Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

ON z 10% dodatku paliwa ekologicznego ?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
15 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   omegarules

omegarules
  • 712 postów

Napisany 30 marca 2007 - 20:45

W moim mieście jest jedna stacja, na której są oferowane dwa typy paliwa - jedno standardowe ON za 3,42 zł/litr, a drugie ON z zawartością 10% biopaliwa za 3,32 zł/litr..

Mam pewne wahania co do tego drugiego paliwka - czy mój motor na tym nie ucierpi ?

#2 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 marca 2007 - 22:59

W sumie roznica w cenie nie jest az tak duza zeby ryzykowac wynalazkow naszych stacji.
:mrgreen:

#3 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów
  • Auto: Omega A

Napisany 20 kwietnia 2007 - 17:40

Odswieze troche bo dopiero dzisiaj zauwazylem ten post. Tematem biodiesela ( a szczególnie pochodzenia rzepakowego) interesuje sie od paru lat. Bylem przy produkcji, znam uzytkowników, pisalem prace licencjacka na ten temat a teraz magisterska. Temat zglebilem dosyc dobrze. Generalna zasada jest taka zeby biodiesel nie niszczyl silnkia musi spelniac normy (ktorych oczywiscie w Polsce brak) dlatego lanie takiego paliwa z nieznanego zrodla to ryzyko. Uzywanie biokomponentu do 30 % nic nie szkodzi dla silnika, obecnie wielu producentow daje zapis o tym ze mozna stosowac RME (rape methyl esters) czyli biodiesela pochodzenia rzepakowego. Nie chce sie rozpisywac na ten temat bo ktos uzna ze to teoretyzowanie, jesli ktos chce uzyskac info na temat produkcji, dystrybucji i uzytkowania biodiesela a szczegolnie pochodzenia rzepakowego to sluze. Jestem w posiadaniu wielu testow i opnii. Osobiscie gdybym mial diesela to uzywalbym biodiesela - oczywiscie musialby byc tanszy niz ON. Na podkarpaciu jest kilku producentów jednego z nich znam osobiscie i wiem co mozna lac.
jezeli ktos chce wiedziec wiecej to polecam ksiazke W Podkowki Biodiesel i rzepak.
Pozdrawiam
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#4 OFFLINE   danny1002

danny1002
  • 157 postów

Napisany 22 kwietnia 2007 - 08:10

Ja śmigam cały czas na eko dieslu a biore na Orlenie.Kiedyś kilka razy wlałem V-powera czy werwe i nie zauwarzyłem żeby był dynamiczniejszy więc po co przepłacać?Tylko że u mnie kosztuje 3,65.Ale ja mam dojście za 2,50 za literek i nalewany z dystrybutora.tak że 100% to co wszyscy tankują.I nic mi sie nie dzieje.
W krainie ślepców jednooki jest królem.

#5 OFFLINE   grinchi

grinchi
  • 603 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 05 listopada 2008 - 02:34

Odświeżę temat.

Zauważyłem, że jakiś czas temu na niektórych stacjach BLISKA pojawił się biodiesel. Jest tańszy niż ON, chociaż w tej chwili nie pamiętam dokładnie o ile. Widziałem też biodiselka na ORLENIE. Wiemy oczywiście, że pochodzenie tego paliwa jest takie samo :smile: .
Mam więc kilka pytań:

Czy ktoś jeździł dłużej na takim paliwie? Jak sprawują się td z biodieslem z orlenu?
Czy jest to czysty biodiesel, czy też mieszany z ON? Jeśli tak to jakie proporcje?
Czytałem w innym wątku tekst kolegi kczecha na temat biokomponentów i ich czystości. Czy ktoś się orientuje czy biokomponent jest produkowany w Polsce czy importowany i jakie normy spełnia?

#6 OFFLINE   pysio1981

pysio1981
  • 901 postów

Napisany 05 listopada 2008 - 02:43

biodiesel.

jedno i to samo badziewie
w polsce niema czegos takiego co biodizel ,w power bądz podobne \ może gdzieś tam są......
zawsz znajdzie si baran który zrobi mix
a potem nasze kluchy niechca zapalic
kiedyś w Koszalinie zalalem pb98 i ledwo do Świnoujscia dojechalem a w kph dolałem do pełna i jak ręką odjoł auto calkiem inne ////niechodzi mi tu o reklame tylko o realia./// :bad:

#7 OFFLINE   Dany

Dany
  • 283 postów

Napisany 05 listopada 2008 - 07:57

edno i to samo badziewie

- skąd taka wiedza?

w polsce niema czegos takiego co biodizel ,w power bądz podobne \ może gdzieś tam są......

