Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Głowica regeneracja - czy uzywana 2.0 16v

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Brylant_22

Brylant_22
  • 92 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 24 czerwca 2010 - 11:41

Niestety muszę zabrać się za remont lub wymianę głowicy w swoim autku, i teraz mam dwa pytań.

Czy oddać ją do kompletnej regeneracji: wymiana prowadnic, docieranie zaworów, wymiana gumek, itp. Kosz to około 1000 zł.
Lecz tu mam pytanie i obawę na ile taka regeneracja jest trwała, z tego co się dowiaduje to głowica wytrzyma po takim zabiegu jakieś 100 tyś km auto nie mam zamiaru sprzedawać lecz myśl że po tym przebiegu głowica będzie znów to remontu jakoś mnie zniechęca.

Druga opcja to kupić drugą używaną i teraz tylko pytanie czy nie kupie drugiej która też będzie do remontu a ceny na Allegro to koszt 400 -600zł. I w jaki sposób ja sprawdzić żeby nie okazała się padłem?

Więc może ktoś miałby na sprzedaż taka głowicę w dobrym to prosiłbym o kontakt przez PW.
Powód naprawy to luzy na zaworach a co z tym idzie spalanie oleju. Po walce z uszczelniaczami i 3x zakładaniem nowych <spadały z miejsca> ostatni raz zostały założone na klej i przez około 50 tyś było dobrze. Obecnie omega znów zaczeła palić mi olej 0.5 l na 1000 km.

#2 OFFLINE   Lead

Lead

O_o

• 151 postów

Napisany 24 czerwca 2010 - 13:40

Hmm kolego mnie się ta cena wydaje trochę kosmiczna.
Za remont całej góry z: planowaniem, szlifowaniem gniazd, sprawdzeniem szczelności, upg, rozrządem z pompą, kablami wn i świecami, kompletem filtrów, olejem, płynami zapłaciłem 1500 zł.

Piszesz że Ci znika 0,5l oleju na 1000km. Mi znikało 1l na 1k km. I wiesz którędy? Uszczelka pod miską olejową i simmering silnik/skrzynia. No chyba że zostawiasz niebieskie obłoki za sobą to sprawa jasna :p

#3 OFFLINE   Brylant_22

Brylant_22
  • 92 postów

Napisany 24 czerwca 2010 - 14:06

Tak wywala chmurkę niebieskiego z rury, ale tylko przy ruszaniu i zmianie biegów podczas jazdy na 5 biegu niema dymu.

Co do silnika to sam kurz zarówno od góry jak i na dole, świece suche zero wycieków z silnika.

Przede wszystkim zależy mi na odp, czy taki remont głowic jest w miarę trwały.

#4 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 24 czerwca 2010 - 15:35

trwały to zależy od warsztatu i jakości jego wykonania ale na pewno pewniejszy niż używana głowica, która nie wiadomo co przeszła

#5 OFFLINE   Lead

Lead

O_o

• 151 postów

Napisany 24 czerwca 2010 - 15:57

Jak ktoś Ci to dobrze zrobi a dół masz ok to myślę że wyjdziesz na tym lepiej niż kupowanie innej głowicy. No chyba że zrobić na sztukę i "do żyda", ale jak masz pojeździć to moim zdaniem porządny remont.

#6 OFFLINE   Brylant_22

Brylant_22
  • 92 postów

Napisany 24 czerwca 2010 - 16:41

I raczej chyba zmuszę się na remont, mechanik też mi tak radzi tylko mam jeszcze pytanie czy wymieniać zawory na nowe czy jest to bezsensowne, wole popytać niż robić w ciemno.

#7 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 czerwca 2010 - 17:13

Zawory sa dość drogie i napewno Ci koszta wzrosną, jak chcesz to mam głowice kompletną na sprzedaż po planowaniu.

#8 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 24 czerwca 2010 - 17:18

Przypomina że próba sprzedaży poza działem Market jest niedozwolona :police: - takie rzeczy to albo w markecie albo na PM :police:

#9 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 czerwca 2010 - 18:16

Przypomina że próba sprzedaży poza działem Market jest niedozwolona :police: - takie rzeczy to albo w markecie albo na PM :police:

Ok, zrozumiał, zapamiętał ;)