Wymiana zaworu wysokiego ciśnienia
Rozpoczęte przez
robertus
, 09 lip 2010, 06:04
11 odpowiedzi na ten temat
Napisany 09 lipca 2010 - 06:04
Czy ktoś wymieniał sam zawór wysokiego ciśnienia w klimatyzacji?
U mnie gdy klima się nagrzała to tym zaworem sączył się gaz. Nie dało się go wykręcić i skończyło się na wymianie całej rurki - tak naprawdę dwóch rurek sprężarka/parownik bo są ze sobą połączone.
"Nowa" używana rurka również ma problem z tym zaworem. Sączy się ale mniej niż poprzednio.
W zaworze niskiego ciśnienia wymienia się sam zaworek/wkład, a jak to jest z zaworem wysokiego ciśnienia?
U mnie gdy klima się nagrzała to tym zaworem sączył się gaz. Nie dało się go wykręcić i skończyło się na wymianie całej rurki - tak naprawdę dwóch rurek sprężarka/parownik bo są ze sobą połączone.
"Nowa" używana rurka również ma problem z tym zaworem. Sączy się ale mniej niż poprzednio.
W zaworze niskiego ciśnienia wymienia się sam zaworek/wkład, a jak to jest z zaworem wysokiego ciśnienia?
Napisany 09 lipca 2010 - 09:06
Chodzi mi o ten zaworek, którego widać koło chłodnicy z czarną nakrętką.
Na obrazku ten w centrum
http://img09.allegro...3/52/1088035231
Na obrazku ten w centrum
http://img09.allegro...3/52/1088035231
Napisany 09 lipca 2010 - 09:20
ja za wymianę tego zaworka zapłaciłem jakieś śmieszne pieniądze, wprawdzie to było inne auto, ale to jest jakiś standard.
W serwisie klimy facet odkręcał ten czarny kapturek, nieświadomy że jednocześnie wykręca zawór. Po chwili zawór wystrzelił w kosmos, z otworu wyleciał istny gejzer czynnika. Facet skasował mnie za nowy zawór chyba 16 zł, napełnił klimę gratis.
W serwisie klimy facet odkręcał ten czarny kapturek, nieświadomy że jednocześnie wykręca zawór. Po chwili zawór wystrzelił w kosmos, z otworu wyleciał istny gejzer czynnika. Facet skasował mnie za nowy zawór chyba 16 zł, napełnił klimę gratis.
Napisany 09 lipca 2010 - 09:32
No ale to nie była Omega. U mnie gość nie potrafił odkręcić, więc nie wiem czy nie miał tyle pary, czy tego się po prostu nie wymienia w omedze.
Napisany 09 lipca 2010 - 09:35
z tego co wiem w każdym aucie się wymienia, to jest tak samo jak z wentylem w kole - standard. Może był problem z zapieczeniem gwintu?
A auto było blisko spokrewnione z vectrą, w zasadzie można powiedzieć że to vectra a w innym ubranku
A jeszcze jedno - jeśli spod zaworka się sączy to czasami pomaga upuszczenie czynnika - wciskasz śrubokrętem cycek zaworka i pozwalasz odrobinie czynnika wyfrunąć pod dużym ciśnieniem. Kulka zaworu może się troszkę inaczej ułożyć i zaworek przestanie przepuszczać - warto spróbować
A auto było blisko spokrewnione z vectrą, w zasadzie można powiedzieć że to vectra a w innym ubranku
A jeszcze jedno - jeśli spod zaworka się sączy to czasami pomaga upuszczenie czynnika - wciskasz śrubokrętem cycek zaworka i pozwalasz odrobinie czynnika wyfrunąć pod dużym ciśnieniem. Kulka zaworu może się troszkę inaczej ułożyć i zaworek przestanie przepuszczać - warto spróbować
Napisany 09 lipca 2010 - 09:39
Dokładnie tak psikał mechanik. Kulka się inaczej ułożyła i niby nie leci, ale kto wie kiedy znowu zacznie puszczać.
Napisany 09 lipca 2010 - 09:46
Dokładnie tak psikał mechanik. Kulka się inaczej ułożyła i niby nie leci, ale kto wie kiedy znowu zacznie puszczać.
w tej sytuacji pozostaje tylko jedna rada - jeździj, zaczniesz się martwić jak czynnik ucieknie.
Napisany 09 lipca 2010 - 10:27
te zaworki jak by wentyle w kole są tanie i jakoś nie wierzę że jakiś kłopot z wymianą tego może być. jeden wysokie ciśnienie a drugi niskie a to co kolega "damian" pokazał to zawór rozprężny. trzeba to wymienić a nie ustawiać, czyścić itp.
Napisany 09 lipca 2010 - 13:01
To jest odapter, co do wymiany - odkręca się ,tyle że potrzebny jest specjalny klucz do tego - mało miejsca jest żeby podejść z tradycyjnymi kluczami. Ja u siebie to wymieniałem, zapłaciłem 30 zł z adapterem
Napisany 09 lipca 2010 - 20:45
Super, dobrze wiedzieć na przyszłość.
Wielkie dzięki machony79.
Wielkie dzięki machony79.