w ogóle nie otwierać czy zamykać.Również nieprawda :!: . Odkręciłem i odłączyłem silnik rolety wraz z tą czarną puszką sterującą i dwiema łapkami od całej rolety by zobaczyć czy to właaśnie brak smaru powoduje zacinanie NIEPRAWDA :!: . Podczas próby działania słychać że dochodzi prąd do silnika ale nic sie niee rusza.Wiec to nie jest zaden brak smaru. Następnie rozebrałem sam mechanizm przy silniczku gdyż nie mogłem odkręcić samego silnika. Jak się okazało silnik jest 100% sprawny (a przecież się nie ruszał) wina leży w tym mechaniźmie i wymiana samego silniczka nic nie da bo uszkodzony(napewno) mechanizm znów spali silniczek. Owy mechanizm się wyciera, a u mnie zaczęły kruszyć się ząbki (tam są takie dwie zębatki). I ból w tym czy ktoś zechce sprzedać sam mechanizm ten przy silniczku :sad:

#10 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów

Napisany 11 sierpnia 2006 - 20:39

Dzieki koledzy za pomoc, ale nie wiem co bylo, na drugi dzien juz normalnie wszystko działa. Mysle ze to sprawa tych deszczy. :mrgreen:

#11 OFFLINE   Krzycho

Krzycho
  • 114 postów

Napisany 28 sierpnia 2006 - 12:17

mam problem tego typu

roletka podnosi się i opuszcza bez problemu

tylko jak ją zamknę to wydaje z siebie stuki tak jak by nie odłączało prądu po jej całkowitym zwinięciu :cry:

co z takim fantem można zrobić? (jeszcze tego nie rozbierałem)

#12 OFFLINE   FPL

FPL
  • 598 postów

Napisany 26 września 2009 - 20:50

Siemanko właśnie rozebrałem tylną deskei rolete to jest robota na kilka dobrych dobrych dobrych kwadransów :???

No właśnie. Czy naprawdę nie ma żadnego sposobu, żeby naprawić roletę tylnej szyby w sedanie bez rozbebeszania "połowy" samochodu?

#13 OFFLINE   FPL

FPL
  • 598 postów

Napisany 13 listopada 2009 - 22:32

Jeszcze się nie zabrałem za roletę, ale przymierzam się i mam takie pytanie. Skoro fabrycznie tylna pułka jest przyklejona do tylnej szyby i trzeba ją drzeć na siłę to:

1) Czy nie ma ryzyka, że pęknie mi przy tym szyba
2) Czy nie warto by taką półkę z powrotem przykleić? Czy bez tego nie będzie podskakiwać/stukać na dziurach?

#14 OFFLINE   dominik_z

dominik_z
  • 591 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 listopada 2009 - 22:58

Jeszcze się nie zabrałem za roletę, ale przymierzam się i mam takie pytanie. Skoro fabrycznie tylna pułka jest przyklejona do tylnej szyby i trzeba ją drzeć na siłę to:

1) Czy nie ma ryzyka, że pęknie mi przy tym szyba
2) Czy nie warto by taką półkę z powrotem przykleić? Czy bez tego nie będzie podskakiwać/stukać na dziurach?

Przerabialem wyjmowanie polki w te wakacje i:
1. IMHO polka nie jest super mocno przyklejona do szyby i przy nie za duzym pociagnieciu odeszla od szyby - wydaje mi sie, ze wczesniej nie byla wyciagana.
2. zakladajac ja z powrotem nic nie kleilem i nie slychac jej na dziurach - mocowaniami sie ja do szyby dociska i nie ma luzu.

#15 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 13 listopada 2009 - 23:03

Skoro fabrycznie tylna pułka jest przyklejona do tylnej szyby

W paru Omegach wyjmowałem półkę i żadna nie była przyklejona :hmm:

#16 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 listopada 2009 - 23:06

Po wymianie szyby tak się dzieje. Tak było w mojej starej klusce.

#17 OFFLINE   waldus244

waldus244
  • 365 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 14 listopada 2009 - 06:56

u mnie też ciężko wychodziła półka ale mysle że ona nie jest przyklejona tylko ona sie samowulkanizuje pod wpływem słońca ale moge sie mylić. a co do rolety to ona sie po prostu zakleszcza od jeżdżenia po dziurach u mnie sie złożyła i już nie powstała wiec ja wyciągnołem odkręciłem ramiona od przekładni i odkręcilem silniczek włożyłem spowrotem i wszystko było oki działa do dziś