Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Gdzie w PL można kupić ekologiczną benzynę alkilowaną (bez benzenu)?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
25 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   FPL

FPL
  • 598 postów

Napisany 06 czerwca 2010 - 21:56

Gdzie w PL można kupić ekologiczną benzynę alkilowaną (bez benzenu)? Na zachodzie to bardzo popularne. Bo benzen jest silnie rakotwórczy. A kosiarki nie mają katalizatorów. Właśnie do kosiarki byłaby mi potrzebna.

Za granicą produkuje to np. koncern ASPEN (ASPEN 2 do 2-suwów i ASPEN 4 do - wiadomo).
http://www.aaoil.co....alkylate-petrol
I można to dostać w sklepach Husqvarny pod jej marką. Nawet na Słowacji i w Czechach mają, a w Polsce - wiadomo ...

Ale może ktoś gdzieś widział?

#2 OFFLINE   FPL

FPL
  • 598 postów

Napisany 08 czerwca 2010 - 11:13

No już wiem, że w Polsce się tego nie kupi. Ale w Czechach, na Słowacji, w Niemczech, GB itd. bez problemu. Może ktoś będzie w najbliższym czasie za granicą i mógłby przywieźć taki kanisterek 25 l? Lub chociaż 2x5l Zapłacę ;-)

To jest fabrycznie zapakowane w taki plastikowy kanister, nie trzeba mieć swojego. Mogę sprawdzić, kto dystrybuuje w pobliżu danego miasta. Np. w Czechach i na Słowacji jest to do dostania w sklepach firmowych Husqvarny.

A może na forum byliby też inni chętni? To jest naprawdę kolosalna różnica, jeśli chodzi o ilość rakotwórczego benzenu, bo kosiarki emitują nawet do kilkuset razy więcej spalin niż samochody. Jak ktoś ma małe dzieci ...

#3 OFFLINE   FPL

FPL
  • 598 postów

Napisany 22 czerwca 2010 - 11:53

Może ktoś mieszka przy granicy z Niemcami, Czechami lub Słowacją i mógłby podjechać do jakiegoś większego sklepu Husqvarny i przywieźć 25l paliwa ASPEN 4 (koniecznie 4) i mi wysłać kurierem? Albo chociaż ze 2x5l. To jest fabrycznie zapakowane w szczelny kanister. Dogadalibyśmy się co do zapłaty.

#4 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 22 czerwca 2010 - 12:01

Paliw płynnych kurierami nie wolno wysyłać

nie wolno też przewozić przez granicę - ale nie pamiętam jakie jest maksimum

#5 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 22 czerwca 2010 - 12:02

FPL na moje kup sobie kosiarkę elektryczną i wyjdzie Cię taniej i nie będzie problemu.

Ja jestem cały czas za granicą więc może i nie było by problemu, żeby to kupić, ale problem by był, żeby Ci to przywieść, bo nigdy nie wiadomo gdzie będę :-)

#6 OFFLINE   FPL

FPL
  • 598 postów

Napisany 22 czerwca 2010 - 12:04

Paliw płynnych kurierami nie wolno wysyłać

nie wolno też przewozić przez granicę - ale nie pamiętam jakie jest maksimum

Oj nie wolno, nie wolno. W kanistrze w bagażniku zwykłego paliwa też nie możesz mieć? :)

FPL na moje kup sobie kosiarkę elektryczną i wyjdzie Cię taniej i nie będzie problemu.

Ja jestem cały czas za granicą więc może i nie było by problemu, żeby to kupić, ale problem by był, żeby Ci to przywieść, bo nigdy nie wiadomo gdzie będę :-)

No mam taką fanaberię i chcę za nią zapłacić. Może znajdzie się ktoś chętny. Może będzie przejeżdżał przez łódzkie itp.

#7 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 22 czerwca 2010 - 14:31

Oj nie wolno, nie wolno. W kanistrze w bagażniku
zwykłego paliwa też nie możesz mieć?

możesz, ale określoną ilość - dlatego piszę że nie pamiętam ile

Jest w Passewalku w sklepie ogrodniczym ta benzynka - kumpel ma mi sprawdzić po ile - a do passewalku mam jakieś 20 km :D

#8 OFFLINE   FPL

FPL
  • 598 postów

Napisany 22 czerwca 2010 - 14:39

możesz, ale określoną ilość - dlatego piszę że nie pamiętam ile

Jest w Passewalku w sklepie ogrodniczym ta benzynka - kumpel ma mi sprawdzić po ile - a do passewalku mam jakieś 20 km :D

No to rewelka :)
To masz już browarki na weekend.

#9 OFFLINE   robert3012

robert3012
  • 2 349 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 czerwca 2010 - 18:16

I można to dostać w sklepach Husqvarny pod jej . Nawet na Słowacji i w Czechach mają, a w Polsce - wiadomo ...

Ale może ktoś gdzieś widział?

W Polsce w sklepach Husqvarny nie ma i nie będzie przypuszczam w przyszłości nieokreślonej ponieważ zamierzają się przenieść do końca wakacji ze wszystkimi magazynami na Słowację a u nas zostawią tylko sklepy firmowe i jakieś tam punkty serwisowe.

