Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

czy jest sens kupić używane sprzegło????

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
24 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   idolek27

idolek27
  • 76 postów

Napisany 06 lipca 2010 - 17:23

witam panowie czy jest sens kupić kompletne sprzęgło używane,bo cały komplet nowy to troszkę kosztuje chciałbym poznać wasze opinie z góry dzięki za odp.:D

#2 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 06 lipca 2010 - 17:52

Ostatnia rzecz jaką bym wsadził używaną to sprzęgło. Wsadzisz i nie znasz dnia ani godziny kiedy się rozleci. Ja już stałem w nocy w szczerym polu z dziećmi w samochodzie z powodu sprzęgła.

#3 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 06 lipca 2010 - 18:03

to zależy... mając świadomość, że może wytrzymać 50tyś, 30tyś a może 3tyś...
jak kupisz za grosze i wymienisz sam, to się opłaci...
najwyżej zaraz znów będziesz szukał - sam zły na siebie i kupisz nowe...
jak kupisz za grosze i dasz do warsztatu gdzie zaśpiewają 250zł za wymianę i po chwili się sypnie to już gorzej.... bo kupując drugie używane będziesz pluł sobie w brodę, że mogłeś wcześniej kupić nowe i mieć spokój...

ale wiadomo, nie zawsze akurat się ma wolny grosz, żeby od tak wsadzić w auto...
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#4 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 06 lipca 2010 - 19:23

Osobiście bym nie ryzykował z używką.

#5 OFFLINE   Quisel

Quisel
  • 215 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 06 lipca 2010 - 19:29

to może ja powiem tak.. żywotność sprzęgła jest przewidziana w omedze na okolo 100,000km.. nie wiesz ile ma przejechane używane sprzęgło.. i zgodzę się z kolegą że jak sobie sam wymienisz to może i na tym nie stracisz bo najwyżej za pół roku albo rok będziesz się z tym babrał(twoja sprawa)
a jak oddasz na warsztat to po pierwsze będą na ciebie patrzeć jak na wariataa..
a po drógie pamiętaj że chytry dwa razy traci;)
częsci eksploatacyjne sie wymienia na nowe.. no chyba że auto leci zaraz do żyda

#6 OFFLINE   idolek27

idolek27
  • 76 postów

Napisany 08 lipca 2010 - 20:51

dzięki za odpowiedzi przemyślałem sprawe i wzbogace omke w nowe sprzęgło pytanie tylko jakiej firmy a czasu niedurzo bo na holandie niedługo bende leciał tak że wole nowe acha panowie a morze jakieś sugestie co za ile i jakiej marki????

#7 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 08 lipca 2010 - 20:56

to może ja powiem tak.. żywotność sprzęgła jest przewidziana w omedze na okolo 100,000km

Skąd to info? Wyssane z palca? Moja miała przy licznikowym przebiegu 260 tyś jeszcze org sprzęgło - diesel, większy moment. Ta wartość 100kkm na Omegę wydaje się śmieszna. Znajomy ma 320kkm i nadal org sprzęgło. Fakt ostatnio się ślizga, ale jeździ.

LUK komplet - takie dawali na pierwszy montaż - 550 - 630 zł i takie kup.

#8 OFFLINE   rafi195

rafi195

tylko 2.5TD :)

• 1 802 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 09 lipca 2010 - 09:01

dokładnie LUK u nas koszt za komplet niecałe 500zł

#9 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 09 lipca 2010 - 11:05

a mozna tego LUK-a jeszcze taniej :)
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#10 OFFLINE   pszemas

pszemas
  • 76 postów
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 09 lipca 2010 - 11:26

Skąd to info? Wyssane z palca? Moja miała przy licznikowym przebiegu 260 tyś jeszcze org sprzęgło - diesel, większy moment. Ta wartość 100kkm na Omegę wydaje się śmieszna. Znajomy ma 320kkm i nadal org sprzęgło. Fakt ostatnio się ślizga, ale jeździ.

Zużywanie się sprzęgła zależy od wielu czynników takich jak:

Teren po jakim auto się porusza (góry, równiny),
Miejsce zamieszkania (duże miasto, miasteczko, wioska),
Styl jazdy itp...

Owszem Diesel ma większy moment ale to nie wszystko...

