Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zwarcie na liczniku?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 lipca 2010 - 20:55

Kilka razy zdarzyło mi się, że samochód mi zgasł, ale w dziwny sposób.. a mianowicie.. zgasły wszystkie kontrolki, zgasło radio, zgasło CB, wyłączyły się światła, etc.. liczniki zaczęły wariować.. (obrotomierz pływał, a temperatura była na maxa)..

Poniżej filmik, na którym widać co się dzieje..
[yt="Problem Omega x20xev"]2k37Ii1LoxA[/yt]

zwróćcie uwagę (chyba w okolicach 0:20), że podczas włączenie świateł, podświetla sie tablica, po czym gaśnie i zaraz temperatura idzie na maxa.. w okolicach 1:00 widać, że świecą się 3 kontrolki (po przekręceniu zapłonu), ale 2 inne się lekko podświetląją!!

To trzaskanie co słychać to próba wyjęcia kasety z radio (mam zepsuty mechanizm)..
Kilka razy problem pojawił się po włączeniu świateł.. jak myślicie co to może być? Zwarcie, słaba masa, coś innego?

#2 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 13 lipca 2010 - 21:03

najłatwiejszy zabieg sprawdzenie klem i masy buda-aku-silnik lub jeszcze alternator mówi papa

#3 OFFLINE   redies

redies

honor&patria

• 638 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 13 lipca 2010 - 21:25

miałem ostatnio taki przypadek podczas jazdy licznik wysiadł wskazówka zatrzymała się na prędkości którą jechałem temperatura została w miejscu poprostu tak jakby zatrzymał się czas i co się okazało szukałem i znalazłem. Oczywiście wywalało mi za każdym razem bezpiecznik. Cały problem tkwił w zwarciu zapalniczki tej z tyłu dla pasażera tak przetarł się kabel i przysmalił po czym zwarły się dwa do siebie i robiły zwarcie a to jest ten sam bezpiecznik co od zegarów. Może wartoi sprawdzić po dtym kątem . Nadmieniam , że u mnie było troszkę łatwiej sprawdzić bo otulina z kabelka się paliła i czuć było swąd. No i chcę dodać , że u mnie silnik dało się odpalić bez problemu tak jak u ciebie. Proponuję Ci jeszcze wyjąć zegary całe po czym włożyć je w miejsce być może zrobi się resecik

#4 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie

Napisany 14 lipca 2010 - 07:01

tylko zastanawiam się czy to aby na pewno zegary, bo zauważyłem wczoraj późnym wieczorem, że cały prąd przygasa po przekręceniu zapłonu, ale także po przekręceniu kluczyka w drzwiach

edt: właśnie zszedłem na dół i co się okazuje.. a no tyle, że samochód pali od strzała, robiłem wszystko to samo co wczoraj wieczorem i nic :/

Czy może być tak, że np. przegrzał mi się ECU (wczoraj samochód stał na słońcu), a ja nie mam odkurzacza, który by go chłodził..

#5 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 lipca 2010 - 09:14

wypalona stacyjka/ masa/ klemy
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#6 OFFLINE   redies

redies

honor&patria

• 638 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 14 lipca 2010 - 16:19

no jeżeli przygasa całość to coś z masą będzie nie tak, tak mi się wydaje no specem od elektryki nie jestem ale być może te upały dają się we znaki ja tez ostatnio miałem kilka różnych dziwnych objawów na zegarach i jakieś zwarcia się robiły ale jak wstawiłem go do garażu na noc to ustało i jest ok.

#7 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 lipca 2010 - 16:59

samo sie nic nie naprawilo..... choroba bedzie postepowala
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]