-jaki mix? to raczej nie "te" czasy

kiedyś w Koszalinie zalalem pb98 i ledwo do Świnoujscia dojechalem a w kph dolałem do pełna i jak ręką odjoł auto calkiem inne ////niechodzi mi tu o reklame tylko o realia.///

- to co ma wspl. z ON ?
Płyny i koncentraty chłodnicze- 1,5,20,200,1000l - dobra cena!
Oleje silinikowe i przemysłowe,od 1l do 1000l,
Chemia samochodowa K2 ,F1,Atas, Plastmal
Żarówki,filtry

[SIGPIC][/SIGPIC]

Never make a pirate angry !

#8 OFFLINE   01baca10

01baca10
  • 135 postów

Napisany 05 listopada 2008 - 16:31

Miałem okazję zalać tylko raz. Miałem prawie pusty bak i zalałem za 100 zł zwykły ON i za 20 zł biodiesla- nie zauważyłem różnicy. Jednak był to tylko raz.

#9 OFFLINE   sebajary

sebajary

#60 WETERAN !!!

• 1 251 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 listopada 2008 - 16:47

Ja śmigam na biodieslu ( 10 % ) z Bliskiej praktycznie na okrągło i jest :ok: jest jeszcze bioester ( 30 % ) którego nie próbowałem , ale za to czułem zapach fur latających na tym paliwie :obiad: :obiad: :obiad: ( frytki ) :mrgreen:

#10 OFFLINE   G.A.D.T.I.

G.A.D.T.I.
  • 936 postów

Napisany 05 listopada 2008 - 19:28

Ja co 3-tankowanie to biodiesel,jak na razie nie widze żadnej różnicy.A jest o 20-30gr,tańszy od ON

#11 OFFLINE   RAFI22DTI

RAFI22DTI
  • 909 postów

Napisany 05 listopada 2008 - 22:27

a potem nasze kluchy niechca zapalic

moze kupiles jakiegos "zloma" i tak grymasi... z odpalaniem. Ja tam leje "czasem" na tzw. CPN-ach i nie mam zastrzezen... pali od kopa no ale to dizel wiec musi :razz:

#12 OFFLINE   kogut

kogut

240PS 550NM -> STRAIGHT 6

• 889 postów

Napisany 06 listopada 2008 - 19:12

Wracając ze wszystkich świętych zabrakło mi paliwa i zmuszony byłem zatankować na pierwszej, lepszej stacji jaką napotkam. Po 30km jazdy na skrajnej rezerwie (zasięg na BC 0km) dojechałem do stacji Orlen Bliska w Lututowie (woj.łódzkie). Do wyboru był EkoDiesel i BioEster, z czystej ciekawości wlałem 25litrow bioestra (kolosalnej różnicy w cenie nie było 15gr/1l). Różnicy w pracy silnika nie zauważyłem. Spalanie również na normalnym poziomie. Spaliny rzeczywiście śmierdziały frytkami :lol: Jedyny problem jaki miałem to odpalanie zimnego silnika (musiałem kręcić rozruzsnikiem z 5sec), a jak odpaliłem to z tłumika wyleciała ogromna chmura dymu o zapachu... frytek :mrgreen:
Z tego co się dowiedziałem, to paliwo nadaje się głównie do silników TDI. BioEster bardzo mocno przeczyszcza ukł.paliwowy (niestety często przez to dochodzi do rozszczelnienia pompy wtryskowej) i muszę powiedzieć, że faktycznie po wyjechaniu tego paliwa chwilowe spalanie na postoju wynosi 0,6l/h. :roll: Wycieków na szczęście brak.

#13 OFFLINE   pysio1981

pysio1981
  • 901 postów

Napisany 07 listopada 2008 - 00:43

moze kupiles jakiegos "zloma"

to czemu wczesniej bylo normalnie

- skąd taka wiedza?

z doswiadczenia

-jaki mix? to raczej nie "te" czasy

chyba krotko autem jezdzisz

#14 OFFLINE   Dany

Dany
  • 283 postów

Napisany 07 listopada 2008 - 07:56

pysio1981, w każdym dziale klepiesz mało z sensem i bardzo mało związane z tematem--- napisałem najdelikatniej jak mogłem.
Płyny i koncentraty chłodnicze- 1,5,20,200,1000l - dobra cena!
Oleje silinikowe i przemysłowe,od 1l do 1000l,
Chemia samochodowa K2 ,F1,Atas, Plastmal
Żarówki,filtry

[SIGPIC][/SIGPIC]

Never make a pirate angry !

#15 OFFLINE   pysio1981

pysio1981
  • 901 postów

Napisany 07 listopada 2008 - 12:36

każdym dziale klepiesz mało z sensem i bardzo mało związane z tematem

chyba nierozumiesz tego co pisze ,zastanow sie a potem oceniaj ludzi :bad:

#16 OFFLINE   koas123

koas123
  • 5 postów

Napisany 11 listopada 2009 - 15:13

czy jazda na mieszance pół na pól biodizla z olejem napędowym może zaszkodzić bardzo
silnikowi 2,2dti