Przepływomierz- jakie zachowanie po odłaczeniu
Napisany 26 lipca 2010 - 11:40
Pytam bo z ciekawości odłączałem ostatnio przepływomierz i silnik nie okazywał żadnej reakcji, tak na marginesie odłączyłem go z powodu wysokiego spalania 16 litrów LPG w mieście oraz z powodu dużego muła na niskich obrotach wciskam pedał gazu.... przez chwile brak mocy po czym się zbiera dość powoli powyżej 3000 tys jest juz ok. Miałem wrażenie że auto po odłączeniu przepływomierza jest troszkę mocniejsze.
Oczywiście Check po odłączeniu przepływki zapala się na desce. Dodam jeszcze ze moja instalacja LPG to sekwencja STAG 300
Napisany 26 lipca 2010 - 11:50
PS. Czy jesli moja przeplwka jest uszkodzona (na kompie pokazywalo zerowy przeplyw powietrza) to powinna byc wpieta wtyczka czy ja wypiac?
Napisany 26 lipca 2010 - 12:30
i tu sie mylisz przepływomierz jest tak samo ważny jak i sondaWina wysokiego spalania LPG sadze ze nie lezy po stronie przeplywki.

bez sprawnej przeplywki nigdy nie będziesz miał prawidłowego spalania bo silnik pracuje w trybie awaryjnym i sztywnych mapach co za tym idzie sonda też dostaje błędny sygnał i to wszystko przekłada się na wysokie spalanie
Napisany 26 lipca 2010 - 12:53
i tu sie mylisz przepływomierz jest tak samo ważny jak i sonda
!
bez sprawnej przeplywki nigdy nie będziesz miał prawidłowego spalania bo silnik pracuje w trybie awaryjnym i sztywnych mapach co za tym idzie sonda też dostaje błędny sygnał i to wszystko przekłada się na wysokie spalanie
W takim razie az strach pomyslec jakie mialbym spalanie jak bym mial sprawna przeplywke. Zastanawia mnie wiec powod dla ktorego spalanie jest u mnie w normie na LPG. Jest mozliwa emulacja przeplywki przez sterownik LPG? ja mam 2 generacje i Bingo S4. Bo jezeli nie to nie rozumiem

Napisany 26 lipca 2010 - 15:35

Napisany 26 lipca 2010 - 23:19
Napisany 27 lipca 2010 - 13:45
Dodam ze spalanie na komputerze to 14,8 litrow także nie małe chociaż realne spalanie czasem sięga 16 litrów

Napisany 27 lipca 2010 - 14:01

Napisany 27 lipca 2010 - 18:10
Dodam, że jak normalnie pali od 10.5 do 12 (mówie o LPG) to z uszkodzoną przepływką brał nawet 14, objawy takie jak u Ciebie, po odłączeniu objawy jak pisałem.będzie jeździł normalnie tylko błąd zacznie świecić oczywiście i będzie wiecej palił

Napisany 28 lipca 2010 - 20:30
Objaw: zapalona kontrolka check
większy stosunek paliwa/powietrza czyli teoretycznie mocniejszy z racji większego dawkowania paliwa. Indywidualnie sprawdz objawy swojej kluchy rozpinając przepływke. A realne spalanie na poziomie 14-16l gazu jest normą. 10-12l to mit
u mnie z niedzialajaca ale podpieta przeplywka realne srednie spalanie LPG od 8 maja to 12,48
Napisany 28 lipca 2010 - 20:50
Wychodzi na to, że część zbędnau mnie z niedzialajaca ale podpieta przeplywka realne srednie spalanie LPG od 8 maja to 12,48

Napisany 02 maja 2015 - 10:11