Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jaka długość przewodów hamulcowych sztywnych (rurek) tył

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Flash

Flash
  • 71 postów

Napisany 12 czerwca 2010 - 12:15

Witam

Czy ktoś się orientuje jaką długość mają przewody (rurki) hamulcowe prowadzące od pompy ABS do tylnych giętkich przewodów?

Pozdrawiam

#2 OFFLINE   Nosek86

Nosek86
  • 209 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 czerwca 2010 - 13:55

napisze jutro :) dziś zmieniam...jade kupować w ciemno...rolka 10 metra wystarczy...końcówki będe strzelał może kupie dobre... strzelam w M10x1 http://przewody-hamu...1-rurka-48.htmla przewód typowy....

. ps. zrobiłem sobie przyrząd do rozkuwania końcówek przewodów :) fotka konstrukcji później...

a tu jeszcze trzeba pamiętać o http://forum.omegakl...

zabawa przednia... ciekawe gdzie sie pod silnikiem kończy i jak z dojściem jak Vałka pod maską....

...............................................................................................................................................

Długości takie jak w A - wg katalogu... jak ktoś ma problem zapraszam na PRIV z chęcią pomogę.

Edytowany przez Nosek86, 11 sierpnia 2016 - 14:10.

#3 OFFLINE   golowy

golowy
  • 274 postów

Napisany 17 kwietnia 2011 - 21:28

Panowie ponawiam pytanie, ile wynosi długość twardych przewodów hamulcowych z tyły konkretnie od trójnika do łączenia z miękkim bo nie wiem jaką długość kupić a mi przeglądu nie przeszedł przez te przewody i chcę zamienić na miedziane.

#4 OFFLINE   painkiller

painkiller
  • 734 postów
  • Województwo: lubelskie

Napisany 21 listopada 2012 - 11:04

Witam

Czy ktoś się orientuje jaką długość mają przewody (rurki) hamulcowe prowadzące od pompy ABS do tylnych giętkich przewodów?

Pozdrawiam

Ponawiam pytanie jaka długość metalowych przewodów hamulcowych tył w omedze B fl?
Może ktoś wymieniał i mierzył. Mogę oczywiście zmierzyć sobie na aucie ale obawiam się późniejszych problemów z montażem za długich / za krótkich przewodów. Chcę najpierw kupić nowe przewody a nie latać ze starymi do sklepu i dopiero zamawiać.

24.06.2013 aktualizacja
Ponieważ jestem świeżo po wymianie przewodów hamulcowych metalowych podaję długości przewodów dla omegi Bfl kombi:
- strona lewa 3500 mm, końcówki M10 + M12;
- strona prawa 4350 mm, końcówki M10 + M10.
Czyli potwierdza się to co pisał kolega Z50 w temacie o swojej omedze.

#5 OFFLINE   mar141078

mar141078
  • 49 postów

Napisany 12 stycznia 2014 - 14:40

Jak napisał kolega painkiller dla omegi Bfl kombi:
- strona lewa 3500 mm, końcówki M10 + M12;
- strona prawa 4350 mm, końcówki M10 + M10

Z której strony masz M12 w lewym przewodzie ? Od pompy ABS czy elastycznego? u mnie w pompie M10 a elastyczne w necie widziałem, ze też mają M10...

Może ktoś podpowie jakie wymiary są z przodu ?

Mar

#6 OFFLINE   painkiller

painkiller
  • 734 postów

Napisany 14 stycznia 2014 - 21:32

M12 na lewym przewodzie od strony pompy. M10 od strony przewodu elastycznego na tyle. Za przewodem elastycznym z tyłu krótki przewód metalowy (coś koło 60 cm) do zacisku.

#7 OFFLINE   mar141078

mar141078
  • 49 postów

Napisany 14 stycznia 2014 - 22:17

A dlugosci przednich kol?

#8 OFFLINE   painkiller

painkiller
  • 734 postów

Napisany 15 stycznia 2014 - 07:04

Przednich nie zmieniałem, bo były dobre (bez korozji). Te są krótsze więc spokojnie sobie zmierzysz długość (da się chyba nawet bez kanału). Możliwe, że trzeba będzie trochę zmienić poprowadzenie prawego przewodu, bo jest cięzki dostęp do mocowań w 1 czy 2 miejscach. Z tego co patrzyłem kiedyś można sobie ładnie rozwinąć po ścianie grodziowej dając kilka nowych mocowań.
Tak samo z tyłu, żeby nie ciągnąć prawego przewodu nad tylnym zawieszeniem (cięzki dostęp) można poprowadzić przewód na prawą stronę po podłodze za skrzynią biegów a potem po progu pod osłoną termiczną wydechu (identyczną trasą jak idzie lewy przewód). Dajesz kilka nowych mocowań a kupę roboty mniej i ładnie można rozwinąć przewód.