Pytanie do osób dobrych z fizyki, materiałoznawstwa lub po prostu z doświadczeniem w budowlance. Chciałbym postawić sobie wiatę parkingową. Idealne miejsce mam tuż przy domu. Tyle, że mam dach kopertowy i zimą masy śniegu leciałyby na dach wiaty z wysokości 2 piętra. Słyszałem, że współczesne materiały są bardzo wytrzymałe (bodajrze płyty poliwęglanowe), ale czy aż tak?

Czy wiata wytrzyma śnieg spadający na nią z dachu?
Rozpoczęte przez
FPL
, 10 lip 2010, 12:18
3 odpowiedzi na ten temat
Napisany 10 lipca 2010 - 12:18
Napisany 10 lipca 2010 - 19:56
witam mam mam pewne doswiadczenie w budoowaniu konstrukcji pokkrytych poliwweglanem jest on czesto wykorzystywany w konstrukcjach ogrodniczych jest on bardzo trwały i idealnie nadaje sie na wiate parkingowa. Konstrukcjia nalepsza stalowa wykonana z profili jako dzwigary wykonane kratownice co obniza mase i koszty kostrukcji a daje duza wytrzymałość na obciązenie na kratownice montuje sie profile poprzeczne w odlełościach co 40 cm do nich przykreca sie poliwęglan wkretami samowiercącymi płyty łaczy sie za pomocą złaczek typu H poliweglan komorowy 8mm wystarczy w zupełnosci na taką wiate.Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz postaram sie pomóc.
Napisany 10 lipca 2010 - 21:10
A jaki jest u Ciebie koszt takiej wiaty pod Omegę? Pytam na forum, bo pewnie innych też to interesuje.
Napisany 10 lipca 2010 - 22:02
Ja nie posiadam takiej firmy tylko wniej pracuje moge doradzic jak co i jak lub wykonac to w domu zpowierzonych materiałow nie jes to takie skomplikowane wystarczy troche checi i wiedzy technicznej