Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wentylator chlodnicy chodzi cały czas (brak wentylatora od klimy)

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   charzun

charzun
  • 76 postów

Napisany 02 lipca 2010 - 08:52

Witam wszystkich!
Jestem tu nowy, nie znam dobrze klimatu forum, więc z góry proszę za wyrozumiałość :)
Jeśli był taki temat - przepraszam, nie znalazłem :p

A więc tak:
Kupiłem Omege 2 tyg temu. Poprzedni właściciel wymontował pompę od klimy, wentylator i chłodnicę od klimy.
Powiedział mi że jak niema wentylatora od klimy to wentylator na chłodnicy od chłodzenia silnika będzie cały czas chodził. :( Wystarczy włączyć zapłon i wentylator startuje :(
Istnieje możliwość zmostkowania kabli tak aby oszukać kompa że są obydwa wentylatory?
Nie chcę robić oddzielnego wyłącznika od wentylatora (tylko taka myśl mi przyszła do głowy) bo jak ktoś inny wsiądzie do samochodu i nie włączy na czas wentylatora to bd po silniku :mad: a łożysko na nim też już jest słychać...

Pozdrawiam i proszę o pomoc!

#2 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 lipca 2010 - 09:09

Istnieje możliwość zmostkowania kabli tak aby oszukać kompa że są obydwa wentylatory?

To znaczy, że na takiej protezie masz zamiar jeździć ??

#3 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 02 lipca 2010 - 09:14

Teraz latem to nawet się przyda że wentylator działa cały czas. Na pewno nie zaszkodzi.

#4 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 02 lipca 2010 - 11:53

Teraz latem to nawet się przyda że wentylator działa cały czas. Na pewno nie zaszkodzi.

Ale to i tak jest proteza, bo po to są różne czujniki i przekaźniki żeby chodziło kiedy powinno, a nie cały czas na wszelki wypadek.

#5 OFFLINE   charzun

charzun
  • 76 postów

Napisany 02 lipca 2010 - 12:47

Sypus, masz rację ale na razie mnie nie stać aby kupić chłodnicę wentylator pompę i węże.. A jak będę tak jeździł to ten wentylator mi długo nie pochodzi...

Więc może łatwiejsze pytanie: Co zrobić żeby ten wentylator włączał się wtedy kiedy potrzeba ale bez kupowania wyżej wymienionych części?

#6 OFFLINE   Ben ten

Ben ten
  • 397 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 02 lipca 2010 - 13:45

Przy włączonej klimie wentylator na 1 biegu działa cały czas więc co ma się niby popsuć. Problem może być wtedy gdy działa na 2 biegu to wtedy jest to uciążliwe i może coś się stać. Do puki nie uzbierasz kasy na naprawę to możesz tak jeździć. Tak uważam.

#7 OFFLINE   charzun

charzun
  • 76 postów

Napisany 02 lipca 2010 - 14:29

Mi się wydaje że chodzi na 2 biegu. Bo głośno go słychać i kręci się jak szalony. Więc trochę lipa..
Ehh.. bd musiał jak najszybciej zainwestować w te części..
W takim razie mógłbym prosić o jakieś schematy, fotki czy cokolwiek co mogłoby mi pomóc założyć tą klimę?

#8 OFFLINE   charzun

charzun
  • 76 postów

Napisany 16 lipca 2010 - 22:57

Panowie u gory na w chlodnicy jest termo wlacznik a na dole termowylacznik tak? TEgo na dole niemam wogole podlaczonego i moze dlatego mi caly czas chodzi ten wentylator?
Tylko mam problem bo przy nim sa 3 piny a ja niemam tam nigdzie takiego kabla z 3 pinami.. ;/ Mam trzy z dwoma pinami jeden z czterema i jeden z trzema ale w innym roztawieniu...