Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Podmiana elektroniki (KOMP Immo + kluczyk)

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
29 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Krzychucx

Krzychucx
  • 32 postów

Napisany 15 lipca 2010 - 15:31

Witam
Wysiadł mi transporder przy kluczyku. PO 10 warsztatach w Płocku przejechanych na lince chyba czas wziąść sprawę we własne ręce. Pytanko. Czy dobrze kombinuję?
Kupić kompa immo + stacyjkę ( Oma 97 2,0 16 v 136 km) i przeszczepić te wnętrzności? Ma to ręce i nogi? Bo mnie już trafia a auto to taxówka ...stoje i nie jeżdżę a mechanicy "tak tak nie ma problemu a za chwilę " się nie da " masakra.... Przeczytałem chyba wszytskie Państwa porady na forum i nie doszukałem się odp na trapiące mnie pytanie. Z góry śliczne dziękiu za odpowiedź ....szkoda mi Megi służy dzielnie od lat 13 i wywalić jąw krzaki z powodu dziadowskich mechaników...żal.

#2 OFFLINE   gobo

gobo
  • 106 postów

Napisany 15 lipca 2010 - 15:46

Komp immo + sterownik silnika + stacyjka + kluczyk z jednego autka. Będzie OK
Stacyjka niekoniecznie potrzebna bo tam jest tylko odbiornik. Kod jest obrabiany w immo.
Można też dorobić kluczyk i zaprogramować transponder. Co niektórzy dorabiacze robią to już za 150 zł.

#3 OFFLINE   Krzychucx

Krzychucx
  • 32 postów

Napisany 15 lipca 2010 - 16:21

jak wygląda immo? gdzie jest zamontowane? Chce jutro zrobić wycieczkę na szrot i nie do konca wiem czego szukać( wygląd umiejscowienie)

K

#4 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 15 lipca 2010 - 16:26

immo to taka mala kosc w sterowniku silnika.
dalej masz kablem polaczenie z petla indukcyjna wokol stacyjki i chip w kluczyku.
to wsio
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#5 OFFLINE   Krzychucx

Krzychucx
  • 32 postów

Napisany 15 lipca 2010 - 16:41

czyli w komputerze?( sterownik silnika = komputer?) czyli jak rozumiem mam wygrzebać komputer + stacyjka z całym jej osprzętem?

#6 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 15 lipca 2010 - 16:48

http://moto.allegro....mplet_immo.html
Coś takiego tylko do twojego silnika

#7 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 15 lipca 2010 - 16:48

Potrzebny taki komplecik: komputer, cewka przy stacyjce, pestka do kluczyka.
Dodany obrazek

#8 OFFLINE   Krzychucx

Krzychucx
  • 32 postów

Napisany 15 lipca 2010 - 16:54

Hylę czoła dla wiedzy i ślicznie Panom Kolegom dziękuję za pomoc...o wynikach mojej nierównej walki ( bądź co bądź ja głupi muszę robić sam - a chciałem dać zarobić) poinformuję Was po "zabiegu" Jeszcze raz dziekuję.

K

#9 OFFLINE   KrzysiekM

KrzysiekM

Ford Galaxy 1.9 TDI 2004r

• 105 postów

Napisany 15 lipca 2010 - 18:19

A nie lepiej kupić kluczyk ze sprawną pastylką za parę groszy (jako dawcę pastylki), podjechać do aso po master code do twojej omegi i znaleźć kogoś z płocka kto ci to op-comem zaprogramuje w 2 minuty?

Pozdro

#10 OFFLINE   gobo

gobo
  • 106 postów

Napisany 15 lipca 2010 - 18:34

W sterowniku silnika, znajduje się zapisany w procesorze kod immo, który jest porównywany do tego który przychodzi z komputerka immo. Jeśli jest OK, pozwala na odpalenie silnika. Jeśli jest zły lub go nie ma blokuje zapłon. Generalnie cały obwód wygląda w skrócie tak:
- po przyłożeniu transpondera (kluczyk) do stacyjki generowane są impulsy w cewce na stacyjce,
- impulsy te wędrują do immobilizera (puszka przy poduszce pasażera) gdzie są odpowiednio ukształtowane do postaci zrozumiałej przez sterownik silnika. Z tej puszeczki właściwy już sygnał (częstotliwość i wartość) wędruje do sterownika silnika i reszta jak wyżej. Ważne jest aby wszystko pochodziło z jednego pojazdu (komplet).

Ale najproście zrobić jak kolega napisał wyżej. Problem w tym, że ASO będzie chciało samo zaprogramować klucz i policzyć sobie za to odpowiednio.

#11 OFFLINE   omegarules

omegarules
  • 712 postów

Napisany 15 lipca 2010 - 19:16

Panowie - nie mieszacie za bardzo?

Raz ktos pisze, że potrzebny kluczyk, czytnik i komputer silnika, za chwilę, że kluczyk, czytnik, komputer silnika i sterownik zamka (link z aukcji), później że kluczyk, czytnik, komputer silnika i puszka immo przy poduszce pasażera...

Napisze ktoś finalną wersję?