Twoje 260tyś nie jest żadnym wyznacznikiem zużywania się sprzęgła w omedze...

Skąd wiesz, że masz orginalne sprzęgło skoro sam powiedziałeś, że na pierwszy montaż dawali sprzęgło LUK??
Sam polecasz zakup LUK-a na wymianę...
No chyba, że masz swoją kluskę od nowości.

#11 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 09 lipca 2010 - 11:50

Tak, ale nie wydaje Ci się, że 100 tyś to na auto jak Omega co najmniej śmieszna wartość? Skąd wiem, że miałem 260 na jednym sprzęgle? Mam serwisówkę, nikt go tam nie wymieniał, a prowadzona jest do 210 tyś kkm, a przez 50 tyś sprzęgło by nie dostało tak, żeby trzeba wymieniać. Chcesz jego fotki?
Moje 260 tyś dowodzi o śmieszności wartości podanej przez kolegę wyżej, tak samo jak 320kkm u znajomego, gdzie również siedzi org sprzęgło.

Skąd wiesz, że masz orginalne sprzęgło skoro sam powiedziałeś, że na pierwszy montaż dawali sprzęgło LUK

Dziwne pytanie. Bo miałem LUK-a?

Sam polecasz zakup LUK-a na wymianę...

Iii? Co w związku?

#12 OFFLINE   pszemas

pszemas
  • 76 postów

Napisany 09 lipca 2010 - 12:10

Tak, ale nie wydaje Ci się, że 100 tyś to na auto jak Omega co najmniej śmieszna wartość? Skąd wiem, że miałem 260 na jednym sprzęgle? Mam serwisówkę, nikt go tam nie wymieniał, a prowadzona jest do 210 tyś kkm, a przez 50 tyś sprzęgło by nie dostało tak, żeby trzeba wymieniać. Chcesz jego fotki?
Moje 260 tyś dowodzi o śmieszności wartości podanej przez kolegę wyżej, tak samo jak 320kkm u znajomego, gdzie również siedzi org sprzęgło.

Dziwne pytanie. Bo miałem LUK-a?

To nie jest dzwine pytanie, bo skoro na pierwszy montaż dawali właśnie LUK-a, to po czym poznasz, że jest orginalne, jeśli ktoś przed tobą również wymienił na Luk-a

Ale na to pytanie odpowiedź już znamy, bo wiesz, że nie było wcześniej wymieniane.

Wartość ta nie jest zachwycająca, ale możliwa, znajomy wymieniał w swojej omce sprzęgło po przejechaniu 120 tyś, z tym, że 80% przebiegu to miasto (Wrocław)
gdzie co chwila naciskasz na pedał i co chwilę ruszasz z miejsca (korki).
Sprzęgło wtedy o wiele bardziej dostaje po d... niż podczas ciągłej jazdy, to chyba logiczne...

#13 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 09 lipca 2010 - 12:50

Chcesz, to Ci sprzęgło wykończę przez 50 km po założeniu.

#14 OFFLINE   pszemas

pszemas
  • 76 postów

Napisany 09 lipca 2010 - 14:09

Z tym się zgadzam, wszystko zależy od "stylu jazdy" :D

#15 OFFLINE   Quisel

Quisel
  • 215 postów

Napisany 10 lipca 2010 - 22:16

LUK komplet - takie dawali na pierwszy montaż - 550 - 630 zł i takie kup.

z ksiązki kolego.. a to co piszesz też zależy od stylu jazdy

dziwne pytania dziwne odpowiedzi dziwny facet przed chwilą pisałeś że sprzęgło wytrzymuje 300tyś:rolleyes:
ostatnio w jednym spocie kolega pisał że przez 50kkm wymienił dwa razy sprzęgło (mi się to wydawało conajmniej dziwne) chcesz linka?

ps. czytaj książki pisane przez fachowców a nie przez handlarzy pisane na kolanie..
pzdrawiam i bez urazy

#16 OFFLINE   michal987654321

michal987654321

Zbanowany

• 1 677 postów

Napisany 10 lipca 2010 - 22:23

przed chwilą pisałeś że sprzęgło wytrzymuje 300tyś:rolleyes:

