Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wymieniać jeden reflektor czy dwa??

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 czerwca 2010 - 15:32

Witam serdecznie, nie wiem czy pisze w dobrym miejscu ale jak by co to na mnie nie krzyczcie ;)
Mam pytanie dotyczace reflektorów, bo miałem małą stłuczkę na rondzie , oczywiście nie z mojej winy i koleś mi uszkodził, błotnik i kierunek , lampe, zderzak kolor, czarne i chrom, delikatnie drzwi i listwe na drzwiach, pękło nadkole no i zostawił slad na feldze. Dzisiaj byłem u rzeczoznawcy i na czwartek mam mieć wycenę szkody i mają płacić nawet za rpzegląd zeby sprawdzić czy z zawieszeniem się nic nie stało :D .
ale sprawa dotyczy się lamp przednich, ponieważ słyszałem kiedyś że podobno reflektory trzeba wymieniać parami, wiadomo ja nie muszę jak nie chcę bo ta lewa jest tylko porysowana ale i tak za nią zapłacą, no a chodzi chodzi o odszkodowanie :) . Czy ktoś wie o czyms takim czy nie?, słyszałem że jest to uregulowane prawnie. prawda to? ubezpieczalnia nic niby o tym nie wie i zdaje mi się ze coś kituja by zaoszczędzic parę groszy :( .
Czytałem kiedyś że jeżeli na przeglądzie się dopatrzą że lampy sa innej firmy lub mają choćby inne numery to auto nie przejdzie przeglądu i dla tego właśnie podczas uszkodzenia jednego reflektora trzeba wymieniac oba. Moze ktoś cos napisać na ten temat, jak by nie patrzec to jak jest takie prawo to dla czego nie skorzystać :D
Pozdrawiam :)

#2 OFFLINE   MarekFKLD

MarekFKLD
  • 1 119 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 22 czerwca 2010 - 15:36

jak masz kase z odszkodowania to soczewki odrazu kup :p

#3 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 22 czerwca 2010 - 19:33

Witam serdecznie, nie wiem czy pisze w dobrym miejscu ale jak by co to na mnie nie krzyczcie

no i gdzie piszesz :D:D:D - już przenoszę kolego :)

#4 OFFLINE   patryk0490

patryk0490
  • 349 postów

Napisany 22 czerwca 2010 - 21:19

Ja tam nigdy czegoś takiego nie słyszałem i w ogóle jakieś to dla mnie nie logiczne. Ważne że lampa ma homologacje i uważam że nic więcej mi nie potrzeba.
BTW. Mam soczewki nówki w bardzo atrakcyjnej cenie ;)

#5 OFFLINE   chmieleck

chmieleck

[ZSW 05127]

• 321 postów

Napisany 22 czerwca 2010 - 21:30

Ja tam nigdy czegoś takiego nie słyszałem i w ogóle jakieś to dla mnie nie logiczne. Ważne że lampa ma homologacje i uważam że nic więcej mi nie potrzeba.

Nie może każda lampa inaczej świecić, z tego samego powodu m.in. powinno się wymieniać żarówki parami. Ja miałem kiedyś klosz uszkodzony to diagnosta stwierdził, że powinienem oba wymienić (to były ryfle, na szczęście występowały same klosze do tego auta).

#6 OFFLINE   Student_x

Student_x

Clio II 1.9 dti

• 666 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 23 czerwca 2010 - 07:47

Wczoraj rozmawiałem z jednym znajomym lakiernikiem i powiedział mi to samo że reflektory powinno się wymieniać parami tylko muszę znaleźć na to dowody i przedstawić ubezpieczalni żeby płacili za dwie anie za jedną z drugiej strony moje są już przyżółknięte a jak kupię nową to będzie biała i już będzie dawać inne światło :D Ale z drugiej strony to zastanawiam się czy w ogóle będę kupował bo ma niewielkie rysy i jak bym sobie obie spolerował to by było wystarczająco :)
Najważniejsza kasa, kupić błotnik w kolorze i listwę na drzwi i błotnik :D a potem zobaczymy dalej, muszę jeszcze wymienić drążek kierowniczy długi przy okazji :D
To co, nikt jeszcze nie wie co z tymi lampami czy jest jakaś ustawa na to?? Chyba będę musiał przejechać się na stacje diagnostyczna, oni na pewno wiedzą :) Jak nikt nie będzie wiedział to ja się dowiem i napiszę :)
Pozdrawiam :]

#7 OFFLINE   patryk0490

patryk0490
  • 349 postów

Napisany 23 czerwca 2010 - 10:35

Chyba będę musiał przejechać się na stacje diagnostyczna, oni na pewno wiedzą

Oo właśnie koniecznie napisz bo sam jestem ciekaw czy mają na to paragraf :p

#8 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 23 czerwca 2010 - 10:47

Chyba szybciej w PZMOT się dowiesz :)

#9 OFFLINE   ziomalkoryto

ziomalkoryto
  • 69 postów

Napisany 11 marca 2012 - 18:29

temat odgrzewam bo zabrakło w nim obiecanej odpowiedzi na temat tego czy jest jakiś paragraf na wymianę dwóch reflektorów jednocześnie. Kolego obiecałeś to napisz co sie dowiedziałeś. Będzie dla potomnych bynajmniej.