#12 OFFLINE   Krzychucx

Krzychucx
  • 32 postów

Napisany 15 lipca 2010 - 19:24

Panowie...jeszcze jedna mały temacik...czy transporder to taki mały scalaczek (ten przy kluczyku) z rozmiarów około 6na 3mm? Bo udało mi sie znaleźć takie ustroistwo w miejscu gdzie mi spadły kluczyki....czy może mnie to jakoś ratuje>?

jeszcze jedno. Płock to narośl wokół rafinerii. Ja zciągnąłem swoją Megi do 4 warsztatu już i dlatego szukam pomocy u ludzi dobrej woli. Nie ma mechaników są papraki. Ostatni powiedził mi , że może to zrobic ale przez zgranie całkowicie mojego komputera...zażyczył sobie od 500 do 800 zł w zależności od czegoś tam jeszcze . Jestem załamy dobre auto złużyło tyle czasu a przez taki duperał.... :(

#13 OFFLINE   KrzysiekM

KrzysiekM

• 105 postów

Napisany 15 lipca 2010 - 19:25

Transponder to właśnie takie małe coś włóz to do kluczyka jak najbliżej przodu kluczyka (tam gdzie masz grot) i samochód powinien zapalić.

Pozdro

Omegarules: Jeśli nie ma się security code aby przeprogramować immo potrzeba komputera samochodu, pętli indukcyjnej i transpondera i to wystarcza aby uruchomić samochód, nie potrzeba w sumie stacyjki jeśli przełożymy samą pętlę i transponder do naszego kluczyka.

Jest jeszcze ta możliwość o której napisałem ja, kiedys przez głupotę spaliłem kompa w swoim samochodzie, po włożeniu nowego oczywiscie pojawił mi się błąd immo. Nie chciało mi się kupować drugiego tym bardziej w komplecie ze wszystkim. Udałem się do ASO gdzie za 100PLN brutto odtworzyli mi security card (to takie coś na którym jest napisane jaki jest security code, kod do radia, numer grotu kluczyka). Za pomocą op-coma i security code skasowalem pamięć immo i zaprogramowałem obydwa kluczyki do nowego komputera. Operacja ta zajmuje dosłownie 2 minuty. Polecam odtworzenie jeśli się nie ma security card bo naprawdę się przydaje.

Pozdro

#14 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 15 lipca 2010 - 19:26

.czy transporder to taki mały scalaczek (ten przy kluczyku) z rozmiarów około 6na 3mm?

czarny prostokącik,chyba nawet mniejszy niż podałeś
przyłóż go do stacyjki próbuj odpalić

#15 OFFLINE   gobo

gobo
  • 106 postów

Napisany 15 lipca 2010 - 19:30

I jak odpali to leć dorobić drugi klucz. Mając oryginał to już nie ma problemu. W mojej wiosce ceny od 150zł.

#16 OFFLINE   Krzychucx

Krzychucx
  • 32 postów

Napisany 15 lipca 2010 - 19:30

właśnie takie ustroistwo taki scalaczek bez nężek znalazłem pod sklepem...może to to? Rano pedze do mechesa gdzie stoi Megi...

MOże być tak, że sie nie uszkodził?Nie ma śladów pęknięć.

#17 OFFLINE   KrzysiekM

KrzysiekM

• 105 postów

Napisany 15 lipca 2010 - 19:34

Raczej się nie uszkodził, u mnie w w kluczyku od BFL ma kształt taki jak prostąkąt z odłamanym kawałkiem rogu.

Pozdro

#18 OFFLINE   Krzychucx

Krzychucx
  • 32 postów

Napisany 15 lipca 2010 - 19:35

no to dokładnie tak wygląda.....Śliczne dzięki. Jutro walczę.

PS nie ma jak omega ... przed ta miałem omegę A w combi 2.0 8v...auto zeszło z taxówki z przebiegem....Uwaga: 1000 000 bez remontu silnika ....Jeździło na Elfie.

to dobre auta są.

#19 OFFLINE   dobols

dobols

DobolsGarage dobols.pl

• 917 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 15 lipca 2010 - 20:25

W sterowniku silnika, znajduje się zapisany w procesorze kod immo, który jest porównywany do tego który przychodzi z komputerka immo. Jeśli jest OK, pozwala na odpalenie silnika. Jeśli jest zły lub go nie ma blokuje zapłon. Generalnie cały obwód wygląda w skrócie tak:
- po przyłożeniu transpondera (kluczyk) do stacyjki generowane są impulsy w cewce na stacyjce,
- impulsy te wędrują do immobilizera (puszka przy poduszce pasażera) gdzie są odpowiednio ukształtowane do postaci zrozumiałej przez sterownik silnika. Z tej puszeczki właściwy już sygnał (częstotliwość i wartość) wędruje do sterownika silnika i reszta jak wyżej. Ważne jest aby wszystko pochodziło z jednego pojazdu (komplet).

Ale najproście zrobić jak kolega napisał wyżej. Problem w tym, że ASO będzie chciało samo zaprogramować klucz i policzyć sobie za to odpowiednio.

Po pierwsze to o czym piszesz czyli immo na podczerwień było montowane w rocznikach 94/95 i tam zgadza się jest sterownik immo za poduszką pasażera.

Po drugie IMMO o ,którym cały czas się pisze to Immobilaizer transporderowy,który mieści się w sterowniku silnika( komputerze ,ECU , elektroniczny moduł sterowania wtryskiem paliwa itd itp.) i do poprawnego działania jest potrzeby ECU+pętla indukcyjna od tego ECU oraz transpoder (pestka , pastylka itd itp , która mieści się w kluczyku.

dokładnie to co na pierwszej stronie pokazał Sypusik

Potrzebny taki komplecik: komputer, cewka przy stacyjce, pestka do kluczyka.
Dodany obrazek

i proszę nie mieszajce bo później każdy ma pretensje że nic nie idzie znaleźc na 10 stronach tematu

#20 OFFLINE   gobo

gobo
  • 106 postów

Napisany 15 lipca 2010 - 20:47

Sorry za zamieszanie, moja wina, nie zwróciłem uwagi na rocznik.
Jest jak wyżej. Kolega ma rację.