Bo jeżdżąć jak człowiek tyle wytrzyma, i nie mówie tu o spokojnej jeźdźie, tylko umiejetnej, tak żeby nie przypalać sprzęgła...a co do jego spalenia, to można to zrobić chwile po założeniu, jeszcze nawet u mechanika na parkingu :)

Chcesz się przekonać to weź wciśnij mocno hamulec, zapnij jedynke, wkręć silnik na 5tys/obr i powolutku puszczaj sprzęgło ciągle trzymając hamulec :) Efekty bd wuidoczne i odczuwalne po chwili :)

#17 OFFLINE   Quisel

Quisel
  • 215 postów

Napisany 10 lipca 2010 - 22:43

Bo jeżdżąć jak człowiek tyle wytrzyma, i nie mówie tu o spokojnej jeźdźie, tylko umiejetnej, tak żeby nie przypalać sprzęgła...a co do jego spalenia, to można to zrobić chwile po założeniu, jeszcze nawet u mechanika na parkingu :)

Chcesz się przekonać to weź wciśnij mocno hamulec, zapnij jedynke, wkręć silnik na 5tys/obr i powolutku puszczaj sprzęgło ciągle trzymając hamulec :) Efekty bd wuidoczne i odczuwalne po chwili :)

1 widzę że jesteś mądrzejszy od książek..
2 to co napisałeś wie kazdy
3 rozumiem że kupiłeś nowy samochód z salonu 15lat temu i do tej pory przejechałeś nim ponad 300tyś km bez wymiany sprzęgła tak?? bez kitu nie wierzę
to ciekawe co piszesz.. wymienałem sprzęgło w nie jednym samochodzie i niektóre nie miały 200tyś przejechane:o to ciekawe kto jak nie człowiek nimi jeździł??
a jeśli pan Etzold napisał nie jedną książkę o naprawach samochodów to wolę się jego słuchać niż domorosłych heretyków..

pamiętaj o jednej rzeczy.. jeden jeździ dużo w trasie gdzie biegi się rzadko zmienia(wniosek sprzęgło się praktycznie nie zużywa)
drugi jeździ dużo w mieście(częste zmiany biegów przyspieszają zużycie sprzęgła)
a niektórzy kupują tylnionapędowe omegi żeby sobie czasem bączki pokręcić(dobrze wiemy co się wtedy ze sprzęgłem dzieje)

i właśnie ze względu na to że są różne tryby eksploatacyjne...
...OPEL PRZEWIDZIAŁ ŻYWOTNOŚĆ SPRZĘGŁA W OMEDZE NA 100 000 KM
bez sensu ta dyskusja ale nie mogłem się powstrzymać sorrki;)

#18 OFFLINE   Paciak

Paciak

StuntPoland.com

• 119 postów

Napisany 13 lipca 2010 - 16:56

wracając do tematu uzywanego sprzęgła bo ile wytrzymuje nowe to juz wiemy ;). A tak powaznie to czemu nie załozyć uzywanego ale - markowego, jeszcze odpowiedniej grubosci tarczy i nie zeszklonego sprzęgła? Uzywane to fakt ale przeciez gołym okiem widać po tarczy ze jeszcze wiele moze przejechac bądz tez nie.

#19 OFFLINE   rafi195

rafi195

tylko 2.5TD :)

• 1 802 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 13 lipca 2010 - 17:16

OPEL PRZEWIDZIAŁ ŻYWOTNOŚĆ SPRZĘGŁA W OMEDZE NA 100 000 KM
bez sensu ta dyskusja ale nie mogłem się powstrzymać sorrki;)

a skąd to wiozłeś..

#20 OFFLINE   Quisel

Quisel
  • 215 postów

Napisany 13 lipca 2010 - 22:15

wracając do tematu uzywanego sprzęgła bo ile wytrzymuje nowe to juz wiemy ;). A tak powaznie to czemu nie załozyć uzywanego ale - markowego, jeszcze odpowiedniej grubosci tarczy i nie zeszklonego sprzęgła? Uzywane to fakt ale przeciez gołym okiem widać po tarczy ze jeszcze wiele moze przejechac bądz tez nie.

jeśli jest zmierzone i naprawdę mało zjechane to czemu nie;)

a skąd to wiozłeś..

z książki Sam naprawiam....bla bla bla:p
no nie wiem chyba że ta książka kłamie choć wątpie