Chociaż jak bym był u nich z dostawą to się zapytam chłopaków na magazynie czy nie mają czegoś takiego na magazynie do celów... niekoniecznie sprzedaży w sklepie ;)

#10 OFFLINE   FPL

FPL
  • 598 postów

Napisany 13 grudnia 2010 - 21:26

Ponawiam propozycję. Potrzebuję 1 kanister 20l, oryginalnie zamknięty, specjalne paliwo Aspen 4-Takt, dostępne w sklepach ogrodniczych i u dealerów Husqvarny w Niemczech, Czechach, na Słowacji, generalnie wszędzie poza Polską. Daję na towar, przesyłkę do mnie - ewentualnie mogę odebrać, jak ktoś będzie przejeżdżał przez Łódź lub Łask - oraz 50 zł za fatygę. Może ktoś bywa za granicą i mógłby podjechać "przy okazji"?

#11 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 13 grudnia 2010 - 22:05

Taki z Ciebie ekolog że paliwko do kosiarki chcesz z zagranicy sprowadzać ? ... Nie, no też się cieszę że uratujesz świat.
Wymyślają cholera .. benzyna bezołowiowa, bezsiarkowa, bezbenzenowa .. niedługo ekolodzy wymyślą benzynę bez benzyny .. szlag ich.

Bo benzen jest silnie rakotwórczy.

A co Ty chcesz tą kosiarka się golić że raka się obawiasz ? ..

#12 OFFLINE   Tomcik

Tomcik
  • 59 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 13 grudnia 2010 - 22:34

Bo benzen jest silnie rakotwórczy

gdzie to wyczytałeś, ja pracuję w firmie która jest producentem benzenu.
i wmawiają nam że to sanatorium :szpital: :D

#13 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 13 grudnia 2010 - 23:10

FPL
no chlopie zadziwiasz mnie z kazdym tematem coraz bardziej ;)

#14 OFFLINE   FPL

FPL
  • 598 postów

Napisany 13 grudnia 2010 - 23:43

Po prostu żyję z fantazją

#15 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 grudnia 2010 - 23:45

Oj bardzo mocną fantazją :lol:

#16 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 14 grudnia 2010 - 07:17

Wszystkim pseudo ekologom i bojącym się wszystkiego a także niewolnikom komputerów i komórek polecam taki filmik.... Starszym na pewno łezka w oku się zakręci jak kiedyś było fajnie.. a teraz tylko kasa...kasa...kasa

[yt=kiedyś to było fajnie]z95jFK6UxW4&[/yt]

#17 OFFLINE   FPL

FPL
  • 598 postów

Napisany 14 grudnia 2010 - 14:15

Złomega, jest w tym trochę racji, ale tylko trochę. Czasy bardzo się zmieniły. Równie dobrze możesz napisać, że 20 lat temu nie zamykało się drzwi do domu, bo nikt nic nie miał. Co z tego?

Była cenzura obyczajowa, ludzie żyli w nieświadomości. Puścisz dziś 5-latka na cały dzień na dwór bez żadnej kontroli?

Nie było pasów, nie było poduszek i nie było też samochodów na drogach. Czasem ktoś przemknął obok i to tyle.

A już śmianie się z alergii na trawę, mleko itd. jest żałosne, bo oczywiście, że problem istniał i bardzo ciężko uprzykrzał życie wielu osobom.

Także ... mocno to naciągane.

#18 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów

Napisany 16 grudnia 2010 - 04:28

a ja się też zapytam.
Nie mozna zatankować zwykłej 95 ? Czemu nie ?

#19 OFFLINE   FPL

FPL
  • 598 postów

Napisany 16 grudnia 2010 - 08:36

Oj można, tylko alkilowana nie wymaga stabilizatora - po 3 latach odpalisz kosiarkę/odśnieżarkę bez problemu, a po drugie spaliny są o niebo mniej trujące/rakotwórcze. Można się tym nie przejmować, można kosić w półmasce i wyglądać jak ufo, a można kupić takie paliwo. Jest trochę droższe, to fakt, ale to już każdy sam decyduje, co dla niego w życiu ważne i za co chce płacić. Weź pod uwagę, że kosiarki nie mają katalizatora, a już 2-suwy to masakra. 100x więcej szkodliwych substancji niż z samochodu. Godzina koszenia to tak, jakbyś stał w korku przez cały dzień i wdychał spaliny innych samochodów. Robili kiedyś takie badania i nie był to tekst marketingowy producenta tego paliwa :)

#20 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 16 grudnia 2010 - 11:01

Weź pod uwagę, że kosiarki nie mają katalizatora,

FPL prosze ja ciebie, dajesz jakis dziwny temat, ok.
ale nie wciskaj ciemnoty innym,
jak masz problem ze spalinami i tak bardzo tobie na tym zalezy, to procze cie, kup sobie kosiarke z katalizatorem.
http://polmal.com.pl...iarki_royal.htm
i nie tylko te kosiarki posiadaja katalizator.

ciekawe czy po ulicy tez chodzisz w masce gazowej, jak jedziesz za trabantem to wstrzymujesz oddech??
no bo co tobie da mniej szkodliwa benzyna w kosiarce jak tyle spalin jest w powitrzu, a duuuzo aut tez jezdzi bez kata