Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

kopci nA GAZIE podobno nie spala gazu!!pomocy

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   maq82

maq82
  • 4 postów

Napisany 22 marca 2007 - 16:15

od jakiegos czasu zauwazyłem ze moja omega kopci na gazie białym dymem tak jakby nie spalał gazu całego i wiecej pali teraz świece wymieniłem nie dawno weic pytanie brzmi czy to moga byc przewody do wymiany?? bo niechce wymeinic pol auta zanim dojde do tego co jest przyczyną wiec lepiej zapytac czxy to moze byc cos powazniejszego prosze o jakies wskazówki pozdr. z góry dziek i pozdrawiam

#2 OFFLINE   konrad

konrad
  • 261 postów

Napisany 23 marca 2007 - 11:30

mam bardzo podobny problem tylko że u mnie jak jest bardzo wilgotno po deszczu to nie pracuje silnik na gazie a na benzynie jest ok więc chyba przewody do wymiany
v6 i wiesz co mruczy pod machą

#3 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 23 marca 2007 - 13:53

mam bardzo podobny problem tylko że u mnie jak jest bardzo wilgotno po deszczu to nie pracuje silnik na gazie a na benzynie jest ok więc chyba przewody do wymiany

zdecydowanie

#4 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 23 marca 2007 - 13:54

od jakiegos czasu zauwazyłem ze moja omega kopci na gazie białym dymem tak jakby nie spalał gazu całego i wiecej pali teraz świece wymieniłem nie dawno weic pytanie brzmi czy to moga byc przewody do wymiany?? bo niechce wymeinic pol auta zanim dojde do tego co jest przyczyną wiec lepiej zapytac czxy to moze byc cos powazniejszego prosze o jakies wskazówki pozdr. z góry dziek i pozdrawiam

byles na regulacji ?

#5 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 marca 2007 - 15:46

co do kopcenia na gazie to nie spotkalem sie z takim stanem rzeczy - nawet jak w samochodzie byla bardzo bogata mieszanka w stosunku do zapotrzebowania. Ale jesli tak jest to dla mnie nowosc
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#6 OFFLINE   Witek5

Witek5
  • 143 postów

Napisany 24 marca 2007 - 08:37

mag82-a może dostaje i paliwo w momencie gdy jest ustawiony na pracę na gazie?Miałem taki objaw w mesiu i był uszkodzony zawór odcinający dopływ paliwa a w firmowej astrze2 też tak było i okazało się że padł emulator spalin.Poleciłbym Ci sprawdzenie tego u gaziarza

#7 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Auto: Nie mam Omegi

Napisany 24 marca 2007 - 09:21

od jakiegos czasu zauwazyłem ze moja omega kopci na gazie białym dymem tak jakby nie spalał gazu całego i wiecej pali teraz świece wymieniłem nie dawno weic pytanie brzmi czy to moga byc przewody do wymiany??

Ja obstawiam ze jezdzisz na krotkich odcinkach i sa niewygrzane tlumiki, stad wilgoc i kopcenie" bialy dym czyli para"
Mam to samo na beznynie a w wiekszosci jezdze na krtokie odcinki. :grin:

Co do wielkosci spalania to raczej nie jest ono powiazane z bialym dymem z wydechu.
Jak dobrze ci chodzi na gazie, pali na wszystkie cylindry i rowno pracuje silnik to kabli nie musisz wymieniac.
Sprawdz stan plynu chlodniczego -czy ni musisz dolewac bo to mogla by byc przyczyna dymienia !!!
Najlepiej wsiadz w auto i zrob sobie wycieczke 80-120km na trasie i dymienie powinno znikniac.
Pozniej moze sie znowu pojawic jak bedziesz niedogrzewal auta ( krotkie odcinki)

#8 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 24 marca 2007 - 12:26

co do kopcenia na gazie to nie spotkalem sie z takim stanem rzeczy - nawet jak w samochodzie byla bardzo bogata mieszanka w stosunku do zapotrzebowania. Ale jesli tak jest to dla mnie nowosc

przy za pobatej mieszance potrafi woda nawet pluc z wydechu

od jakiegos czasu zauwazyłem ze moja omega kopci na gazie białym dymem tak jakby nie spalał gazu całego i wiecej pali teraz świece wymieniłem nie dawno weic pytanie brzmi czy to moga byc przewody do wymiany??

Ja obstawiam ze jezdzisz na krotkich odcinkach i sa niewygrzane tlumiki, stad wilgoc i kopcenie" bialy dym czyli para"
Mam to samo na beznynie a w wiekszosci jezdze na krtokie odcinki. :grin:

Co do wielkosci spalania to raczej nie jest ono powiazane z bialym dymem z wydechu.
Jak dobrze ci chodzi na gazie, pali na wszystkie cylindry i rowno pracuje silnik to kabli nie musisz wymieniac.
Sprawdz stan plynu chlodniczego -czy ni musisz dolewac bo to mogla by byc przyczyna dymienia !!!
Najlepiej wsiadz w auto i zrob sobie wycieczke 80-120km na trasie i dymienie powinno znikniac.
Pozniej moze sie znowu pojawic jak bedziesz niedogrzewal auta ( krotkie odcinki)

swieta prawda

#9 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów
  • Auto: Omega A

Napisany 24 marca 2007 - 13:45

nie musi byc bogata mieszanka zeby woda lała z wydechu wystarczy szczelny uklad wydechowy, różnica temperatur i leje jak zloto. Tez sklaniam sie w strone pary.
Witek5 to co Ci siadlo w astrze to był Emulator ale nie spalin (nie slyszalem o takim) tylko wtrysków. I w momencie kiedy mial je wylaczac to je nie wylaczal lub czasami jadac na lpg zal i wyl. Ale w takim momencie nawet 2 litry bedzie na wolnych szarpal - nie przepali tego. Na wysokich obrotach a i owszem - 2 paliwka + pedal w podloge =rakieta.
Troche malo opisu dotyczacego tego "dymienia" ale jesli maq82 chce sie bawic i sprawdzic emulator, nic prostszego - wyciagnij bezpiecznik od pompy paliwowej, odpal motor na paliwe( wypali paliwko z listwy), zaraz zgasnie i wtedy odpal na lpg.
Jesli nie mozesz odpalic swojej instalki z lpg. To odpal na trybie automat przelacz na lpg i wtedy wyciagnij bezpiecznik od pompy - testuj jazde na lpg, sprawdz jakie efekty.
Bezpiecznik chyba nr 18 ale sprawdz
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]