Pytanie o kolektor ssący...
Napisany 14 maja 2010 - 15:05
Wczoraj przy przeróbce instalacji LPG zauważyłem, że dolne kolektory ssące 0d X25Xe i X30Xe różnią się. Kolektor od X25XE ma mniejszą średnicę wylotu o około 2mm od X30Xe. Czy zakładał już ktoś kolektor od 2,5 do 3,0?? Osiągi pozostały na tym samym poziomie?? A jak jest z podkładką pod kolektory(łączącą obie głowice)??
Pytam sie, bo klient przywiózł inny kolektor do poprawnego nawiercenia wkrętek do sekwencji(stary już kilka razy powiercony przez panów gazowników okolicznych). Tylko właśnie ta średnica mnie martwi.
Napisany 22 czerwca 2010 - 17:50
Napisany 24 czerwca 2010 - 00:19
a czemu taka zamiana?Żeby nie zakładać nowego podłączę się do tematu, mam pytanie czym różni się kolektor w x30xe długi od krótkiego ? Są Plug&Play ? Pytam, bo chcę przełożyć krótki do silnika z długim kolektorem i nie wiem czy nie będzie jakichś problemów później.
Przelozysz bez problemu, ofcoz razem z plastikowymi wezami dolotu, mocowaniem linki gazu/tempomatu, kroccem EGR
Napisany 24 czerwca 2010 - 06:33
Napisany 24 czerwca 2010 - 08:26
kolega troche namieszal - teraz mowimy o zamianie z dlugiego na krotki w silniku 3.0do 96 roku silniki 3.0 mialy taki sam kolektor (krotki) jak 2.5. Dopiero po tym roku w 2.5 zostawili a w 3.0 dali dluzszy. Mialo to niby poprawic kulture pracy silnika na biegu
jalowym. Jak dla mnie nie ma roznicy chodzi tak samo. Tak jak exec napisal sam kolektor to nie wszystko. Plastikowa podkladka pod kolektor ssacy ta za baranami ma wieksza delikatnie srednice wlotow niz ta od 2.5, dlatego warto ja zostawic na swoim miejscu zakladajac krotszy kolektor.

Napisany 24 czerwca 2010 - 09:49
kolega troche namieszal - teraz mowimy o zamianie z dlugiego na krotki w silniku 3.0
Nie exec nic nie namieszalem czytam ze zrozumieniem posty i wiem co autor chce zrobic. Napisalem ze stare omegi 3.0 mialy taki kolektor (krotki) wiec nie ma problemu zeby kolega wsadzil krotki zamiast swojego dlugiego, prawda ?

Napisany 24 czerwca 2010 - 10:48
no dobra, moze troche za bardzo sie czepiamNie exec nic nie namieszalem czytam ze zrozumieniem posty i wiem co autor chce zrobic. Napisalem ze stare omegi 3.0 mialy taki kolektor (krotki) wiec nie ma problemu zeby kolega wsadzil krotki zamiast swojego dlugiego, prawda ?

Napisany 24 czerwca 2010 - 13:44
no dobra, moze troche za bardzo sie czepiam
ale to wtracenie o plastikowej podkladce jeszcze od 2.5 pod dolnym kolektorem w temacie zmiany gornego, to jak dyskusja o tarczach ham. przy zmianie opon, przyznaj
Chciał bym Ci Exec przyznac racje ale.. nie moge bo:
A jak jest z podkładką pod kolektory(łączącą obie głowice)
chyba, ze ta podkladka dla kolegi matimon to "baran" pod ssacym a nie plastikowa podkladka pod "baranem"

Napisany 24 czerwca 2010 - 16:37
czyli jednak pomieszaleschyba, ze ta podkladka dla kolegi matimon to "baran" pod ssacym a nie plastikowa podkladka pod "baranem" wtedy przyznam Ci racje, ze poszedlem pietro nizej

Napisany 24 czerwca 2010 - 17:13
czyli jednak pomieszales
omawiamy teraz przypadek kolegi wojt199, a nie matimona
a z kad sie ten post tam wzial

Ja odp na post autora tematu

mysle ze wszystko w temacie juz wiadomo

Napisany 24 czerwca 2010 - 17:58