Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wskaźnik od poziomu gazu szaleje

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Christo

Christo
  • 224 postów

Napisany 14 sierpnia 2010 - 19:03

Witam! Ostatnio w mojej Omie B 3.0 z z sekwencją BRC pojawił sie problem złego wskazywania poziomu gazu w zbiorniku. Mianowicie przez pewien czas zdarzało się, że mimo zatankowania do pełna świeciły mi się 3 zielone kontrolki (w kabinie), ale po kilku km włączała się brakująca 4-ta. Teraz kontrolki bardzo szybko gasną i oto mam 40 litrów gazu w zbiorniku, a wskażnik poziomu gazu w kabinie pokazuje mi rezerwę (czyli migająca jedna zielona kontrolka). Wskażnik poziomu gazu przy butli w bagażniku wskazuje prawidłową wartość.

Wiecie czym to może być spowodowane?

#2 OFFLINE   itor

itor

LPG! NIE DLA IDIOTOW!

• 375 postów

Napisany 14 sierpnia 2010 - 19:22

Ile czasu masz gaz, od jak dawna tak jest, wczesniej bylo OK?

#3 OFFLINE   Christo

Christo
  • 224 postów

Napisany 14 sierpnia 2010 - 20:20

Gaz mam od listopada zeszłego roku. Zrobiłem na nim 12 tys. km. Tak, do niedawna wszystko było jak najbardziej w porządku jeśli chodzi o te kontrolki.

#4 OFFLINE   itor

itor

LPG! NIE DLA IDIOTOW!

• 375 postów

Napisany 14 sierpnia 2010 - 20:31

Ktos sie podpinal pod komputer gazowy w ostatnim czasie?

#5 OFFLINE   Christo

Christo
  • 224 postów

Napisany 14 sierpnia 2010 - 21:25

Kiedyś miałem z moim BRC wiele problemów, więc podpinali się na okrągło. Przez ostatnie pół roku jednak problemów nie było do czasu kiedy właśnie ten wskaźnik w kabinie zaczął wariować.

Zapomniałem dodać, że często się on też zawiesza tzn. pali się stale pomarańczowa kontrolka (informująca o momencie przełączania benzyny na gaz). Wszystko się oczywiście przełącza, ale wskaźnik w kabinie żyje własnym życiem.

#6 OFFLINE   itor

itor

LPG! NIE DLA IDIOTOW!

• 375 postów

Napisany 15 sierpnia 2010 - 06:55

Kiedyś miałem z moim BRC wiele problemów, więc podpinali się na okrągło. Przez ostatnie pół roku jednak problemów nie było do czasu kiedy właśnie ten wskaźnik w kabinie zaczął wariować.

Zapomniałem dodać, że często się on też zawiesza tzn. pali się stale pomarańczowa kontrolka (informująca o momencie przełączania benzyny na gaz). Wszystko się oczywiście przełącza, ale wskaźnik w kabinie żyje własnym życiem.

jezeli cie to irytuje to pozostaje wymiana na sprawny

#7 OFFLINE   Christo

Christo
  • 224 postów

Napisany 15 sierpnia 2010 - 08:53

No właśnie nie tyle irytuje co obawiam się, że ten wskaźnik ma jakiś wpływ na istalację (skądś przecież musi te informacje pobierać) i kiedy sam oceni, że gazu nie ma to przełączy mi na benzynę mimo, że butla będzie jeszcze w połowie pełna...

PS Dużo jest zabawy z wymianą tego wskaźnika dla autoryzowanego serwisu? To jest kwestia wymiany samego wskaźnika? Cos mi sie wydaje, że on otrzymuje info od czegoś jaki jest poziom gazu w butli i tak wskazuje.

#8 OFFLINE   itor

itor

LPG! NIE DLA IDIOTOW!

• 375 postów

Napisany 15 sierpnia 2010 - 09:35

Wymiana trwa krotko. Na benzyne przelacza sterownik lpg nie na podstawie wskazan diod na centralce ale na podstawie cisnienia gazu:)

#9 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 15 sierpnia 2010 - 11:35

Jest to niestety normalne ze z czasem pokazuje glupoty. Mi na pczatku pokzywal bdb. Po roku wyswietla diody zupelnie losowo.

#10 OFFLINE   Christo

Christo
  • 224 postów

Napisany 15 sierpnia 2010 - 20:43

Hmmm, mi gazownik przy montażu też coś wspominał, że ten wskaźnik jest wadliwy, ale nie sadziłem że mi się to tak szybko zepsuje ;) Cóż, pozostaje wymiana na gwarancji przy najbliższej okazji. ;)

#11 OFFLINE   karpiol

karpiol

fighter

• 163 postów

Napisany 22 sierpnia 2010 - 18:29

u mnie znów jest taka sytuacja że pierwsze tankowanie weszło 54l do butli. po przejechaniu 100km zatankowałem gaz żeby sprawdzić ile pali weszło 11l za drugim razem przejechałem 200km i znów zatankowałem weszły 22l czyli wychodzi że pali 11l na 100km. przejechałem 330km i już świeci mi się rezerwa choć w butli jest (powinno być) około 18l gazu. ogólnie diody na tym panelu szybko gasną, butla niby tez pokazuje małą wartość gazu w butli, co jest? mieliście podobną sytuacje?

jak odpalę silnik to zapalą się wszystkie diody, zgasną zapali się czerwona i miga, po jakimś czasie przestanie migać i znowu zacznie. co jest? czy to jest oznaka że gazu jest mało?

i jeszcze jedno pytanko każdy sterownik generuje sygnały dźwiękowe??