Tylna klapa jak w Bfl w B.
Napisany 18 maja 2010 - 22:34
nigdzie nie znalazlem, zeby ktos chcial takie cos robic, wiec pisze.
mianowicie, chcialbym u siebie w omedze b sedan 94' zrobic otwieranie tylnej klapy ze srodka samochodu, jak to jest w omegach b fl sedan.
co potrzebne, czy duzo roboty?
z gory dzieki za odpowiedzi/podpowiedzi, pzdr.
Napisany 18 maja 2010 - 22:37
Ilość pracy:
Zamontować włącznik, pociągnać kabel, odkręcić stary, przykręcić nowy zamek.
Napisany 18 maja 2010 - 22:47
jakies przykladowe ceny moge prosic??
Napisany 18 maja 2010 - 22:51
mam za ciebie sprawdzić cene za metr bieżący przewodów elektrycznych oraz jakiegoś przycisku?
Napisany 18 maja 2010 - 23:13

teraz tylko przeczytam sobie roznego rodzaju schematy elektryczne, i pewnie po jakims wysilku to zrobie.spko, dzieki za cierpliwosc.
(poczatkujacy, wiec o wszystko pytam)
Napisany 18 maja 2010 - 23:22
Kup zamek i jesli masz minimalne pojęcie o elektryce - sam rozkminisz co i jak.
ps. a jak pojęcia nie masz, to lepiej niech zrobi Ci to ... kolega co pojęcie ma. Będzie szybciej, taniej (bo nic nie zepsujesz) i bezpieczniej (bo nie spalisz samochodu robiąc niechcący jakies zwarcie.
Powodzenia.
Napisany 18 maja 2010 - 23:23
Napisany 19 maja 2010 - 06:37
w bfl klapa po otwarciu podskakuje cala do gory i sie otwiera czy jest tylko szpara ??
Tylko odblokowuje zaczep z zamka. Otworzyć trzeba ręką.
Napisany 19 maja 2010 - 06:48
Tylko odblokowuje zaczep z zamka. Otworzyć trzeba ręką.
No to lepszy bajer zrobic tak:
trzeba by tylko dobry silownik znalezc ktory podniesie klape w omedze. Pytanie czy taki do 6kg da rade.
Napisany 19 maja 2010 - 07:01
Napisany 19 maja 2010 - 07:49
ps. oczywiście jesli mowa o tym, zeby klapa otwarła sie sama do góry.
Napisany 19 maja 2010 - 07:58
http://allegro.pl/it...pirala_itp.html
edit:
w combi sprezynki tez dzialaja

Napisany 19 maja 2010 - 08:14
witam.
nigdzie nie znalazlem, zeby ktos chcial takie cos robic, wiec pisze.
mianowicie, chcialbym u siebie w omedze b sedan 94' zrobic otwieranie tylnej klapy ze srodka samochodu, jak to jest w omegach b fl sedan.
co potrzebne, czy duzo roboty?
z gory dzieki za odpowiedzi/podpowiedzi, pzdr.
tylko pamiętaj o jednej rzeczy, w Bfl nie otworzysz klapy bagażnika jak w stacyjce jest kluczyk czyli np. w czasie jazdy, a ciągnąc kabel prosto pod włącznik będziesz miał taką możliwość więc trzeba dobrtze pomyśleć gdzie ten przycisk ma być żeby go przypadkiem nie wcisnąć w czasie jazdy. Ogólnie sprawa całkiem prosta, jakby co to mogę Ci pomóc
Napisany 19 maja 2010 - 08:15
Żeby to miało ręce i nogi trzeba by zamontować inaczej amortyzatorki, ktore mają tą ceche, ze działają dwustronnie. Do pewnego momenty przyciągają, a później odpychają i w takim układzie trzeba "siłowo" pokonać tylko pół dystansu.
Sama sprężyna spowoduje problemy domykaniem klapy, bo tam będzie odpychała najmocniej.
Napisany 19 maja 2010 - 08:29

Obawiam sie tylko czy z racji tego ze w klapie sedana nie ma sprezyn jak w astrze tylko silowniki i przez to sposob otwierania jest zupelnie inny, czy taka sprezyna wogole by cos dała.
Napisany 19 maja 2010 - 08:43
Żeby to miało ręce i nogi trzeba by zamontować inaczej amortyzatorki, ktore mają tą ceche, ze działają dwustronnie. Do pewnego momenty przyciągają, a później odpychają i w takim układzie trzeba "siłowo" pokonać tylko pół dystansu.
Dokładnie. Trzeba by zamontować jakiś mechanizm, który otworzy klapę do momentu aż amortyzatory zaczną samoczynnie otwierać, a potem zamknie klapę do momentu aż amortyzatory zaczną samoczynnie zamykać. Pewnie też trzeba by dać inny typ zamka do klapy, bo przy tym co jest np. w kombi należy klapę "zatrzasnąć", aby się zamknęła. Za duży jest też wpływ temperatury otoczenia na działanie siłowników w klapie omegi. Może to rodzić pewne problemy z działaniem całego mechanizmu.
Jak dla mnie to za dużo kombinowania, aby to zrobić w kombi. Chociaż bajer z otwieraniem/zamykaniem klapy z pilota bardzo mi sie podoba.
Napisany 19 maja 2010 - 08:55
tylko gorzej jak znajdziemy się w jakimś miejscu gdzie będzie jakaś przeszkoda nisko nad tyłem auta - gałęzie drzew, krzaki albo staniemy za blisko ściany tyłem...

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 19 maja 2010 - 09:07

Napisany 19 maja 2010 - 09:15

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 19 maja 2010 - 17:49
tylko pamiętaj o jednej rzeczy, w Bfl nie otworzysz klapy bagażnika jak w stacyjce jest kluczyk czyli np. w czasie jazdy
http://motonews.pl/s...16052&c=114&f=9